Версія для друку

Пам’яті професора Миколи Ковальського

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла Всеукраїнська наукова конференція «Актуальні проблеми джерелознавства та історіографії історії України», присвячена пам’яті професора Миколи Ковальського. Цього року вченому виповнилося б 90 років.

Ім’я Миколи Павловича Ковальського – видатного українського історика, джерелознавця, доктора історичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, академіка Міжнародної слов’янської Академії наук – добре відоме в науково-освітянському колі. Дніпропетровський університет посідає в інтелектуальній біографії вченого особливе місце. Тут Микола Павлович працював доцентом кафедри загальної історії, згодом – історії СРСР і УРСР, деканом історико-філологічного факультету, проректором з вечірньої та заочної форми навчання, професором, завідувачем кафедри історіографії та джерелознавства. Він один із перших дослідників в Україні, який розпочав глибоку і системну розробку джерелознавства історії України ХVІ – першої половини ХVІІ ст.

На науковий форум до Дніпра приїхали учні Миколи Ковальського, колишні випускники ДНУ, які прибули із Острога, Кременчука та багатьох закладів вищої освіти нашого регіону. Приємно відзначити, що у заході взяло участь багато молодих учених та студентів, для яких життєвий і професійний шлях професора М.П. Ковальського є прикладом самовідданого служіння вищій освіті та науці України, рідному університету.

На пленарному засіданні розглянули доповіді: «Метр української медієвістики (з ювілейних спогадів про М.П. Ковальського) д-ра іст. наук, проректора з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ Валентина Іваненка; «Історична пам'ять у творчій спадщині професора М.П. Ковальського» д-ра іст. наук, професора, декана історичного факультету ДНУ Сергія Світленка; «Вчені українського закордоння як суб’єкт культурної дипломатії» д-ра іст. наук, професора, декана факультету міжнародних відносин Національного університету «Острозька академія» Алли Атаманенко. Зокрема, доповідь Валентина Іваненка «Метр української медієвістики» була побудована на особистих спогадах, пов’язаних з роботою на одному факультеті з професором Миколою Ковальським. Доповідач відзначив, що вченому доводилося вибудовувати професійну діяльність в умовах політико-ідеологічного диктату буремно-контроверсійної радянської дійсності, коли вивчення козацької доби, середньовіччя не заохочувалися і піддавалися критиці. Тож потрібно було мати мужність, щоб відстоювати власні наукові інтереси. Валентин Васильович акцентував також увагу на базових імперативах педагогічної майстерності Миколи Ковальського: вмінні полемізувати, чути співрозмовника, наявності чіткої світоглядної та громадянської позиції, вищим мірилом професіоналізму для вченого була чесність. Микола Ковальський вирізнявся зовнішньою самобутньою харизмою, дидактичним колоритом (під час лекцій постійно був у русі, читав поспішно). В.В. Іваненко наголосив, що йому та його молодим колегам пощастило бути в середовищі таких неординарних особистостей, як Микола Павлович Ковальський, які формували їхню фахову та громадянську зрілість.

Під час роботи секцій учасники конференції детально й усебічно проаналізували такі питання: «М.П. Ковальський та його історіографічна доба», «Проблеми теорії, методології та методики історичної науки і джерелознавства», «Історіографія джерелознавства: етапи та головні досягнення», «Проблеми джерелознавства історії України: здобутки і перспективи».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram