Версія для друку

„Знання молоді – космічне майбутнє людства”

Три дні у Дніпропетровську на базі Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара, Національного центру аерокосмічної освіти молоді України ім. О.М. Макарова та ВАТ “Український науково-дослідний інститут технології машинобудування” проходила XІ Міжнародна молодіжна науково-практична конференція “Людина і Космос”. Цього року вона була присвячена участі молоді у наукових дослідженнях, пов’язаних з космосом, і відбувалася під гаслом „Знання молоді – космічне майбутнє людства”. Вже більше десяти років конференція збирає разом творчих молодих людей, небайдужих до майбутнього України як космічної держави. Тематика їх доповідей охоплює широкий спектр найбільш актуальних проблем у галузі розвитку ракетно-космічної техніки.

Географія учасників цьогорічної зустрічі представлена надзвичайно широко. Тези своїх доповідей надіслали студенти, аспіранти, молоді фахівці та вчені з України, Росії, Білорусі, Туреччини, Китаю, Індії, Германії, Італії, Бразилії – всього 519 доповідей. В роботі конференції також взяли участь державні діячі, керівники підприємств галузі ракетобудування, провідні вчені та фахівці України і Росії. У перший день у конференц-залі НЦАОМ відбулося урочисте відкриття форуму та пленарне засідання, в наступні дні проводились засідання за 23 науково-практичними напрямками, 12 з яких проходили на фізико-технічному, фізичному, хімічному та біолого-екологічному факультетах Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара. Представники всіх технічних та економічних факультетів університету взяли участь у роботі конференції, наприклад, запрацювала секція „Економіка та комерціалізація космічної діяльності”.

Цього року вперше конференція представляла провідні ракетно-космічні ВНЗ України – Дніпропетровський національний університет, Національний аерокосмічний університет „ХАІ” і Національний технічний університет України „КПІ” як учасників міжнародного європейського проекту з розвитку та удосконалення космічної освіти, що виконується за програмою Темпус. Цей проект спільно розробляли ДНУ, НЦАОМ та КБ „Південне”, потім до роботи приєдналися ХАІ та КПІ. Проект передбачає створення нової системи космічної освіти на базі трьох українських університетів, тобто створення у цих навчальних закладах лабораторної та технологічної бази по випробуванню університетських малих космічних апаратів, а також забезпечення запуску та виготовлення цих апаратів. Також в рамках проекту студенти зможуть відвідати європейські аерокосмічні університети, що, безперечно, буде сприяти розвитку української освіти.

- На мій погляд, проведення Міжнародної молодіжної науково-практичної конференції “Людина і Космос” – дуже сприятлива можливість для студентів та молодих вчених аерокосмічної галузі зустрітися з провідними фахівцями, показати їм свої наукові розробки, обговорити перспективні проекти та можливості співробітництва, – пояснив головну ідею форуму декан фізико-технічного факультету ДНУ, професор О.М.Петренко. – Фізико-технічний факультет університету вже більше 50 років готує висококваліфікованих фахівців у сфері ракетно-космічної техніки. Тут отримали освіту тисячі спеціалістів, було підготовлено багато талановитих конструкторів, інженерів, вчених, заслужених працівників ракетно-космічної галузі країни, серед яких: Кучма Леонід Данилович, Горбулін Володимир Павлович, Команов Володимир Геннадійович, Алексєєв Юрій Сергійович, Конюхов Станіслав Миколайович, Пилипенко Віктор Васильович та багато інших. Поряд з традиційними для ракетно-космічного напрямку дисциплінами на факультеті впроваджуються нові, які стосуються розробки і використання космічних технологій, реалізації послуг космічного зв’язку, обробки і захисту інформації в космічній галузі та ін. Хочу підкреслити, що за останні роки активно розвивається міжнародне співробітництво. Ми плідно співпрацюємо з ВНЗ Китаю, Туреччини, Бразилії та багатьма іншими. А така науково-практична зустріч дозволяє підвести підсумки тих наукових досліджень, які студенти проводять спільно з викладачами протягом року, показати результати своєї роботи. Переважна більшість учасників попередніх конференцій „Людина і космос” стали фахівцями конструкторського бюро “Південне” та Південного машинобудівного заводу, зараз вони беруть активну участь у реалізації проектів, які здійснюють ці підприємства.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram