Версія для друку

ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Культура мови в українському суспільстві» (м. Дніпропетровськ, 12-13 квітня 2012)

12-13 квітня 2012 року в м. Дніпропетровську відбулася ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Культура мови в українському суспільстві», організована Обласним центром історії та розвитку української мови та кафедрою української мови Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

До участі в роботі конференції зголосилися 37 представників різних навчальних закладів і установ України, як-от: Волинського національного університету імені Лесі Українки, Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, Дніпропетровського університету внутрішніх справ, Запорізького педагогічного коледжу, Івано-Франківського національного медичного університету, Криворізького технічного університету, Кримського гуманітарного університету, Національної металургійної академії України (м. Дніпропетровськ), Національного університету «Львівська політехніка», Одеського національного економічного університету, Тернопільського національного економічного університету, Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, Харківської національної академії міського господарства, Херсонського державного аграрного університету.

Відкриваючи конференцію, декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, професор І. С. Попова звернулася до присутніх з вітальним словом, відзначивши, що проведення наукової конференції «Культура мови в українському суспільстві» стало традиційним. Уже втретє науковці з різних куточків України збираються в стінах Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, щоб обговорити питання, які мають дуже важливе культурне значення. Адже культура мови зароджується і розвивається саме там, де носіям національної літературної мови не байдуже, як говорять і пишуть українською мовою, як сприймають їхнє мовлення люди, об’єднані різними професійними інтересами та суспільним статусом.

Високоповажних гостей та учасників конференції представив проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара, доктор історичних наук, професор В. В. Іваненко, ознайомивши їх з порядком роботи конференції. Науковець акцентував увагу на тому, що широкий спектр питань, які розглядаються на конференції, ніби віддзеркалюють ту непросту ситуацію, яку маємо сьогодні з державною мовою в нашій країні.

У роботі пленарного засідання взяли участь доктор філологічних наук, професор Дніпропетровського університету внутрішніх справ А. М. Поповський, кандидати філологічних наук, доценти кафедри української мови ДНУ Н. С. Голікова та Н. В. Левун, кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри української мови ДНУ В. В. Корольова, викладач кафедри української мовної підготовки, психології та педагогіки Харківської академії міського господарства Н. М. Карікова.

Секційна робота проводилася за такими чотирма напрямами: 1) «Культура мови як соціолінгвістична категорія», 2) «Культура мови в закладах освіти», 3) ««Культура мови і сучасний літературний процес», 4) «Культура мови в засобах масової інформації».

Керівники секцій підбили підсумки проведених засідань і окреслили перспективи досліджень питань культури української мови, а також висловили побажання провести подібну зустріч через два роки.

Отже, ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Культура мови в українському суспільстві» переконливо засвідчила, що, на жаль, проблем навколо функціонування української мови як єдиної літературно-державної в нашій країні залишається сьогодні чимало. Усі вони можуть бути позитивно вирішені тільки за умов системно розробленої мовної політики, спрямованої на підвищення статусу української мови в суспільстві. Тому необхідно також і надалі вдосконалювати культуру української мови в усіх соціальних сферах держави. Кожен громадянин України має бути свідомий того, що культура мови починається з самоусвідомлення мовної особистості.

Провідний спеціаліст Обласного центру
історії та розвитку української мови, доц. Т. В. Шевченко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram