Версія для друку

Презентація ювілейної колекції книг

У Палаці студентів ДНУ ім. О.Гончара відбулася презентація колекції книг, присвяченої 90-річчю університету. Шість видань тематично охоплюють історію ВНЗ, розповіді про видатних діячів та загальні відомості про структуру, факультети, підрозділи університету.

Ректор ДНУ проф. М.В.Поляков привітав гостей і колег, наголосивши, що виходом у світ значущої серії книг продовжується святкування 90-річчя університету, подякував усім, хто брав участь у її створенні: «Талановиті люди писали про талановитий університет. Презентуючи книгу „Славетне сузір’я окрилених університетом”, я бажаю, щоб це видання отримали ветерани університету та студенти. Адже за дев’яносто славних, хоч і складних, років діяльності рідного вишу склався багатотомний його розвід, зітканий з видатних людських життів. Найвагоміші з них представлені у цій книзі - люди різних поколінь, професій, життєвих уподобань стали нашим золотим надбанням, засвідчуючи зразки високої працелюбності й честі».

Проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді, проф. В.В. Іваненко зазначив, що сьогодні надзвичайно важлива й хвилююча подія. З колекцією книг уже познайомилися гості, що відвідали університет на ювілейних урочистостях. Валентин Васильович презентував видання „Професори Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара”: «Ми вперше спробували опублікувати інтелектуальний цвіт різних років, що створював славу університету, яку він має зараз. Книга містить близько сотні нарисів і концентрує у собі все найкраще, що в різні часи було, є і буде».

Проф. Ірина Степанівна Попова привітала присутніх, у тому числі авторів, з епохальною подією, виданням серії ювілейних книг та ознайомила з книгою „Славетне сузір’я окрилених університетом”. Ірина Степанівна зізналася, що робота виявилася дуже складною, відповідальною і почесною, оскільки книгу писали про людей, життя яких на різних етапах розвитку університету стали справді знаковими. «Відчували ми відповідальність і в тому, щоб написати чесно, красиво і щиро, написати правду, життя кожного пропустити через душу і серце. Ми працювали з особистими архівами, користувалися думками колег. У цілому це вийшов колективний портрет тих людей, які достойно представляли і представляють університет».

Проф. Сергій Іванович Світланко, декан історичного факультету представив авторський колектив книги „Історія Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара”, у якій висвітлено історію створення та діяльності Дніпропетровського національного університету, основні етапи становлення навчального закладу – одного з провідних класичних вузів України і підкреслив, що у центрі уваги авторів були особливості розвитку навчально-виховного процесу, науково-дослідних робіт, питання зміцнення матеріально-технічної бази.

Проректор з наукової роботи, проф. Микола Михайлович Дронь представив колектив авторів книги „Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (факультети, кафедри)” і зазначив, що вона розкриває структуру Дніпропетровського національного університету, перелік спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців, основні напрями наукових досліджень і наукові досягнення вчених, відомості про міжнародне співробітництво, навчальні та спортивно-оздоровчі бази, культурні центри університету, висвітлено історію розвитку науково-педагогічних шкіл університету тощо. Порекомендував факультетам, підрозділам більше уваги приділяти фіксації історичних подій, що відбуваються на факультетах, кафедрах, студентських аудиторіях, що допоможе майбутнім поколінням.

Завідувач кафедри масової та міжнародної комунікації, доц. Сергій Володимирович Демченко розповів про книгу ”Ми з класичного університету”, у якій вміщено матеріали про працівників ДНУ: професорів та наукових співробітників, викладачів і наставників студентської молоді, керівників підрозділів і допоміжний персонал. Спільною долею для них став Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара.

На презентації виступили гості, представники влади, члени авторського колективу, герої книг та близькі родичі тих професорів, кого вже немає. Студенти та викладачі, члени загальноуніверситетського поетичного клубу творчої молоді „Паростки” подарували гостям власні твори.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram