Версія для друку

"Бережи цей світ, Людино!"

Під такою назвою у ДНУ імені О.Гончара пройшла XIV Міжвузівська науково-практична конференція іноземних студентів Дніпропетровська

До Палацу студентів ДНУ в черговий раз з'їхались студенти-іноземці з п’яти провідних дніпропетровських вишів, аби показати усе, чому вони навчились у наших університетах. Адже, як відзначають організатори конференції – кафедра перекладу і лінгвістичної підготовки іноземців ДНУ ім. О. Гончара, – цей науковий форум є своєрідним підсумком підготовки іноземних студентів за рік. Говорить завідуюча кафедри ЛПІ, доктор філологічних наук, професор Олена Іванівна Панченко: "Більшість учасників конференції – студенти нашого підготовчого відділення. Дехто з них в Україні лиш трохи більше півроку і тільки починає разом зі своїми спеціальностями вивчати українську й російську мови. Але усі вони – майбутні медики, металурги, філологи чи дизайнери – на цій конференції мають можливість показати свої знання".

Від імені керівництва Дніпропетровського національного університету учасників привітав начальник відділу підготовки спеціалістів для зарубіжних країн і академічних обмінів Управління міжнародного співробітництва Геннадій Анатолійович Онищенко: "Шановні учасники конференції! У нашому університеті нині отримують знання студенти з 23 країн світу. Усі ви – майбутнє своїх націй… І нас не може не радувати той факт, що сьогодні усіх вас об’єднує спільна тема – пошук шляхів вирішення актуальних проблем планетарного масштабу. Щиро вітаємо вас і бажаємо гарного навчання та плідної праці!"

З вітальним словом до присутніх звернулася також декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, професор Ірина Степанівна Попова: "Започаткована на нашому факультеті науково-практична конференція для іноземних студентів вже стала невід'ємним фактом наукового життя всього університету. Прикметно, що з року в рік все більше і більше студентів збираються для розмови з різних питань нашого життя – суспільства, мови, екології... Такі зустрічі потрібні, адже дозволяють повною мірою представити бачення цих важливих питань очима молодих людей з різних країн світу. Крім того, вони виконують ще й культурно-просвітницьку місію, знайомлячи українців з культурою зарубіжних країн, і сприяють більшій інтеграції іноземців в українське суспільство".

І справді, студенти з різних куточків світу – Сирії, Йорданії, Китаю, Нігерії та багатьох інших країн – представили свій науковий погляд на актуальні екологічні та соціальні проблеми сьогодення. Вихідці з 14 країн зі сцени Палацу студентів ДНУ виголошували палкі промови на захист прав людини і навколишнього середовища. У виступах "Земля така ж як ми – жива!" (Діана Желяпова, Молдова), "Збережімо наш дім – планету Земля" (Самба Фель Ві, Туніс), "Планета благає про допомогу!" (Кимбат Макешева, Киргистан), "Глобальне потепління: правда чи вигадка?" (Садам Шехадех, Палестина) – студенти-іноземці закликали берегти красу земної кулі. "За економічний ріст ми платимо занадто високу ціну – стираємо природне обличчя Землі. Проте якщо ми будемо охороняти природу планети – вона відповість нам турботою", – такими були переконання учасників конференції.

До уваги слухачів, окрім того, були представлені доповіді і на болючі соціальні теми – расова рівність у сучасному демократичному світі, утвердження конституційних прав людини і мирне співіснування у спільному домі – Земля. "Незалежно від раси, статі, мови, релігії чи політичних поглядів – усі ми люди. І заслуговуємо жити у справедливому суспільстві. Тож давайте об'єднуватися: починаймо з себе – починаймо з освіти і давайте будемо поважати права один одного. Хай на наш захист стане не зброя, а закон… All rights reserved", – говориться, наприклад, у виступі Вугара Гулієва "Мої права людини" (Азербайджан). Група студентів 1 курсу соціально-гуманітарного факультету ДНУ (Діана Желябова, Ариф Мамедов, Кимбат Макешева, Катерина Римар) представила цікавий відеорепортаж - інтерв'ю з жителями й іноземними гостями нашого міста стосовно моральних цінностей і уявлень.

Серйозні доповіді на глобальні теми перемежовувались з інформацією про особливості культури та мистецтва країн-учасників заходу. Наприклад, глядачі ознайомилися з культурними традиціями берберів Африки (у доповіді Хасні Абдерезака, Алжир), почули про національні особливості туніської культури від Тебті Аднана, розглянули специфічну китайську ієрогліфіку у доповіді з демонстраційними матеріалами "Візерунок світобудови" від студентки Суй Цзя з Китаю.

Також під час конференції іноземні студенти, що вирішили "гризти граніт науки" в нашій країні, встигли продемонструвати і свою обізнаність в українській культурі. Так, глядачам запам’ятався творчий виступ студентів Арифа Мамедова з Туркменістану та Діани Желяпової з Молдови, які розіграли діалог Лукаша і Мавки з драми-феєрії Лесі Українки "Лісова пісня". Студенти з Марокко, Сирії, Тунісу, Йорданії та Анголи прекрасно виконали народну українську пісню "Несе Галя воду". Ось такий наш національний, український колорит з іноземним обличчям побачили гості конференції!

Дійсно, студенти-іноземці вивчають культуру України і вже встигли полюбити нашу країну. Як зазначила на зібранні І. С. Попова, іноземні громадяни стають відкритішими, адже вони уже знають Україну як державу, до якої можна їхати, і де можна отримати ґрунтовні знання. Це підтверджують і самі студенти: "Звичайно, ми сумуємо за рідною країною, але що робити – треба вчитися. Для цього ми тут!", – говорить Луселія Олівейра з Анголи.

Отже, маємо надію, що подібні науково-практичні конференції і надалі допомагатимуть студентам-іноземцям консолідуватися в нашому суспільстві і дозволять їм більше розвиватися та краще розуміти цей світ.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram