Версія для друку

Європейський досвід навчання англійського академічного письма майбутніх докторів філософії

У грудні 2017 року відбувся третій етап роботи викладачів ДНУ над програмою викладання дисципліни «Англійське академічне письмо» у рамках міжнародного проекту «Структуризація співпраці щодо аспірантських досліджень, навчання універсальних навичок та академічного письма на регіональному рівні України» /DocHub/, в якому Дніпровський національний університет є співвиконавцем.

Учасники проекту, зокрема завідувач кафедри іноземних мов для гуманітарних спеціальностей, професор Е. П. Гончаренко, канд. філол. наук, доцент О. М. Бесараб, ст. викладач Н. С. Стирнік, викладач А.В. Кривошея та канд. філол. наук, доцент Л. І. Байсара – директор Регіонального центру інтенсивного навчання іноземних мов, разом з викладачами 5-ти інших ВНЗ України – виконавців проекту зібралися у Києві на семінар з питань проекту. На базі НАУКМА відбулися майстер класи європейських спеціалістів з викладання «Академічного письма» Кетлін Мур та Ханни Парвіайнен (університет Тампере, Фінляндія). Крім того, за розробленою у рамках проекту програмою, представники однієї з робочих груп – викладачі НАУКМА презентували перші, пілотні, відкриті заняття з Докторами філософії 1-го та 2-го курсів Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Зазначений проект стартував на початку лютого 2017 року, коли група викладачів англійської мови нашого університету відвідала університет у м. Тампере (Фінляндія). У складі групи науковців провідних ВНЗ України представники ДНУ ознайомилися з сучасними практичними курсами та європейським досвідом, актуальними методиками викладання академічного (наукового) письма, програмою підготовки науковців в університеті Тампере та основними дисциплінами, які передбачені для аспірантів, що навчаються за програмою «Доктор філософії», а також взяли участь у семінарах з відповідної тематики.

Окремо зазначимо, що у червні 2017 року робоча зустріч учасників проекту з 5-ти ВНЗ України відбулася у Миколаївському національному університеті імені В. О. Сухомлинського, під час якої розроблена членами DocHub навчальна програма дисципліни «Advanced English for Academic Communication» набула завершеного вигляду з метою подальшої публікації та впровадження у навчальний процес. Під час роботи учасники робочої групи від ДНУ ім. Олеся Гончара представили презентацію викладання англійського академічного письма у вигляді Road-Map і отримали схвальний відгук від наших фінських партнерів.

Нагадаємо, що метою проекту, робота над яким триватиме три роки, є створення у рамках реформ вищої освіти в Україні 5 DOC HUB (докторських центрів), до яких входять Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Національний університет «Києво-Могилянська академія», Харківський національний економічний університет, Національний університет «Львівська політехніка», Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського. Основним завданням проекту є розробка та впровадження програм з академічного (наукового) письма англійською мовою для аспірантів (рівень навчання – доктор філософії). Лейтмотивом є теза, що рівень володіння іноземною (англійською) мовою для здобувачів, які вступають до аспірантури, має бути не нижче B2.

Отже, наприкінці грудневої зустрічі підведено підсумки роботи, окреслено завдання, які передбачають отримання зовнішніх рецензій на підготовлену програму; апробація здобутих результатів у відповідних ВНЗ України, які займаються підготовкою докторів філософії; наукові публікації у закордонних виданнях та проміжні тестування докторів філософії за тестами, розробленими викладачами з Кембриджа.

Отже, «work in progress» – робота над проектом триває.

Кафедра іноземних мов
для гуманітарних спеціальностей


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram