Версія для друку

Реалізація проєкту кафедри всесвітньої історії за програмою ЄС ERASMUS+ Jean Monnet

20 квітня відбулася перша сесія тренінгів із учнями, гуртківцями Дніпропетровського відділення МАН України у межах проєкту кафедри всесвітньої історії Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара «Європейський мультикультуралізм як досвід та шлях до європейської інтеграції України», фінансованого Європейським Союзом за програмою ERASMUS+ Jean Monnet. Зустріч стала можливою завдяки співпраці історичного факультету ДНУ з КПНЗ «"Мала академія учнівської молоді" Дніпровської обласної ради».

Проведений тренінг став першим у циклі заходів під загальною назвою «Полікультурне обличчя міст і сіл Дніпропетровщини», де у співпраці з Комунальним закладом позашкільної освіти «"Мала академія учнівської молоді" Дніпропетровської обласної ради» планується залучати учнів, які є членами МАНівського осередку й які зацікавленні в обговоренні важливих проблем співжиття різних народів в Україні та країнах ЄС, історії створення етнічного і культурного розмаїття країн та окремих регіонів, досвіду подолання національних суперечностей та досвіду і перспектив України у створенні умов для інтеграції до європейської спільноти.

Керівниця закладу Наталія Тягло, яка привітала з початком тренінгів усіх учасників, та методистка Ірина Стрюченко сприяли формуванню не тільки зацікавлених груп МАНівців, а й дружньої, щирої атмосфери спілкування.

Тренерками виступили викладачки історичного факультету ДНУ, які багато років співпрацюють із провідним регіональним центром учнівської наукової діяльності: кандидатка історичних наук та завідувачка кафедри історії України Ольга Посунько й кандидатка історичних наук, доцентка кафедри всесвітньої історії, координаторка тренінгів від команди проєкту, Ольга Каковкіна. Дві групи учнів 9-11 класів – майже 40 осіб із Дніпра, Кривого Рогу, Кам’янського, Жовтих Вод, Личківської сільської ради, села Новоолександрівки Дніпровського району разом з університетськими фахівцями обговорювали тему «Звідки беруться негативні стереотипи і до чого тут історія».

Ця вступна розмова до опанування наступних тем тренінгів присвячувалася таким непростим поняттям як: стереотипи, їх види та умови функціонування і формування; власне етнічні стереотипи, позитивні та особливо негативні, які можуть призвести до трагічних наслідків. МАНівці продемонстрували гарні знання з історії, збагатили їх, висловили свої думки стосовно спілкування у поліетнічному, поліконфесійному оточенні, а також отримали завдання для обговорення на черговій зустрічі.

Початок сесії тренінгів виявився вдалим та, без сумніву, корисним для усіх учасників.

Історичний факультет


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram