Версія для друку

Підсумки олімпіади з програмування

У Дніпропетровському національному університеті ім. Олеся Гончара з 18 по 20 травня проходив II, регіональний, етап Всеукраїнської та 36-ї Міжнародної студентської командної олімпіади з програмування 2011 року серед ВНЗ III-IV рівнів акредитації східного регіону (Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Харківської областей). Олімпіада проводиться на виконання Указу Президента України „Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні”.

Олімпіада з програмування – це щорічна система масових очних змагань у творчому застосуванні здобутих знань, умінь і навичок командної роботи з комп’ютерної алгоритмізації та створення ефективних програм на базі обраних алгоритмів серед студентських команд. Її місією є виявлення, відбір та підтримка обдарованої студентської молоді, розвиток алгоритмічного мислення та підвищення рівня знань і практичних навичок студентів вищих навчальних закладів усіх напрямків підготовки з інформатики, дискретної математики, математичної логіки, розробки алгоритмів та програм. А також активізація навчально-пізнавальної діяльності студентів та реалізація їх творчих здібностей, стимулювання творчої праці, системне вдосконалення навчального процесу, підвищення якості підготовки фахівців для народного господарства України.

Головною метою є створення умов для формування та підготовки університетських команд для участі у командній студентській першості світу з програмування АСМ-ICPC (Association for Computing Machinery - International Collegiate Programming Contest), яка спирається на національні та регіональні олімпіади з програмування у всьому світі для визначення команд – учасниць світового фіналу. Всеукраїнська олімпіада є складовою частиною відбіркових змагань Першості світу і проводиться за узгодженими з нею правилами. Всі учасники реєструються як учасники Першості світу на її сайті.

Участь у змаганнях взяли 37 команд та 4 команди поза конкурсом, які складаються з трьох студентів і тренера. 18 і 19 травня в університетському ліцеї інформаційних технологій відбувалися пробний (знайомство з системою проведення олімпіади) та основний тури. Кожна команда отримала в розпорядження комп’ютер. Для забезпечення рівних умов усім учасникам були надані комп’ютери однакової потужності. Тривалість туру ІІ етапу Олімпіади складала 5 годин. Для розв’язання пропонувалося до 10 олімпіадних завдань різної складності. При цьому не дозволялося користуватися літературою, калькуляторами та іншими допоміжними засобами.

20 травня проходило підведення підсумків, урочисте привітання та нагородження переможців, закриття олімпіади, яка стала творчим змаганням з професійної та практичної підготовки студентів.

На церемонії нагородження організатори змагань завідувач кафедри математичного забезпечення електронних обчислювальних машин професор Олег Григорович Байбуз і відповідальний секретар змагань завідувач кафедри комп`ютерних технологій доцент Олександр Леонідович Хижа привітали студентів з успішним завершенням олімпіади і зробили короткий технічний аналіз того, що відбулося в Дніпропетровську. За рейтингом команд, 1 місце посіла команда Національного технічного університету „Харківський політехнічний інститут; 2 місце поділили Харківський національний університет ім. В.Н.Каразіна та Харківський національний університет радіоелектроніки. Команда Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара посіла 3 місце (четверте в рейтингу) і вийшла в першу лігу. А всього до першої ліги (півфіналу першості світу) потрапили вісім команд-учасниць. Всі команди отримали сертифікати та цінні подарунки від спонсорів.

Олімпіада проходила на гостинній території Ліцею інформаційних технологій при ДНУ ім. О.Гончара, чотири команда якого виступали поза конкурсом і показали чудові результати.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram