Версія для друку

Формуємо науково-політичну еліту України разом

14 березня за ініціативи факультету суспільних наук і міжнародних відносин Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбулося підписання договору про співпрацю між ДНУ та Науковою установою «Академія “Українська Політія”». Це – продовження кількарічної фахової взаємодії учених ДНУ із ГО «Академія політико-правових наук України» (м. Київ).

Новий документ про стратегічну взаємодію на наступні п’ять років урочисто підписали ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара доктор хімічних наук професор Сергій Оковитий та засновник ГО «Академія політико-правових наук України» (АППН), генеральний директор «Академії “Українська Політія”» доктор політичних наук Петро Мироненко.

У нашому класичному університеті органічно поєднуються різні гуманітарні, технічні, природничі та соціально-поведінкові науки. І ми приділяємо велику увагу гуманітарній складовій підготовки фахівців за всіма освітніми програмами. Зокрема, четверту частину навчального плану складають вибіркові дисципліни, де наші студенти дуже часто віддають перевагу саме політології та іншим дисциплінам, які вивчають розвиток політичної сфери України та світові тенденції в цілому. Впевнений, що підписання цього меморандуму значно розширить можливості як для студентів, так і науковців ДНУ, – відзначив ректор ДНУ Сергій Оковитий.

Говорячи про актуальність подальшого наукового співробітництва АПН з експертно-аналітичною спільнотою ДНУ, Петро Володимирович підкреслив:

Саме дніпровська філія стала першим потужним регіональним відділенням нашої АПН – організації, що об’єднує науковців і діячів освіти, експертів зі значним досвідом практичної політичної діяльності, державного й економічного управління. Стратегічна мета нашої Академії – сформувати науково-політичну еліту України, для чого необхідно мати сильну наукову школу. З цією метою у липні минулого року ми сформували Наукову установу «Академії “Українська Політія”», яка наразі проходить акредитацію. Адже нам потрібно думати про Велике: війна закінчиться, а от про життя після війни треба думати вже сьогодні. Будувати Україну в собі і навколо себе. А для того, аби в країні був, дійсно, порядок і ми могли виключити певний людський фактор, я особисто багато років пропагую таку ідею – об’єднати інтелектуальні зусилля «фізиків і ліриків». Адже ми по-справжньому не можемо рухати нашу державу вперед без точного математичного моделювання політичних процесів, – розповів Петро Мироненко, доктор політичних наук з воєнно-політичною освітою та великим досвідом практичного управління.

На важливості формалізації співпраці, яка фактично вже існує між двома науковими інституціями, наголосив також присутній на зустрічі голова Координаційної ради з питань вищої освіти при Дніпровському міському голові, керівник Дніпровської філії АППН України доктор політичних наук Олег Тупиця.

Зазначимо, що до такого наукового об’єднання в структурі АППН на нашому регіональному рівні вже входять 12 науковців-експертів у галузі політичних і юридичних наук, соціології. Це представники факультету суспільних наук і міжнародних відносин та юридичного факультету, факультету медичних технологій діагностики та реабілітації ДНУ:

Дійсні члени (академіки) АППН України:

- Віталій Кривошеїн – в.о. декана ФСНМВ доктор політичних наук професор – заступник академіка-секретаря Дніпровської філії АППН, член сенату АППН, член вченої ради НУ «Академія “Українська Політія”», заступник голови вченої ради Дніпровської філії АППН;

- Олексій Третяк – в.о. завідувача кафедри політології, соціології та публічного управління ФСНМВ доктор політичних наук, професор;

- Сергій Ставченко – професор кафедри політології, соціології та публічного управління ФСНМВ доктор політичних наук, професор;

- Оксана Осетрова – професорка кафедри соціальної роботи ФМТДР докторка філософських наук, професорка;

- Ігор Іщенко – завідувач кафедри міжнародних відносин ФСНМВ доктор політичних наук, професор;

- Євгенія Кобрусєва – професорка кафедри адміністративного та кримінального права ЮФ докторка юридичних наук, доцентка;

- Олександр Сачко– професор кафедри адміністративного та кримінального права ЮФ доктор юридичних наук, професор.

Академіки АППН України:

- Павло Петров – доцент кафедри міжнародних відносин ФСНМВ кандидат політичних наук, доцент – заступник академіка-секретаря Дніпровської філії з наукової роботи, член вченої ради Дніпровської філії АППН;

- Каміль Примаков – докторант кафедри політології. соціології та публічного управління ФСНМВ, кандидат юридичних наук, депутат Дніпровської міської ради, волонтер, нагороджений відзнакою «Волонтерська доблесть»;

- Михайло Тимченко – доцент кафедри політології, соціології та публічного управління ФСНМВ кандидат політичних наук.

Асистент-дослідник АППН України:

- Єгор Хмельников – аспірант кафедри політології, соціології та публічного управління ФСНМВ.

Асистент АППН України:

- Роман Романов – аспірант кафедри політології, соціології та публічного управління ФСНМВ.

Більше про це присутнім колегам на зустрічі розповів в.о. декана факультету суспільних наук і міжнародних відносин Віталій Кривошеїн, зазначивши:

Спільнота політологів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара має міцну наукову базу. Адже наш університет був першим в Україні, хто ще у 1990 році розпочав підготовку фахівців за спеціальністю 052 «Політологія». Наразі у нас уже сформована ціла потужна система підготовки: від бакалаврату до аспірантури і докторантури, при якій функціонує акредитована спеціалізована вчена рада із захисту дисертацій, – наголосив Віталій Володимирович, поза як дніпровське відділення АППН покликане сприяти комунікації й обміну досвідом між представниками різних галузей політологічної практики, реалізації спільних дослідних і прикладних проєктів в громадській сфері України.

Так, відповідно до укладеної угоди з новою науковою установою партнери співпрацюватимуть в освітній, методичній, організаційній, науковій та інноваційній сферах. Це, зокрема, запланована взаємодія з метою:

- спільної розробки та впровадження освітніх та наукових програм;

- проведення спільних наукових досліджень та дослідницьких проєктів;

- організації взаємного обміну досвідом та інформацією;

- консультацій із питань реалізації статутної діяльності для практичної реалізації знань, отриманих здобувачами вищої освіти ДНУ спеціальності 052 «Політологія»;

- організації навчальної практики та стажування студентів, аспірантів, педагогічних та наукових працівників ДНУ тощо.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram