Версія для друку

Моральні вчинки варті нагороди

23 квітня у Будинку вчених Національної академії наук України відбулася урочиста церемонія нагородження переможців Всеукраїнської акції „Моральний вчинок”. Дніпропетровський національний університет ім.О.Гончара здобув у конкурсі третє місце.

Слово «мораль», що є загальновизнаним поняттям про те, що таке добре і погане, прийшло до нас із Стародавнього Риму. Але правила поведінки у суспільстві існували, зрозуміло, і до появи цього слова. Звичаї суспільства і норми поведінки формуються в конкретних історичних умовах.

Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі спільно з Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України вже вдруге проводять Всеукраїнський конкурс „Моральний вчинок”. Цього року у рамках конкурсу була проведена акція „Моральний вчинок”, яка покликана популяризувати духовні й моральні надбання; спрямувати зусилля на саморозвиток особистості, здатної забезпечити країні гідне місце у цивілізованому світі; сприяти формуванню громадянської позиції, соціально-правовій активності учнівської та студентської молоді.

Організатори запропонували школярам, учням професійних училищ і студентам вищих навчальних закладів обрати відповідно до своєї вікової категорії суспільно значущий проект, реалізувати його та надіслати творчий звіт про його виконання. Акція проводилася з 12 жовтня 2011 року до 31 березня 2012 року на добровільних засадах серед п'яти вікових категорій за напрямами: для учнів 1-4 класів – екологічний, для учнів 5-9 класів – соціальний; для учнів 10-11 класів, професійно-технічних навчальних закладів та студентів вищих навчальних закладів – культурологічний. На розгляд журі надійшло понад 1600 робіт, серед яких було визначено переможців у кожній віковій категорії.

Серед переможців опинився на почесному 3-ому місці і наш рідний ДНУ ім. О.Гончара з проектом «Краса, талант та добродійність 2012», (керівник проекту Альона Сівкова, голова ради студентів факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства). «Дуже приємно було перебувати на цій церемонії в Києві і відчувати, що ти разом зі своїми друзями став часткою чогось великого, і що твоя добра справа отримала таку відзнаку, хоча, насправді, коли ми подавали проект на конкурс, про перемогу не думали, просто хотіли, аби нас почули!», - зізналася Альона. Переможці конкурсу в кожній віковій категорії нагороджені пам’ятними сувенірами та дипломами Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі і Міністерства освіти і науки, молоді та спорту.

У рамках заходу відбулася прес-конференція, в якій взяли участь: голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький, заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту України Борис Жебровський, директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Монмолодьспорту України Олександр Удод, народні депутати України Лілія Григорович, Павло Мовчан, Павло Унгурян, президент Благодійної фундації „Відкриті серця України” Євген Полтенко (генеральний партнер акції), партнери акції - головний редактор видавничого об’єднання „Дім. Сад. Город” Микола Халимоненко, голова правління Всеукраїнської благодійної організації „Український фонд „Благополуччя дітей” Ірина Звєрєва, видатні науковці, діячі культури та мистецтва.

«Коли людина робить той чи інший моральний вчинок, це ще не свідчить про її доброчесність; вона доброчесна тільки у тому разі, якщо висока поведінка — постійна риса її характеру», так писав філософ-ідеаліст Гегель. З ним важко не погодитись.

Студентська рада ФУІФтаМ ДНУ ім.О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram