Версія для друку

Молодь проти СНІДу

У Всесвітній день боротьби зі СНІДом волонтери Центру соціальних ініціатив і волонтерства Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара стали організаторами соціальної акції «Молодь проти СНІДу!»

Того ж вечора на Європейській площі Дніпропетровська студенти розповсюджували перехожим червоні стрічечки з проспектом «ВІЛ/СНІД – загроза життю людини!», зверталися до мешканців міста на Дніпрі із закликом цінувати й берегти своє життя, дбати про власну безпечну поведінку, усвідомлюючи, що будь-які ризиковані кроки можуть дорого коштувати кожній людині, пропонували скористатися послугами фахівців. Розповіли про жахливу статистику розповсюдження цієї інфекції та констатували, що на сьогодні кількість ВІЛ-інфікованих у світі перевищує 30 мільйонів людей, померлих від цієї хвороби – 6 млн. Щорічно інфікується більше 5 тисяч, що дає підстави говорити про пандемію СНІДу. Україна за темпами розвитку епідемії ВІЛ-інфекції займає друге місце у Європі та п’яте у світі.

«Тому зараз необхідно консолідувати суспільство, змінити модель поведінки людей, зробити кожен день боротьби зі СНІДом, для того, щоб потім кожен день не став днем національної жалоби!» – схвильовано і патетично лунало з вуст ведучої акції Катерини Лубяної.

Волонтери навели приклади увіковічення імен тих, хто загинув від тяжкої недуги. Відомо, що алея пам’яті в Берліні «Простір для роздумів» щомісяця поповнюється новими кам’яними плитами. Людей, чиї прізвища містяться на плитах, поєднує одне – вони досягли великого успіху (серед них поети, музиканти, художники), але вони стали жертвами СНІДу: Рудольф Нурієв, Майлз Девіс, Жан-Поль Арон, Курт Рааб, Хоре Бипек, Брюс Четвін, Арні Зап, Лі Берейс, Кейт Херінг…

На площі звучить музичний твір у виконанні групи “Qveen”, а ведучі акції Альона Самохвалова і Катя Лубяна, волонтери Центру соціальних ініціатив і волонтерства, продовжують: «Ви чуєте голос людини, ім’я якого теж є на цій алеї, а значить, нема з нами – Фредді Меркурі. Він був одним із перших, хто публічно зізнався, що хворий на СНІД через вживання наркотиків… Тож пропонуємо запаленими свічками та хвилиною мовчання вшанувати пам’ять тих, хто помер від СНІДу». І студенти «намалювали» запаленими свічками стрічечку на площі та вшанували пам’ять жертв СНІДу.

Останні за цей вечір слова-звернення до присутніх стосувалися розуміння, турботи й надання допомоги тим, хто цього потребує зараз, хто зіткнувся з цією бідою. «Краса врятує світ! Ці слова усім нам знайомі. Але в межах нашої акції хочеться трішки змінити цю фразу: «Любов та співчуття врятують ХХІ століття!» Тому що лише любов зможе впоратися з епідемією, яку породила інфекція ВІЛ/СНІДу. З епідемією страху та пересторог. Варто не боятися людей, які є живуть з ВІЛ-інфекцією, не допускати їх ізоляції від суспільства, а подати руку допомоги й підтримки! Давайте ж будемо любити й берегти себе та інших! Лише так ми зможемо уникнути страхітливих явищ цього століття: алкоголізму, наркоманії та СНІДу! Нехай живе любов і співчуття!»

Акція була проведена з ініціативи студентів, які займаються доброчинною діяльністю, та за підтримки торгівельного центру «Європа».

З.П. Бондаренко, керівник Центру соціальних ініціатив
і волонтерства ДНУ ім. О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram