Версія для друку

Висока нагорода - за знання

Уже стали традицією вересневі відвідини Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара колишнім випускником фізико-технічного факультету ДНУ, Президентом України 1994-2004 р., нині президентом Фонду підтримки обдарованої молоді “Україна”, Почесним доктором ДНУ Леонідом Кучмою.

Урочисте засідання Вченої ради університету з нагоди призначення семи найкращим студентам фізико-технічного факультету іменних стипендій Фонду "Україна" відкрив ректор ДНУ Микола Поляков. Він привітав у стінах Alma mater високошанованого випускника, підкресливши якою необхідною сьогодні є підтримка тих студентів, що прагнуть не просто відмінно навчатися, а й активно займатися дослідницькою роботою. Також від імені усієї університетської родини Микола Вікторович подякував Леоніду Даниловичу за безцінну допомогу у реконструкції головного корпусу, де нині в комфортних і сучасно обладнаних аудиторіях навчається кілька тисяч студентів.

Леонід Данилович зізнався, що для нього великою честю і радістю є кожен приїзд до міста своєї молодості та до університету, який дав путівку у життя. За його словами, у ДНУ відчувається віра студентів у високий професіоналізм своїх викладачів і впевненість, що вони отримують високоякісну освіту. На думку гостя, у сьогоднішніх умовах необхідна реформа освітянської системи, яка б полягала в державній підтримці тих спеціальностей, які користуються попитом на ринку праці. А нинішнім студентам, звичайно, потрібні ґрунтовні знання, без яких важко уявити становлення молодої людини і як особистості, і як громадянина.

За активну участь у прикладній та науково-дослідній роботі, олімпіадах і конференціях на зразок престижної Міжнародної молодіжної науково-практичної конференції „Людина і Космос” стипендіями були нагороджені наполегливі і старанні: Павло Краснощок, Віталій Мукомел, Максим Сидоренко (VI курс), Євгенія Сіволап, Богдан Шаповал, Марія Дяченко та Ольга Зуб (ІІІ курс). Двічі стипендіат минулих років Максим Харченко розповів про те, як використав нагороду за старання в науці та подякував від імені студентів Леоніду Даниловичу за тепле ставлення до молоді, високу оцінку досягнень та зазначив, що прагнення до знань, а не до винагороди залишаються первинними: «Завдяки цій стипендії я побачив, що моя праця може бути оцінена. Стипендія відкрила мені дорогу до багатьох видавництв, до великої науки, звела із знаними науковцями, стала доброю матеріальною опорою у моїх починаннях». Максим запропонував створити на базі ДНУ науково-дослідний центр, на що Леонід Кучма відповів, що для цього необхідне бачення перспективи. Це мають бути прикладні наукові дослідження, які приноситимуть користь і університетові, і виробництву.

Один із стипендіатів Павло Краснощок, він же член збірної команди ДНУ з баскетболу, бере активну участь у науковій і дослідницькій роботі кафедри та в розробці навчального посібника зі спецкурсу (спеціальність „Двигуни РКЛА”), середній бал успішності студента за всі курси навчання складає 5,0 балів. З вересня 2008 року за запрошенням керівництва ДВО ПМЗ працює за сумісництвом на 0, 5 ставки інженером-випробувальником цеху № 43. За відгуками керівників підприємства відмінно виконує свої обов’язки. На факультеті розраховують, що Павло та інші стипендіати у майбутньому стануть аспірантами і продовжать славні наукові традиції фізтеху.

Наостанок Леонід Данилович оглянув навчальний корпус, іменні аудиторії О. Гончара і П. Загребельного, Ресурсний центр підготовки магістрів, НДЛ і музей археології Придніпров’я та спілкувався з пресою.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram