Версія для друку

Кризовий менеджмент за європейськими стандартами

Три дні тривала у Дніпропетровському національному університеті міжнародна конференція „Аналіз кризових ситуацій і прийняття рішень”, яка проводилася у рамках виконання проекту Темпус за такою ж назвою.

До Дніпропетровська приїхали делегації університетів, що увійшли до консорціуму з реалізації Темпус-проекту. Це професори Римського університету Ла Сапієнца Маріо Тібері і Джорджио Спінеллі, професор Штутгартського університету Дамір Будінчак та представники чотирьох українських ВНЗ – Дніпропетровського національного, Таврійського національного, Тернопільського національного економічного та Київського міжнародного університетів. Також на нараді були присутні студенти-політологи ДНУ, яких планується залучити до участі в проекті.

Проект фінансує Європейський Союз. Його головною метою є розробка міждисциплінарних курсів підготовки магістрів за спеціальністю „Аналіз кризових ситуацій і прийняття рішень” і впровадження цього курсу в українських університетах – членах консорціуму. Курс базуватиметься на матеріалах міжнародного курсу з підготовки магістрів, що викладається в Римському університеті Ла Сапієнца і має назву „Міжнародний магістр державного управління у гуманітарних справах”.

Українські викладачі вже опрацювали матеріали курсу, вивчаючи та запроваджуючи досвід італійських колег. Так у січні 2007 року делегація Дніпропетровського національного університету у складі першого проректора Олександра Кочубея, декана соціально-гуманітарного факультету Олександра Токовенка та координатора Темпус-проекту Володимира Костирка побувала в університеті Ла Сапієнца з ознайомчим візитом. У зустрічі також брали участь представники інших університетів-членів консорціуму. Українські вчені вивчали досвід роботи міжнародної програми з підготовки магістрів за спеціальністю „Державне управління і права людини”, яка має стати основою для розробки відповідної навчальної програми за спеціалізацією „Аналіз кризових ситуацій та прийняття рішень” в українських ВНЗ, що входять до складу консорціуму.

«Римський університет справив на нашу делегацію незабутнє враження, – розповів журналістам перший проректор ДНУ Олександр Кочубей. – “Ла Сапієнца” – один з найбільших університетів Європи, він має 700-літню історію. Сьогодні до складу університету входять 21факультет, 112 кафедр, 43 науково-дослідні центри, 157 бібліотек, 21 музей та 2 університетські лікарні. Там навчається 147000 студентів, з них 4200 – іноземні громадяни. Університет пропонує до вивчення 379 програм з підготовки магістрів першого та другого рівня, 127 програм післядипломної освіти, 325 національних та міжнародних професійних програм з підготовки магістрів, 153 національні та міжнародні програми підготовки PhD-ступеня. Міжнародна програма підготовки магістрів другого рівня „Державне управління і права людини” виконується на факультеті економіки, де навчається 30000 студентів, та об’єднує університет Ла Сапієнца, університети Белграду та Сараєво. Ми прагнемо досконало вивчити практику італійських колег і впровадити кращі надбання у нас. Дніпропетровський національний університет має великий досвід міжнародної співпраці, як у реалізації спільних Темпус-проектів, так і у налагодженні двосторонніх зв’язків з кращими університетами Європи та світу за власною ініціативою. Це дає змогу нашим студентам активніше залучатися до академічного обміну в рамках Болонського процесу, а нам допомагає у впровадженні сучасних навчальних курсів і програм, що відповідають вимогам провідних європейських університетів».

«Слід зазначити, – продовжив координатор проекту Володимир Костирко, – що за умови успішного виконання проекту, а саме впровадження додаткових курсів „Про прийняття рішень в кризових ситуаціях”, з’являється реальна перспектива розширення консорціуму й самої міжнародної програми. Під час ректорського прийому української делегації, ректор університету Ла Сапієнца Ренато Гуаріні та керівник програми пан Бурджио висловили неабияку зацікавленість у цьому, що обумовлене, не в останню чергу, додатковими надходженнями коштів з боку держави до їхнього університету в разі розширення міжнародного співробітництва.

Під час обговорення цієї перспективи була детально визначена послідовність дій щодо підписання відповідних міжуніверситетських угод, умов участі в програмі українських університетів тощо. Підкреслено, що в разі приєднання України до програми, відповідний диплом буде мати підписи та печатки ректорів семи університетів (з них чотирьох українських).

Приєднання України до Болонського процесу надає нашим студентам можливість навчатися в будь-якому ВНЗ Європи. Даний проект має дати українським студентам можливість навчатися одночасно в рідному університеті та в університеті Ла Сапієнца, отримавши по закінченню два дипломи. А це може бути здійснено у вищих навчальних закладах України після введення спеціалізації „Аналіз кризових ситуацій в Україні та прийняття рішень” на різних спеціальностях. Наприклад у нас, в ДНУ, це пропонується зробити на спеціальності „Політологія”, а в Тернопільському економічному університеті концентрують увагу на адаптуванні програми до економічних спеціальностей. Незабаром для підготовки курсів на стажування до римського університету будуть направлені викладачі кафедри політології соціально-гуманітарного факультету ДНУ. Викладатися курс буде англійською мовою, тому всі викладачі та студенти, що беруть участь у проекті, мають скласти іспит у офісі Британської ради за програмою Першого сертифікату Кембриджу. Проект розраховано на три роки, і вже з вересня 2007 року необхідно почати підготовку студенів за програмою „Аналіз кризових ситуацій і прийняття рішень” для того, щоб через два роки випустити наших спеціалістів з двома дипломами – українським і комплексним дипломом Римського університету та консорціуму, який працює разом з ним. Лекції, семінари, зустрічі та „круглі столи” заплановано проводити за участю експертів від міжнародних організацій, регіональних і національних урядовців, менеджерів приватних і некомерційних установ.

При викладанні курсу планується інтенсивно застосовувати сучасні навчальні інформаційні технології: електронні посібники, заочні телеконференції, консультації електронною поштою таке інше».

Науковці плідно працювали на конференції і дійшли висновку, що даний Темпус-проект є дуже актуальним для нашої держави. В Україні на сьогодні немає спеціальності з антикризового управління. Спільні зусилля чотирьох українських університетів та двох західних дадуть можливість започаткувати новий напрямок антикризового менеджменту, майбутні фахівці з якого на базі аналізу інформації відпрацьовуватимуть та прийматимуть рішення, спрямовані на розв’язання та запобігання кризових ситуацій.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram