Версія для друку

Заради збереження освітньої системи України

- Для того щоб Україна перемогла в цій війні, ми маємо працювати на всіх фронтах. Мають працювати економіка, підприємства, освітяни, – переконані ректори трьох університетів, які сьогодні в Дніпрі підписали договір про співпрацю.

Два переміщені університети – Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля і Донбаський державний педагогічний університет – почали другий семестр на базі Дніпровського університету імені Олеся Гончара.

- Основним завданням академічної спільноти сьогодні є об’єднання задля підтримки наших колег, допомоги їхнім родинам, забезпечення навчального процесу та збереження освітньої системи України, – вважає ректор ДНУ Сергій Оковитий. – Адже попри всі прогнози більше 320 тисяч випускників зареєструвалися на складання вступного тестування. І ми маємо забезпечити всім нашим вступникам рівний доступ до вищої освіти, маємо організувати для студентів освітній процес. А нашим колегам із тимчасово окупованих територій або міст, де ведуться активні бойові дії – допомогти облаштуватися, відновити заняття та провести успішну абітурієнтську кампанію.

ДНУ надав родинам переселенців місця у гуртожитках, а для комфортної роботи викладачів виділив навчальні аудиторії і кабінети, обладнані стабільним інтернет-зв’язком. До забезпечення колег і студентів науковою і навчальною літературою долучилася наукова бібліотека ДНУ. Крім того, для всіх гостей у ДНУ організували гаряче харчування й провели ознайомчі пізнавальні екскурсії у Палаці студентів та ботанічному саду університету. Щоденно продовжується вирішення суто побутових завдань із облаштування колег у Дніпрі.

Обидва переміщені університети вже вдруге з 2014 року зазнають руйнувань від російської агресії та змушені переїжджати й облаштовуватися на новому місці. Загалом, за словами міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, тимчасово переміщені більше 20 закладів вищої та професійної передвищої освіти.

- У 2014 році це було дійсно захоплення. В кабінети прийшли російські військові зі зброєю і сказали: «Ми вам даємо 15 хвилин, щоб вийти з приміщення, – згадує ректорка СНУ Ольга Поркуян. – Наш університет був вимушений переміститися з Луганська до Сєвєродонецька, ми втратили всю матеріальну базу, а в СНУ багато технічних спеціальностей, тож треба було думати, як обладнати лабораторії, як забезпечити навчальний процес. Зазначу, що нам дуже допомогли міжнародні спонсори. Вони надали просто безпрецедентну підтримку і обладнанням, і грошима: допомогли зробити ремонти в корпусах, закупити багато сучасної техніки. Ми налагодили зв’язки з багатьма міжнародними організаціями та університетами. І протягом цих років ми суттєво відновили позиції нашого університету в рейтингах, бо завжди вважали, що якість в освіті та в науковій діяльності – понад усе. Але россія не може заспокоїтися через те, що Україна розвивається і процвітає, і це повномасштабне вторгнення знову змусило університет переміститися.

Сумним досвідом поділилася і ректорка ДДПУ Світлана Омельченко:

- Наш Донбаський державний педагогічний університет складається із семи факультетів та відокремленого структурного підрозділу – Горлівського інституту іноземних мов. У 2014 році ми змогли залишитися в Слов’янську, але теж довелося відбудовувати зруйновані корпуси, були поранені студенти та співробітники, одна співробітниця загинула прямо на робочому посту. Горлівський інститут іноземних мов виїхав із Горлівки, не готуючись до цього, просто були створені такі умови, за яких неможливо було залишатися. І всі співробітники з проукраїнською позицією переїхали до Бахмута. Мені дуже хочеться, щоб ми погнали загарбників, просто зараз взяли і погнали, щоб не було цієї Донбаської дуги, щоб вони запам’ятали як страшний сон те, що вони накоїли. Я маю надію, що ми повернемося, і на своїй землі відбудуємо корпуси і повернемо всіх додому. Слава Україні! Слава Збройним силам України! Слава тим хто зараз віддає життя!

Хвилиною мовчання освітяни вшанували памʼять про загиблих мирних мешканців та військових, які наближають Перемогу України.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram