Версія для друку

Школа волонтерів запрошує на психологічні практикуми

Школа волонтерів розпочинає навчальний семестр. Відтепер, у 4-му навчальному корпусі в аудиторії № 46, де знаходиться Центр соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ імені Олеся Гончара, щосереди о 14-й годині будуть проводитися спеціальні заняття для студентів-волонтерів.

Заняття проводитимуться як неформальні зустрічі у вільний від навчання час, планується запрошувати цікавих та шановних гостей, очікуються інтерактивні лекції, обговорення, тренінги, ігри, дискусії, форуми різної тематики тощо. Школа волонтерів дуже потрібна та корисна задля розвитку студентського волонтерства. Це важливо для формування і покращення багатьох навичок волонтерів. Також це потрібно для поліпшення рівня якості доброчинної допомоги, яку надають студенти-волонтери ДНУ.

Школа волонтерів є складовою громадського об’єднання – Центру соціальних ініціатив і волонтерства університету. Напередодні 100-річного ювілею університету у студентів, які сповна присвячують себе волонтерству, з’явились вагомі плани щодо змістовного наповнення життя волонтерської організації. Багатьом студентам цікаво відвідувати розвиткові заняття у Школі волонтерів, бо вони є своєрідними майстер-класами за відповідними напрямами майбутньої професійної діяльності й різнобічними за актуальною тематикою. Це ще й така собі школа набуття досвіду спілкування і взаємодії у команді однодумців, небайдужих і вмотивованих студентів із високим рівнем соціальної відповідальності та альтруїзму, готових надавати волонтерську допомогу тим, хто цього потребує, хто знаходиться у складних життєвих ситуаціях.

Перше заняття у цьому навчальному семестрі було присвячене аналізу плану роботи та оновленню складу координаційної ради волонтерської організації, складанню першочергових волонтерських заходів й анкетуванню волонтерів та використанню у волонтерській роботі технік тілесної терапії. Незважаючи на деяку втому після навчального дня, зацікавлених студентів з’явилося на заняття немало. Прийшли наші давні друзі Іра Нечипорук, Юрій Панін, Богдан Міщенко, студенти біолого-екологічного і геолого-географічного факультетів, й активні волонтери з факультету психології та спеціальної освіти, які вже мають досвід волонтерування: Іра Бондаренко, Інна Безверха, Анастасія Савченко, Аліна Марченко, Олександра Осітковська, Альона Бєліченко, Катя Катришева, Анастасія Білецька, Оксана Карась, були й новачки волонтерської справи – студенти з групи ДК-17-1.

На початку зустрічі обговорили поїздку до дитячого будинку № 1, яка планується на 27 березня, та питань щодо подальшого планування роботи Центру соціальних ініціатив і волонтерства. Анкетування, яке провела Марія Педан, координатор волонтерського центру, виокремить проблеми, з якими мають працювати студенти-волонтери. Надалі студенти прослухали важливу інформацію від керівника Центру, доцента Зої Петрівни Бондаренко про знакову подію для нас усіх – 100 річчя ДНУ. Були висунуті цікаві ідеї, соціальні проекти, ініціативи та думки щодо відзнаки ювілею. Волонтерське заняття було яскравим, бадьорим, динамічним і, головне, – легким і не нав’язливим.

Другу частину нашого волонтерського навчання з елементами тренінгу проводив психолог університетської психологічної служби Сергій Молчанов. Тематика заняття – танцювальна арт-терапія у роботі волонтерів. Студентам-волонтерам показували вправи та рухи, які можна використовувати у різних сферах волонтерської діяльності. Обговорювали, де, з ким і як ліпше проводити такі техніки та вправи, як акцентувати увагу вихованців дитячих будинків, як залучати їх до міжособистісної взаємодії тощо. Сергій Михайлович майстерно володіє цими техніками й радо ділився з нами, пропонував практичні вправи.

Думаємо, що відвідування таких заходів дуже корисні, причому не тільки для волонтерів, а й просто для кожного студента. Нам дуже сподобалась танцювальна арт-терапія і сам тренер – творчий, креативний і життєрадісний. Це були нові враження, емоції, безцінний досвід. Такі заходи майже завжди підтримуються студентами. І всі вже чекають наступного заняття у Школі волонтерів (пр. .Яворницького, 35, ауд. 46) 21 березня, гостем якого буде випускниця факультету психології, практичний психолог СШ № 67 м. Дніпро Катерина Кузьменко з темою «Мандалотерапія у волонтерській роботі». Запрошуємо бажаючих на заняття з арт-терапії!

Марія Педан, студентка факультету психології
та спеціальної освіти, волонтерка


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram