Версія для друку

Як зачарувати глядача

26 квітня у Палаці студентів ДНУ відбулося друге засідання нещодавно заснованого у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара культурологічного клубу „В гостях у ректора”. Тема нової зустрічі була „Акторські таємниці, або як зачарувати глядача”.

На першу зустріч зі студентством і професорсько-викладацьким активом, що мала назву „Про театр із перших вуст”, ректор університету Микола Поляков запросив директора й художнього керівника Дніпропетровського академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка, народного артиста України, кандидата мистецтвознавства Валерія Ковтуненка.

Переконавшись в ефективності нової форми діяльності в університеті, глибоко усвідомлюючи необхідність постійної взаємодії та взаємозбагачення освіти, науки і культури, ректорат планомірно впроваджує різноманітну клубну діяльність в життя студентської молоді. Успішне сприйняття студентами та викладачами першої зустрічі, яка пройшла в атмосфері невимушеності та духовного спілкування керівника клубу – ректора ДНУ й директора театру в переповненій студентами й викладачами залі, й викликало необхідність подальших зустрічей з талановитими акторами даного театру.

Цього разу гостями клубу стали провідні актори театру, народні артисти України: Лідія Кушкова – режисер-постановник більше 30 вистав, лауреат багатьох конкурсів у галузі театрального мистецтва та Михайло Чернявський, який зіграв на сцені театру 156 ролей і став неодноразовим переможцем конкурсу „Січеславна”, а в 2010 році переміг у номінації „Лицар театру”.

Відкрив зустріч ректор ДНУ Микола Поляков. Він підкреслив роль і вплив театру на становлення особистості, на глядацький світогляд і формування активної громадянської позиції:

- Сьогодні наша друга зустріч у культурологічному клубі відбувається у тісній співдружності зі славнозвісним в Україні й за її межами Дніпропетровським академічним українським музично-драматичним театром ім. Т.Г.Шевченка. Зі сцени театру, знайомого мені з дитинства, і, сподіваюсь, більшості з вас, доносяться до глядача філософія життя, патріотичні почуття, світогляд і громадянська позиція майстрів слова і сцени. Колективу театру, з яким ми співпрацюємо, близькі серцю й радісні, й, на жаль, трагічні події, що мають місце у людському житті. Одна з них – Чорнобильська трагедія. Так співпало, що наша зустріч проходить в тяжкий день для України й світу. 25 років минуло від дня Чорнобильської трагедії, відлуння якої переслідує людство до цього часу. Прошу вшанувати пам'ять про них хвилиною мовчання, – закінчив свій виступ Микола Вікторович.

Потім актори прочитали вірші, присвячені цій великій трагедії. Також в їх виконанні прозвучали твори Тараса Шевченка, Ліни Костенко, Лесі Українки, уривки із спектаклів, поставлених і виконаних Лідією Кушковою та Михайлом Чернявським. В цілому відбулася відверта розмова про театр, про його значимість у формуванні в молоді патріотизму й гуманізму .

Вдячність глядачів, учасників зустрічі була безмежна. Від студентів та ректорату гостям були вручені квіти та подарунки. Наступне засідання клубу відбудеться в травні 2011 року.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram