Версія для друку

«Сто років служіння Слову»

На факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбулися студентські наукові читання «Сто років служіння Слову», присвячені 100-річчю ДНУ й кафедри загального та слов’янського мовознавства – однієї із найстаріших в університеті.

Читання були організовані та проведені викладачами кафедри загального та слов’янського мовознавства: завідувачем, професором Тамарою Пристайко та доцентами Оленою Куваровою й Іриною Турутою. Перед майбутніми філологами, які спеціалізуються з вивчення слов’янських мов і літератур, із доповідями виступили студенти IV курсу факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства.

Зокрема, Валерія Воробйова розповіла про людину, яка стояла у витоків кафедри – видатного лінгвіста, одного з піонерів вивчення російського синтаксису, професора Олександра Матвійовича Пєшковського.

«Рукописи не горять» – так Анна Сидоренко назвала свою доповідь про Якова Олексійовича Спринчака, спеціаліста з російського історичного синтаксису, завідувача кафедри 1940-1964 рр., чию не опубліковану статтю нещодавно підготували до видання і надіслали до ДНУ лінгвісти з Університету Тампере (Фінляндія).

За майже 100 років свого існування кафедра виховала багатьох відомих мовознавців, серед яких чільне місце належить академіку Олегу Миколайовичу Трубачову – одному з провідних фахівців у галузі етимології та ономастики слов’янських мов. Своє життя він присвятив пошукам спільного коріння слов’янських мов. А отже, й єдності слов’янських народів – ця думка була головною в доповіді Анастасії Толкачової.

Іншим видатним випускником кафедри, другом і однодумцем О. М. Трубачова був відомий фахівець із ономастики, топонімії та гідронімії російської мови, засновник Донецької ономастичної школи Євген Степанович Отін, про життя й наукові досягнення якого розповіла Юлія Василенко.

В історії кафедри мовознавства були науковці, які залишили слід не тільки в царині лінгвістики, а й в душах учнів і колег, які згадують їх із великою вдячністю. Саме такою людиною був доктор філологічних наук, професор Олександр Миколайович Шиловський, який очолював кафедру російської мови в 70–80-ті роки ХХ ст., – на цьому наголосила в доповіді Анна Штикова.

Марія Бедрига розповіла про сучасну діяльність кафедри загального та слов’янського мовознавства, охарактеризувала провідні напрямки лінгвістичних досліджень її викладачів.

Із заключним словом на студентських наукових читаннях виступила доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри загального та слов’янського мовознавства ДНУ Тамара Пристайко. Вона підкреслила спадкоємність поколінь викладачів, справою життя яких стало служіння Слову, й наголосила на важливості збереження традицій вивчення та викладання мови.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram