Версія для друку

Роз’яснення особливостей здійснення освітнього процесу в умовах воєнного стану

Шановні викладачі, студенти та аспіранти!

Згідно з наказом №15-г від 18 березня 2022 року по Дніпровському національному університету імені Олеся Гончара, з 21 березня продовжується освітній процес.

Роз’яснення щодо особливостей здійснення освітнього процесу в умовах воєнного стану

Під час організації освітнього процесу в онлайн-режимі згідно із чинним розкладом занять в умовах воєнного стану для забезпечення рівного доступу до освіти всіх учасників пропоную:

1. Освітній процес в онлайн-режимі в умовах воєнного стану проводити з дотриманням усіх заходів безпеки для життя і здоровʼя всіх учасників.

2. Науково-педагогічним працівникам ДНУ розмістити всі методичні матеріали до курсу, разом із презентаціями, конспектами лекцій, завданнями для самостійної роботи в повному обсязі у відповідних командах.

3. За неможливості реалізації п.2 у повному обсязі рекомендовано розміщувати презентації та завдання для самостійної роботи щонайменше напередодні дати проведення заняття, щоб здобувачі освіти мали змогу з ними ознайомитися чи завантажити в зручний для них час.

4. Здійснювати відеозапис занять чи найважливіших їхніх фрагментів, що дасть змогу здобувачам ефективніше опановувати матеріал.

5. За рішенням кафедри можливе спрощення поточного контролю та встановлення лояльніших термінів його проведення.

6. В окремих випадках за рішенням кафедрипідставою для оцінювання поточної роботи здобувачів вищої освіти з опанування навчальної дисципліни (як виняток на час воєнного стану) замість форм, зазначених у робочій програмі дисципліни, можуть бути запропоновані індивідуальні завдання, які охоплюють увесь матеріал курсу, із чітко розробленими критеріями їх оцінювання. Відповідне рішення приймають на засіданні кафедри за умов умотивованої аргументації.

7. Питання щодо заміни на випускних курсах кваліфікаційної випускної роботи складанням кваліфікаційних іспитів буде розглянуто після відповідного рішення МОН України.

В умовах воєнного стану під час проведення занять в онлайн-режимі можуть виникати певні ускладнювальні чинники, тому для раціональної організації навчального процесу рекомендуємо:

1. У випадку, якщо під час проведення заняття виникають форс-мажорні обставини, заняття переривають, а усім учасникам пропонують пройти в безпечне місце. Надалі заняття може бути проведено в синхронному або в асинхронному режимі. У випадку асинхронного проведення заняття НПП протягом дня надає здобувачам доступ (через додаток «Завдання», електронні скриньки, месенджери) до завдань для самостійної роботи з означеної теми, за потреби надсилає відповідні навчальні та методичні матеріали. За таких умов заняття вважається таким, що відбулося.

2. За умови, якщо викладач не має змоги підключення до інтернету згідно з розкладом занять, він зобов’язаний негайно повідомити про це завідувача кафедри, який оперативно приймає рішення про заміну викладача чи перенесення занять. У разі перенесення занять завідувач інформує декана факультету.

3. У випадку, якщо жоден зі здобувачів не доєднався до заняття, рекомендовано проведення його в асинхронному режимі.

4. Деканам факультетів моніторити проведення навчальних занять, а за потреби їх перенесення - надавати відповідні доповідні записки на електронну пошту навчального відділу.

Також адміністрацією ДНУ прийняті наступні рішення:

• не розглядати питання відрахування здобувачів освіти до завершення воєнного стану (окрім відрахування за власним бажанням);

• розпочати освітній процес на базі звичної платформи MS 365 з використанням за потреби всіх можливих каналів комунікації: електронна пошта, соціальні мережі, месенджери тощо;

• для здобувачів освіти, які проходять військову службу у зв'язку з мобілізацією, оформлюється академічна відпустка;

• для здобувачів освіти, зарахованих до складу Сил територіальної оборони Збройних Сил України та добровольчих формувань територіальних громад, передбачено оформлення індивідуального графіка навчання.

Адміністрація університету робить усе належне для того, щоб надати рівні права й можливості всім учасникам освітнього процесу, враховуючи важкі умови воєнного часу та складний психологічний стан студентів і викладачів.

Наказ №16-г від 21.03.2022 р. про внесення змін до наказу №15-г від 18.03.2022 р.

Наказ №95 від 31.03.2022 р. про введення в дію тимчасового порядку організації навчання за індивідуальним графіком для студентів ДНУ

Наказ №98 від 04.04.2022 р. про зупинення дії наказу №299 від 30.09.2021

Наказ №99 від 04.04.2022 р. про введення в дію Положення про порядок проведення конкурсного відбору при заміщенні посад науково-педагогічних працівників ДНУ

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram