Версія для друку

«Творчість Валер’яна Підмогильного на тлі розстріляного відродження»

Інтелектуальна проза Валер’яна Підмогильного є знаковою для літератури 20-30-х років, а його доля показова для цього періоду. Тривале замовчування змінилося прискіпливим інтересом науковців як до самої неординарної особи письменника, так і до його творчості.

17-18 лютого 2011 року в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла Всеукраїнська наукова конференція «Творчість В. Підмогильного на тлі розстріляного відродження», присвячена 110-річчю від дня народження нашого земляка. Ученими-філологами та письменниками активно обговорювалися питання методологічних засад творчості Валер’яна Підмогильного, історико-літературного і культурного контексту, специфіка сучасної інтерпретації творів, своєрідність образної і мотивної систем, концептуальність і смислова організація, поетика психологізму.

Місце проведення конференції не випадкове, бо в Дніпропетровськ Валер’ян Підмогильний потрапив на зорі своєї юності, протягом десятиліття це місто було життєвим простором його особистісного і творчого становлення, відкрило йому двері до освіти, професійного й мистецького визнання. У 1918 році він вступив до щойно створеного Катеринославського університету на математичний факультет, та через матеріальну скруту змушений був покинути навчання і зайнятися викладацькою діяльністю. У нашому місті друкував перші твори, отримав схвальну оцінку кращих представників української культури, в тому числі і Дмитра Яворницького. «Незважаючи на те, що зв'язок Валер’яна Підмогильного з Дніпропетровським національним університетом був досить нетривалий, університетський колектив пишається тим, що його історія тісно переплелася з долею великого сина українського народу, - наголосила під час наукового форуму декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ ім. О. Гончара Ірина Степанівна Попова. – Це людина, яка на крок випереджала здобутки європейської філософії. Його романи «Місто», «Невеличка драма», «Повість без назви», що належать до найкращих надбань української модерної літератури, залишаються цікавими для молоді, яка досліджує його творчість. А наша конференція є конкретним кроком в переосмисленні творчого доробку письменника».

Проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти і виховання молоді В. В. Іваненко зазначив, що в Дніпропетровському національному університеті постійно приділяється увага дослідженню сторінок нашого вітчизняного минулого: «Тут сформована атмосфера шанобливого ставлення до кращих надбань вітчизняної і світової культури, її неперевершених представників. Філософська і психологічна проза Валер’яна Підмогильного, що не поступається західному письменству, є глибиною осягнення проблем людського буття, стильовою майстерністю і художньою презентацією становить важливу віху вітчизняного літературного процесу. Однак інтелектуалізм і своєрідна європейськість письма Підмогильного не виключають, а увиразнюють його національну складову, реалізовану в зображенні трагедії українського народу».

«Валер’ян Підмогильний вибудовував державу українського слова. Для мене це уособлення ідеального українського письменника, - говорить учасник конференції, директор Ліги українських меценатів, публіцист, громадський діяч Михайло Слабошпицький. - Уявіть собі, молодим вважається літератор до 35 років. Подивіться через цю дату на вік і життя Валер’яна Підмогильного, що був розстріляний у 36 років. Десять років – це час для становлення людини, для того, щоб вона знайшла себе; і водночас - це тривалість активної літературної діяльності Валер’яна Підмогильного. Він одразу дебютував як класик, написавши свої перші оповідання у вік хлопчиська».

У Палаці студентів ДНУ, де проходила конференція, гості ознайомилися з виставкою видань творів письменника та літературознавчих досліджень про нього «У світі прози Валер’яна Підмогильного», а також роботами студії народної вишивки «Оберіг». У залі засідань відбулася прем’єра аматорського фільму «Із забуття – в безсмертя. Валер’ян Підмогильний», створеного викладачами кафедри української літератури і студентами факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, де йшлося про місця Придніпров’я, пов’язані з іменем митця. По закінченні першого пленарного засідання учасники конференції переглянули виставу за мотивами однойменного твору Валер’яна Підмогильного «Невеличка драма» студентського театру «Відлуння» (художній керівник – доцент кафедри української літератури ДНУ Олександра Гонюк). Наступного дня науковці відвідали історичний музей імені Дмитра Яворницького і Троїцький собор міста Новомосковська.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram