Версія для друку

Двадцятидворазовий національний чемпіон

У лютому цього року в двадцять другий раз став чемпіоном України зі стрибків у воду викладач кафедри фізичного виховання та спорту Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Юрій Шляхов.

У 1989 році п’ятирічного хлопчика, який ще не вмів плавати, батьки привели до секції стрибків у воду комплексної дитячо-юнацької спортивної школи СК „Метеор”. Спочатку заняття водним спортом не приносили задоволення Юркові, тренеру навіть приходилося декілька разів виловлювати майбутнього чемпіона з басейну. Але вже перша перемога у восьмирічному віці на чемпіонаті Дніпропетровської області серед дітей стала потужним поштовхом для подальших серйозних занять спортом. З цього моменту Юра бере участь у різноманітних юнацьких змаганнях, де впевнено показує відмінні результати.

У 14 років юний спортсмен стає Чемпіоном України зі стрибків у воду серед дорослих, чим заслуговує звання майстра спорту. Відтоді його прийнято до чоловічої збірної країни, де вік інших членів складав 23-24 роки. Водночас спортсмен отримує право виступати на Чемпіонаті Європи серед юнаків у Бельгії, де відразу показує третій результат. Наступного року Юрій бере участь у Чемпіонаті Європи, що відбувається у Стамбулі, де виграє аж дві золоті медалі. Всього він був п’ятикратним Чемпіоном Європи серед юнаків. Хлопець стрибає як з одно- і триметрового трампліну, так і з десятиметрової вежі; також виконує синхронні стрибки. У 16-річному віці спортсмен їде у Стокгольм на Кубок Європейських Чемпіонів, і це складне випробування проходить з честю, здобувши золото у синхронних стрибках з триметрового трампліну. Після цих змагань юнакові присвоєне звання майстра спорту міжнародного класу.

Закінчивши середню школу, Юрій Шляхов кожного року гідно представляє Україну в чемпіонатах європейського і світового рівня. Спортсмен стає бронзовим призером Чемпіонату Європи 2007 року та Гран Прі в Іспанії 2008, двократним володарем золотої нагороди Кубку Європейських Чемпіонів, посідає третє місце на турнірах Всесвітніх Універсіад у Таїланді (2007) та Белграді (2009); бере участь у двох Олімпійських Іграх у Греції (2004) та Китаї (2008).

Зараз Ю.Шляхов не тільки викладач університету, а й діючий спортсмен, член Олімпійської збірної України зі стрибків у воду. Перше місце, виборене на останньому національному чемпіонаті 2010 року, підтвердило, що атлет перебуває у гарній формі, та відкрило перед ним подальші шляхи до нових перемог на Чемпіонаті Європи та Кубку Світа.

Доречно додати, що Юрій, закінчивши Дніпропетровський державний інститут фізичної культури і спорту, отримав ще й другу вищу освіту на юридичному факультеті ДНУ ім. О.Гончара, що переконливо свідчить про багатогранність нашого чемпіона.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram