Версія для друку

Круглий стіл "Вітчизняна війна 1812 р. і Україна: історіографічна традиція і сучасні напрями досліджень"

З нагоди відзначення 200-річчя Вітчизняної війни 1812 р. в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбувся круглий стіл на тему: "Вітчизняна війна 1812 р. і Україна: історіографічна традиція і сучасні напрями досліджень".

Вітчизняна війна 1812 р. – невід’ємна складова історії, і викликає активний науковий інтерес серед російських та українських істориків. Свідчення тому – ціла низка заходів, що проходять у рамках святкування ювілейної дати в наукових центрах обох країн. Не залишилися осторонь цікавої полеміки про складні події 1812 року і науковці кафедри російської історії ДНУ ім. О.Гончара. До участі у форумі були запрошені провідні вчені Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара, Академії митної служби України, Національного гірничого університету, Львівського історичного музею, а також студенти та аспіранти історичного факультету ДНУ.

У рамках круглого столу відбулось активне наукове обговорення широкого діапазону питань, присвячених війні 1812 р. "Війна 1812 р. справила великий вплив на свідомість російського і українського народів і багато в чому визначила подальший розвиток європейського континенту, – зазначив у своєму вітальному виступі проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді, завідувач кафедри російської історії ДНУ, проф. Валентин Васильович Іваненко. – Проведення даної конференції – це наш внесок у справу збереження історичної пам’яті про ті буремні події. Але наш захід – це не лише нагода осмислити й узагальнити накопичений історіографічний досвід у вивченні подій Вітчизняної війни 1812 р. й вагомого внеску українського народу в боротьбі з наполеонівською Францією, але і гарний привід обмінятися свіжими ідеями і думками в інтерпретації багатьох важливих питань тієї доби", – наголосив Валентин Васильович.

У жвавій науковій дискусії учасники розглядали основні теоретико-методологічні та історіографічні аспекти вивчення Вітчизняної війни 1812 р. Зокрема, аналізували проблеми Вітчизняної війни 1812 р. у східноєвропейській історіографії, досліджували причини, характер, етапи, а також дипломатичний та міжнародний аспекти Вітчизняної війни 1812 р. У своїх доповідях – "Вітчизняна війна 1812 р.: деякі термінологічні та історіографічні аспекти", "Геополітичні передумови Вітчизняної війни 1812 р.", "1812 р. як каталізатор національної ідеології (війна з Наполеоном і російський консерватизм)" та ін. – фахівці намагалися переглянути стереотипи, що вкорінилися в існуючій історіографічній традиції, і представили сучасні погляди на розв’язання історичних проблем тієї суперечливої епохи. Проте, зважаючи на заявлену тему круглого столу, головна увага науковців стосувалася дослідження Вітчизняної війни 1812 р. у власне українському контесті. Широко аналізувалися роль і внесок України та українців у кампанії 1812 р.: розглядалися економічні й військові чинники, проблеми політичної еліти, а також загальний вплив війни на українську культуру і суспільство.

Загалом за час роботи круглого столу учасники продемонстрували низку нових методологічних підходів і зуміли крізь призму сучасних оцінок окреслити нові, перспективні напрями подальшого дослідження цієї теми.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram