Версія для друку

Франція та Україна: діалог національних культур

ХІ Міжнародна науково-практична конференція "Франція та Україна, науково-практичний досвід у контексті діалогу національних культур"

Конференцію "Франція та Україна, науково-практичний досвід у контексті діалогу національних культур", яка пройшла 25-26 листопада в Палаці студентів ДНУ, було присвячено актуальним проблемам літературознавства, романського мовознавства, навчанню іноземних мов.

Гостями наукового форуму стали більше 100 вчених із України, Франції, Росії та Казахстану.

"Проведення цієї наукової конференції на базі Дніпропетровського національного університету - зовсім не випадкове явище, - підкреслює у своєму виступі проректор з гуманітарних питань та виховної роботи ДНУ, професор В.В.Іваненко. - Починаючи з 80-х років наші науковці чимало зробили для налагодження і розширення зв'язків зі своїми французькими колегами. Дніпропетровський національний університет уклав кілька довгострокових угод про співпрацю в різних сферах з університетами Парижа, Ліона, Марселя, інших міст Франції. Це співробітництво здійснюється в різних формах, насамперед шляхом обміну студентами і викладачами. Досить сказати, що за останні п'ять років на науковій роботі у Франції побували 23 науковці з нашого університету, на французьких конференціях - близько 10 вчених. Студенти університету також мають можливість поповнювати свої знання не тільки в мовній сфері, а й в професійній. За цей же час близько 20 з них проходили стажування в провідних університетах Франції. Деякі студенти захистили магістерські роботи на базі французьких університетів. Започаткована в ДНУ і така традиція, як подвійне наукове керівництво аспірантами збоку нашого університету і відповідного партнера у Франції. Ми сподіваємось, що ця форма буде стимулювати подальший розвиток наших зв'язків особливо на молодіжному рівні. Мені здається, що нинішня конференція матиме не тільки професійне значення, а й набуде політичного звучання, оскільки такі зустрічі сприяють розвитку міждержавних зв'язків. Протягом останніх двох років Посол Франції в Україні тричі був в ДНУ. Це показник ставлення французького посольства до наукової співпраці між нашим університетом і цілою низкою французьких університетів і провідних установ Франції."

У ході конференції було заплановано проведення пленарного засідання на тему "Розвиток франко-українських зв'язків в Дніпропетровському регіоні в галузі освіти, науки і культури: сучасні тенденції та перспективи входження в Болонський процес", круглого столу "Шляхи адаптації навчального процесу до нових вимог Болонського процесу: досвід та перспективи". До участі в роботі конференції запрошені завідувачі кафедр французької, німецької, англійської мов ВНЗ України, які обговорюватимуть методики викладання іноземних мов у світлі загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти, а також братимуть участь в роботі ательє "Комунікативний підхід та практичний досвід його реалізації" за участю зарубіжних та українських лекторів.

"Я приїхав до Дніпропетровська у вересні цього року, - розповідає директор міської громадської асоціації "Альянс Франсез" Дніпропетровська. - Я виконую три основні місії у цьому місті. Перша місія - лінгвістична, це викладання французького язика. Друга - розвиток культурних заходів в місті та області. Третя і найважливіша для мене місія - розвиток освітянських програм вищих навчальних закладів Дніпропетровської області. Вважаю, що все це сприятиме діалогу національних культур між Францією та Україною".

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram