Версія для друку

«Сьогоднішній рівень співпраці – гарантія майбутнього України в ЄС»

Таку високу оцінку розвитку міжнародної співпраці Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара з європейськими партнерами дав Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина Клаус Ціллікенс під час візиту до вишу. «Майбутнє цілком залежатиме від молоді, - наголосив пан Консул, - адже кожен студент, який бере участь у програмах з академічного обміну, буде послом цієї країни у себе вдома. На жаль, дуже мало німецьких студентів навчаються в Україні, і я особисто буду сприяти розвитку співпраці в цьому напрямку між університетами України і Німеччини. Але я дуже радий відзначити, що рівень партнерства між навчальними закладами за останні роки зазнав суттєвих якісних змін».

Такі висновки пан Ціллікенс зробив після детального ознайомлення з проектами, за якими ДНУ працює з німецькими вишами. Як повідомив перший проректор, професор Олександр Кочубей, сьогодні в ДНУ ім. О. Гончара укладено більше десяти довгострокових угод про співпрацю в галузі освіти, науки і культури з університетами Німеччини. «Серед наших партнерів – Берлінський і Бранденбурзький технічні університети, Університет прикладних наук Міттвайди, Університет Кобленц-Ландау, Гамбурзький університет та інші, - наголосив Олександр Олексійович. – Співробітництво ведеться за кількома напрямками. По-перше, це спільна дослідницька робота провідних наших вчених з німецькими колегами з наукової проблематики, актуальної для обох сторін. По-друге, ДНУ є регіональним лідером з виконання проектів TEMPUS, що фінансуються ЄС. Зокрема, в університеті на різних стадіях реалізації діють 7 TEMPUS-проектів, у яких партнерами виступають німецькі колеги. По-третє, з 1994 року в університеті постійно працюють лектори за німецькою урядовою програмою DAAD, і пані Антьє Крюгер, яка також присутня на зустрічі, є вже четвертим лектором. В-четвертих, ми активно сприяємо розвитку мобільності студентів і вже маємо приклади навчання за програмами, узгодженими з німецькими університетам. По закінченню навчання наші студенти отримують подвійні дипломи. Також, перспективним напрямком наукового обміну є участь у конференціях, симпозіумах тощо» - наголосив перший проректор ДНУ.

У ході обговорення цікавих для обох країн сфер співробітництва Генеральний консул звернув увагу на обмін енергозберігаючими технологіями, які сьогодні активно впроваджуються Німеччиною. Також пан Клаус Ціллікенс висловив побажання зустрітися із студентами університету й прочитати лекцію на тему сучасної політичної ситуації у Європі. На його думку, після виборів першого в історії президента Європейського Союзу відбудуться певні зміни й у зовнішній політиці Німеччини.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram