Версія для друку

В Україні готують магістрів на замовлення Казахстану

Успішний захист дипломів студентами з Астани у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара – черговий крок у підготовці висококваліфікованих фахівців для космічної галузі Казахстану.

До співпраці України і Казахстану в космічній галузі активно долучаються Дніпропетровській національний університет імені Олеся Гончара і Євразійський національний університет імені Льва Гумільова. Згідно з угодою про співпрацю між ДНУ і ЄНУ, студенти з Астани отримують в Україні знання в галузі проектування і конструкції космічних систем і комплексів, сучасних систем зв’язку, поглиблено вивчають космічний зв’язок. 17 лютого відбувся захист дипломних проектів за спеціальністю «Автоматизація радіозв’язку, радіомовлення і телебачення».

Дипломи «Обчислювальний модуль діагностики цифрової системи передач» Айбека Ішенгалієва, «Інтерфейсний модуль діагностики цифрової системи передачі» Марата Утабаєва та «Імітаційна модель мережі супутникового зв’язку з адаптивною маршрутизацією» Даулета Сагідолдіна були виконані на високому рівні, відображали нові перспективи і тенденції розвитку систем зв’язку, космічної техніки і технологій, свідчили про високий рівень знань їх авторів.

Ці талановиті й працелюбні студенти протягом двох з половиною років наполегливо й самовіддано опановували навчальний матеріал, щоб виправдати довіру своєї країни. Адже в Кахахстані сьогодні зацікавлені в тому, щоб молодь отримувала якісну вищу освіту в галузі сучасних космічних технологій. Одразу після повернення до Астани Айбек Ішенгалієв, Марат Утабаєв, Даулет Сагідолдін стануть викладачами Євразійського університету на міжнародній кафедрі космічних систем і технологій, діяльність якої, згідно з угодою, забезпечують ДНУ і ЄНУ. Вже на поточний семестр для них заплановане навчальне навантаження – вони передаватимуть казахським студентам знання, отримані на фізтесі ДНУ.

Хлопці не лише старанно навчалися. Їхнє життя у ДНУ ім. О.Гончара було багатогранним, цікавим, насиченим яскравими подіями. Вони вели науково-дослідну роботу, представляли її результати на Міжнародній молодіжній науково-практичній конференції «Людина і космос», брали участь і в інших міжнародних форумах. Юнаки також активно займалися спортом. Даулет Сагідолдін засвоював мистецтво карате-шотокан і дзюдо, блискуче виступав на змаганнях. Як студент ДНУ, він здобув першість на обласних змаганнях, два других і третє місце – у міжвузівських турнірах. Студенти з Казахстану також брали участь у різноманітних подіях культурного життя університету. Яку чудову виставу з нагоди свого національного святкування Нового року - Науриз подарували вони факультету!

Навчання закінчено, дипломні проекти захищені, магістри повертаються до Казахстану. А їхні товариші - Анаргуль Боранбаева, Санжар Отєгали, Кємєл Наушек, Гульнур Тєміргалієва, Динара Бакіжанова, Айим Бузауова продовжують навчатися на різних кафедрах фізико-технічного факультету ДНУ і також прагнуть стати фахівцями високого рівня, а згодом - працювати у космічній галузі рідної країни.

Студенти-іноземці за роки навчання у Дніпропетровську знайшли тут справжніх друзів: це і товариші по навчанню, і викладачі. Сподіваємося, що такій міцній дружбі відстань на заваді не стане.

Т.В. Лабуткіна
заступник декана з наукової роботи
фізико-технічного факультету ДНУ ім. О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram