Версія для друку

Абітурієнти вивчають освітні можливості ДНУ

У Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відбувся масштабний захід для абітурієнтів – загальноуніверситетський День відкритих дверей.

На спеціально підготовлених інформаційних майданчиках у фойє майбутні абітурієнти та їхні батьки мали можливість ознайомитися з усіма подробицями цьогорічного вступу до нашого університету. До їхньої уваги були представлені численні стенди з умовами і правилами прийому до ДНУ, описом освітніх напрямів та спеціальностей підготовки кожного з факультетів, додатковими відомостями про підготовчі курси тощо. Випускники також могли переглянути відеопрезентації та ознайомитися з рекламними буклетами. Та чи не найбільш цікавим для юних гостей, здається, було особисте спілкування з представниками усіх 15 факультетів ДНУ. Адже під час безпосередньої розмови з деканами й провідними викладачами абітурієнти дізналися про особливості навчання на різних кафедрах, почули про перспективи працевлаштування за обраними спеціальностями, і загалом, отримали відповіді на безліч інших своїх запитань.

Опісля самостійного екскурсу факультетами абітурієнти разом із батьками перейшли до Великої зали Палацу, де на них чекала зустріч із представниками приймальної комісії. Так, відповідальний секретар приймальної комісії Михайло Дергачов, його заступник Олександр Чепурко та член приймальної комісії Олександр Хамініч розповіли гостям про Дніпропетровський національний університет та докладно ознайомили їх з особливостями вступної кампанії-2017. Зокрема, ними було відзначено, що сьогодні, напередодні свого 100-літнього ювілею, ДНУ імені О.Гончара є провідним вищим навчальним закладом не лише Дніпропетровської області, а й усього центрально-східного регіону нашої країни. Як багатогалузевий навчальний комплекс ДНУ у 2017 році пропонує підготовку за 62 спеціальностями денної форми та 21 спеціальністю заочної форми навчання за освітніми ступенями бакалавра і магістра. «Студентами ДНУ на сьогодні є близько 13 000 українських і іноземних студентів, приблизно 2500 з яких задіяні в активній науковій роботі. Приємно, що значний відсоток наших вихованців, дійсно, успішно працевлаштовується за професією», – зазначив М.Дергачов. «І все ж я хотів би нагадати, що навчальний процес – завжди обопільний. Звичайно, викладачі нашого університету докладатимуть зусиль для якісної підготовки ваших дітей. Але і ви, шановні батьки, не полишайте їх. Готуйте їх до того, що навчання в університеті буде, загалом, нелегкою працею, а її результат стане очевидним лише за кілька років завзятої й наполегливої роботи», – звернувся до батьків абітурієнтів Михайло Петрович.

Роз’яснюючи цьогорічні зміни в правилах прийому до ВНЗ України, члени приймальної комісії ДНУ наголосили на важливості чіткого визначення пріоритетності бажаного ВНЗ (з огляду на зменшення кількості можливих заяв на вступ: у 2017 році – не більше 9 заяв на 4 спеціальності на противагу минулорічній квоті – 15 заяв на 5 спеціальностей). «Радимо абітурієнтам уважно оцінювати свої можливості й обирати стратегію одразу. Будь ласка, серйозно поставтеся до вибору пріоритету бажаного ВНЗ і тверезо оцінюйте свій конкурсний бал, щоб уникнути неприємних несподіванок у відповідальний літній період», – підкреслили фахівці. Також для вдалого вступу представники приймальної комісії порадили абітурієнтам пильно вивчати документи: самостійно переглядати умови і правила прийому кожного ВНЗ і постійно стежити за оновленням інформації на їхніх сайтах.

Надалі у залі відбулася сесія відповідей на абітурієнтські запитання. Так, випускники разом із батьками найбільше цікавилися особливостями вступу на спеціальності, що передбачають творчі конкурси, спеціальними умовами вступу певних категорій вступників, деталями вступу на позабюджетну форму навчання, наявності в університеті міжнародної академічної мобільностістудентів тощо.

Загалом, як зізнаються самі абітурієнти, День відкритих дверей у ДНУ виявився для них дуже корисним. Так, третьокурсниця Коледжу ракетно-космічного машинобудування при ДНУ Ірина Ясинська знайшла тут необхідну інформацію щодо продовження навчання в університеті за своєю спеціальністю. Зараз Ірина закінчує коледж за напрямом «Облік та оподаткування» (спеціалізація «Бухгалтерія») і бажає продовжити освіту на економічному факультеті ДНУ, щоб мати більш широкий профіль економіста. «Сьогодні я заповнила анкету для проходження пробних іспитів для вступу на скорочену форму навчання на базі диплому молодшого спеціаліста, які відбудуться навесні. Для цього я буду відвідувати експрес-курси з додаткової підготовки тут, на економічному факультеті вашого університету. Також я цікавилася кількістю бюджетних місць на заочному відділенні. Тому що знаю, що ДНУ – єдиний із вищих навчальних закладів, який пропонує для заочників навчання за бюджетною формою. Минулого року таких місць за моєю спеціальністю було три, скільки цього року – ще невідомо», – розповідає Ірина.

Поки визначається з вибором майбутньої спеціальності інша відвідувачка загальноуніверситетського Дня відкритих дверей Діана Шатохіна. Дівчина навчається у спеціалізованому класі дніпровської гімназії № 57. «Наш клас – із посиленою іншомовною підготовкою: ми інтенсивно вивчаємо англійську та французьку мови. Розуміючи, що я є абсолютним гуманітарієм, тут я, насамперед, цікавилася факультетом української й іноземної філології та мистецтвознавства, а також факультетом систем і засобів масової комунікації. Дізнавалася, які дисципліни ЗНО потрібно здавати на їхні спеціальності, яким буде прохідний бал, які там програми навчання тощо. Тож тепер буду свідомо визначатися», – говорить Діана.

Цікавилася освітніми можливостями нашого університету й абітурієнтка із Мелітополя, учениця НВК №19 Євгенія Полякова. Дівчина мріє стати дизайнером меблів та інтер’єру, відтак, приїхала до нашого міста, аби більше дізнатися про спеціальність «Дизайн», відкриту в ДНУ ім. О. Гончара. «Спеціальної художньої підготовки я, на жаль, не маю, але зараз індивідуально займаюся з репетитором. І хоч уже є певні успіхи, добре розумію, що мені потрібно ще більше займатися й надалі розвивати свою техніку. Наскільки мені відомо, дизайнерів також готують в Харківській державній академії дизайну і мистецтв, але туди приймають тільки тих, хто вже має початкову художню освіту. Львівську національну академію мистецтв для навчання я просто не розглядаю, бо дуже вона далеко від дому. Тому, можливо, що повернусь до вашого університету», – висловила надію Євгенія.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram