Версія для друку

Вшанування пам’яті колишнього ректора ДНУ Миколи Полякова

2 травня у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара вшанували пам'ять колишнього ректора ДНУ (1998-2020), Почесного громадянина міста Дніпра, повного кавалера ордена «За заслуги», члена-кореспондента Національної академії наук України, заслуженого діяча науки і техніки Миколи Вікторовича Полякова.

Біля меморіалу видатному вченому на місці його поховання у цей день зібралися колеги, родина та друзі Миколи Вікторовича.

Вчора, 1 травня, Миколі Вікторовичу Полякову мало б виповнитися 76 років, – відзначив ректор ДНУ Сергій Оковитий. – Наша академічна родина глибоко шанує попередні покоління вчених і викладачів, завдяки здобуткам яких університет утверджувався, зростав, розвивався. За 22 роки, які Микола Вікторович очолював ДНУ, він, дійсно, багато зробив для осучаснення нашої Alma mater на межі століть. Тож ми прагнемо віддати належну данину поваги до нього. Наразі біля наукової бібліотеки висаджено горобинову Алею памʼяті Миколи Вікторовича; проведені меморіально-наукові читання, до яких долучилися колеги з інших університетів України, а на механіко-математичному факультеті обладнана іменна аудиторія професора Полякова, урочисте відкриття якої відбудеться після закінчення війни.

Водночас у кожного з нас із Миколою Вікторовичем пов’язані особисті спогади. Для когось від був другом молодості, для когось мудрим учителем і наставником. Усі ми згадуємо його щирість, добрий гумор, готовність допомогти. Як говорить народна мудрість, пам’ять зігріває людину зсередини. Тому я щиро зичу, щоб сьогодні у кожного на душі стало тепліше й світліше від добрих згадок про Миколу Вікторовича, – побажав присутнім Сергій Іванович.

На довгі роки про непересічну особистість Миколи Вікторовича землякам нагадуватиме й монументальний барельєф на місці його поховання. Образ, який віднині увічнюватиме пам’ять багаторічного очільника ДНУ, втілив у граніті відомий дніпровський скульптор Володимир Небоженко. Володимир Павлович – народний художник України, член Національної спілки художників України, добрий друг нашого університету. Він є автором сучасного монументального «літопису ДНУ в постатях» і багато років товаришував з Миколою Вікторовичем Поляковим.

Меморіальний барельєф на честь Миколи Вікторовича – данина поваги моєму давньому другу, – підкреслив скульптор. – Із щемом пригадую наші дружні бесіди, коли ми зустрічалися в моїй майстерні та обговорювали різні проєкти. Ми дружили з тих часів, коли Микола Вікторович був ще звичайним викладачем, наша дружба продовжувалася і за часів ректорства, він завжди був щирим і відкритим.

Зі словами вдячності університетській спільноті за пошану пам’яті виступили найближчі люди Миколи Вікторовича – дружина Тамара Полякова і донька Тетяна Шевченко, професорка, завідувачка кафедри загальної медицини з курсом фізичної терапії. Тамара Олексіївна, заслужена журналістка України, доцентка факультету систем і засобів масової комунікації ДНУ, висловила сподівання, що після Перемоги в університеті обов’язково відкриється іменна аудиторія ректора Полякова.

Я з великою радістю передам туди особисті речі мого чоловіка, аби у наступних поколінь студентів ДНУ жила тепла згадка про нього.

Присутні урочисто поклали квіти до монумента ректору Миколі Полякову, поділилися особистими спогадами.

Довідково:

Микола Вікторович Поляков – доктор фізико-математичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, член-кореспондент НАН України, академік Академії наук вищої освіти України, Української екологічної академії наук, Академії соціальних технологій і місцевого самоврядування, Академії інформатизації освіти, член-кореспондент Міжнародної академії астронавтики, лауреат Державної премії України в галузі освіти й премії імені М.К. Янгеля НАН України, Почесний громадянин міста Дніпра.

Доцентка кафедри масової та міжнародної комунікації
Алла Бахметьєва


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram