Версія для друку

Свято творчості й добра

У 2000 році Петро Яцик (канадський підприємець українського походження, меценат і філантроп, відомий своїм вагомим вкладом у фінансування українознавства на Заході та в Україні) уперше виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді. Цю ідею підтримала Ліга українських меценатів та Міністерство освіти і науки України. І от уже одинадцять років поспіль у 20-30 країнах школярі й студенти змагаються за звання кращого знавця української мови (конкурс проходить навіть у Китаї та Фінляндії), підносячи її престиж у світі. Цей конкурс давно переріс звичайну культурну акцію, перетворившись на своєрідний народний рух, що утверджує безсмертя рідної мови, творчості й добра.

17 грудня 2011 року в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшов другий етап ХІI Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика. Організацію цього етапу конкурсу було доручено Обласному центру історії та розвитку української мови (голова журі конкурсу – декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, науковий керівник Обласного центру історії та розвитку української мови, професор Попова І.С.; голова оргкомітету – директор Центру, доцент кафедри української мови Голікова Н.С.).

У конкурсі взяли участь 38 студентів, які протягом двох годин виконували завдання, спрямовані на виявлення загального рівня володіння українською мовою. Конкурсантам також було запропоновано написати міні-твір з метою – продемонструвати кругозір, творчі здібності, вявити обізнаність з художніми творами українських письменників.

Переможцями другого етапу XІІ Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика серед студентів вищих навчальних закладів ІІІ – IV рівнів акредитації стали:

– серед студентів-філологів: І місце – Лаптєєва Юлія Олегівна (Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, факультет української й іноземної філології та мистецтвознавства, спеціальність «Українська мова та література», група УУ-09-3), II місце – Шабаліна Олена Олександрівна (Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, факультет української й іноземної філології та мистецтвознавства, спеціальність «Англійська мова та література», група УА-08-03), III місце – Вакарь Віолета Юріївна (Криворізький національний університет, факультет української філології, спеціальність «Українська мова і література та редагування освітніх видань», група УФР-08);

– серед студентів-нефілологів: І місце – Мішкова Тетяна Юріївна (Академія митної служби України, факультет економіки та менеджменту, спеціальність «Фінанси та кредит», група ЕФ11-1), II місце – Демшевська Катерина Андріївна (Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, будівельний факультет, спеціальність «Землевпорядкування», група 316), III місце – Рубцова Оксана Олегівна (Дніпропетровська державна фінансова академія, фінансовий факультет, спеціальність «Фінанси і кредит», група ФК-09-3).

Щиро вітаємо найкращих знавців українського слова, а також викладачів, які зуміли передати їм свої знання, з перемогою!

Любов до рідної мови – це не просто слова, це багато в чому стиль життя. То ж спілкуймося українською з усіма, хто її розуміє, для утвердження самих себе, своєї державності, для розвою духовності. Переконані, що конкурс, започаткований у 2000 році, виконує свою головну функцію – підносить престиж державної мови в суспільстві, незважаючи на змінність політичних та соціальних реалій у країні.

Т.В. Шевченко, к.ф.н., доцент,
провідний спеціаліст Обласного центру
історії та розвитку української мови.


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram