Версія для друку

Експорт високих освітніх стандартів

10 студентів з Бразилії здобуватимуть магістерський ступінь у галузі ракетно-космічної техніки у Дніпропетровському національному університеті ім. О.Гончара.

Такої домовленості досягли під час переговорів уповноважений представник Федерального університету міста Бразиліа (UnB, Бразилія) професор кафедри енергетичних та екологічних досліджень Карлос Алберто Гуржель Верас і ректор ДНУ ім. О.Гончара Микола Вікторович Поляков.

В рамках міждержавної угоди, що була підписана урядами України в Бразилії, розширюється двостороння співпраця у навчальній, науковій та гуманітарній сферах. Першою угодою про наукове і академічне співробітництво між вищими навчальними закладами України і Бразилії став двосторонній договір, підписаний у 2009 році Дніпропетровським національним університетом ім. О.Гончара і Федеральним університетом міста Бразиліа. Нагадаємо, з 2002 року Україна і Бразилія працюють над реалізацією спільного проекту будівництва пускового центру «Алкантара» для запуску супутників з використанням української ракети-носія «Циклон-4», а ДНУ був запрошений для організації в UnB аерокосмічного департаменту, який би став основою розвитку ракетно-космічної освіти в Бразилії.

Як зазначив ректор ДНУ професор М.В.Поляков, в рамках реалізації міждержавних угод вже відбулося кілька зустрічей з представниками Міністерства оборони, Міністерства освіти і науки та Національного космічного агентства Бразилії, в ході яких наголошувалося на зацікавленості у спільній підготовці фахівців та узгоджувалися пріоритетні напрямки досліджень. «Розвиток спільного українсько-бразильського підприємства «Алкантара-Циклон-Спейс» передбачає активізацію наукових обмінів. З української сторони роботи проводять ДКБ «Південне» та ВО «Південний машинобудівний завод», тому природно, що у списку бажаних партнерів і Дніпропетровський національний університет, як такий, що є основним постачальником висококваліфікованих кадрів для цих підприємств і ракетно-космічної галузі в цілому. У нас є досвід підготовки фахівців для більш ніж 50 країн світу, тому ми із задоволенням співпрацюватимемо із UnB. Федеральний університет міста Бразиліа – гідний партнер, там навчається 40 тисяч студентів, працює більше 2 тисяч викладачів, тож ми впевнені, що наша робота принесе користь обом країнам», – наголосив Микола Вікторович.

Декан фізико-технічного факультету професор О.М.Петренко розповів, що до ДНУ приїдуть на навчання фахівці із бакалаврським ступенем інженерів машинобудування, яким університет пропонує фахову освіту в галузі проектування і виробництва ракетно-космічної техніки. Приїзду бразильських студентів до Дніпропетровського національного університету передуватиме обговорення і узгодження з викладачами UnB програми навчання і переліку фахових дисциплін.

«Партнерські відносини з Університетом міста Бразилія (UnB) ми розвиваємо вже три роки. Два роки тому делегація ДНУ ім.О.Гончара відвідала цей університет, де і були підписані договори про співпрацю. З тих пір ми підтримуємо тісні контакти і сподіваємось, на подальші спільні проекти» - говорить декан фізтеху. Олександр Миколайович пояснив, що саме зараз розпочинається реалізація спільного україно-бразильського проекту з розробки електричних ракетних двигунів для космічного застосування. Дніпропетровський національний університет вже давно працює у цій галузі, певні напрацювання має і Університет міста Бразиліа. Тому фахівці впевнені, що співпраця між бразильською лабораторією ракетних двигунів і нашими лабораторіями буде продуктивною.

Сприяла зближенню спеціалістів обох країн і Третя Міжнародна конференція «Космічні технології: сучасність і майбутнє», у якій брав участь представник університету UnB - професор кафедри енергетичних та екологічних досліджень Карлос Алберто Гуржель Верас. Пан Гуржель є спеціалістом із газифікації, електроустановок та двигунів. На питання про майбутню кооперацію між нашими університетами зі створення електричних ракетних систем високоповажний гість зазначив, що для здійснення цього Бразилії не вистачає інтелектуальних кадрів. «На даний момент ми маємо повне фінансування подібних проектів, але ми не володіємо такими значними науковими та інженерними ресурсами, які є в української сторони. Тому, я вважаю, що головним предметом нашого співробітництва стане саме освітня діяльність, яка забезпечить підвищення кваліфікації наших спеціалістів у галузі ракетно-космічних технологій, – говорить пан К.Гуржель. – Ми маємо можливість відправляти молодих науковців для отримання магістерського і докторського ступеню в кращі університети Європи, Сполучених Штатів, Японії. Один наш студент вже навчається на фізтесі ДНУ, також вирішене питання про фінансування навчання ще 10 студентів. Думаю, що цей напрямок буде активно розвиватися, адже у нас є багато спеціальностей, що доповнюють одна одну, і багато студентів, які прагнуть навчатися в інших країнах».

Тож намічений приїзд до Дніпропетровського національного університету ім.О.Гончара у грудні поточного року десяти бразильських студентів-магістрів на навчання – ще один конкретних крок із реалізації цих планів. Нині студенти Університету м. Бразиліа вже вивчають окремі аерокосмічні дисципліни, активно готуючись до програми академічного обміну.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram