Версія для друку

Науковий форум про сучасні міжнародні економічні відносини

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла XVII Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні міжнародні економічні відносини: драйвери успіху та виклики розвитку» за участю провідних українських та закордонних економістів.

На фахову зустріч, організовану факультетом міжнародної економіки, прибули науковці та практики з Австралії, Бельгії, Грузії, Латвії, України, представники Міністерства освіти і науки України, координатори міжнародного проекту ПРООН/ЄС тощо.

На правах господарів заходу присутніх, найперше, гостинно привітали ректор ДНУ, член-кореспондент НАН України, професор Микола Поляков, декан факультету міжнародної економіки ДНУ, професор Наталія Стукало та випускниця факультету, а нині співробітниця Управління зовнішньоекономічної діяльності Дніпропетровської обласної державної адміністрації Дарія Скиба. У своїх виступах вони зосередили увагу на важливості проведення подібних форумів із міжнародного співробітництва в нашому регіоні. Адже сьогодні, навіть незважаючи на військові дії у сусідньому Донбасі, Дніпропетровську область відвідує рекордна кількість офіційних міжнародних делегацій, а зусиллями місцевої влади створюються нові умови для повернення інтересу іноземного бізнесу, що, безумовно, сприяє нарощуванню економічного потенціалу нашої області.

Практика залучення закордонних спеціалістів до участі в спільних наукових симпозіумах уже стала традицією і в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара. «Такі зустрічі знаменні, насамперед, тим, що є можливість поділитися своїми напрацюваннями і послухати про досягнення колег з інших країн. Також дуже важливо, що в них беруть участь не лише відомі фахівці, але й молоді дослідники, які тільки-но починають свою наукову роботу. Молодим буде завжди корисно послухати відомих колег, які вже багато зробили в науці, але і зрілим спеціалістам має бути цікаво, що хвилює і над чим працює молоде покоління», – наголосив ректор університету Микола Поляков.

Також за підтримки співорганізаторів конференції, Міністерства освіти і науки України, був проведений окремий семінар «Світовий досвід інтернаціоналізації вищої освіти для України» за участі іноземних експертів.

«По суті, сьогоднішній захід ми сприймаємо як певний підсумок – результат злагодженої командної роботи нашого факультету у сфері міжнародної діяльності, – відзначила на відкритті 17-ої конференції декан факультету міжнародної економіки ДНУ, доктор економічних наук, професор Наталія Стукало. – Пишаємося тим, що тут присутні наші друзі, відомі іноземні науковці, представники партнерських університетів, з якими успішно реалізуються міжнародні програми співпраці. Ось ця нагода безпосереднього професійного спілкування з колегами із різних країн світу, можливість потужного наукового й інтелектуального збагачення, мабуть, і є головною цінністю заходу, який ми традиційно влаштовуємо. Сподіваємося, і сьогодні нам вдасться охопити інтереси усіх наших гостей – науковців і практиків, молодих вчених, аспірантів та студентів, які досліджують світовий господарський розвиток в умовах глобалізації».

Про власні сподівання від довгоочікуваної зустрічі з колегами розповіли й запрошені гості – директор Українського державного центру міжнародної освіти МОН України Олена Шаповалова, віце-президент Всеукраїнської асоціації економістів-міжнародників, старший науковий співробітник Інституту економіки Тбіліського державного університету імені Іване Джавахішвілі Георгій Сігуа та професор Вільного університету Брюсселя Ауд Мерлін. Зокрема, Ауд Мерлін відзначила, що для її навчального закладу співробітництво з українськими партнерами є дуже важливим. «Для бельгійських студентів знання процесів, які сьогодні відбуваються в Україні, неабияк потрібні. Пригадую, як ще 25 років тому нам читали лекції про такий собі «однорідний» Радянський Союз, де особливо не виділялися жодні національні відмінності між республіками, що його складали. Нині ж українська криза призвела до поляризації думок в Європі, продемонструвала їх зубожіння. Тому я твердо переконана, що для європейських студентів просто необхідно отримувати перевірені, науково обґрунтовані знання через безпосереднє спілкування зі своїми українськими колегами», – підкреслила професор.

Відтак, протягом двох днів напруженої творчої роботи економісти-міжнародники в чотирьох панельних дискусіях обговорювали інноваційні аспекти розвитку національних економік, збройні конфлікти на пострадянському просторі та їх соціологічні, геополітичні й геоекономічні наслідки, проблеми і перспективи інтернаціоналізації вищої освіти в Україні, а також сучасні тенденції розвитку світового туризму. Зокрема, спеціалісти спільно аналізували конкурентні стратегії міжнародного економічного розвитку, сучасні детермінанти глобальних фінансів, питання адаптації національної економіки України до глобалізаційних викликів, світові тенденції ринку освітніх послуг, імператив онлайн навчання та інші актуальні теми. Ось лише деякі з представлених для фахової дискусії доповідей: «Глобальні проблеми сучасної світової економіки та роль міжнародної торгівельної палати ICC Ukraine в просуванні товарів на міжнародні ринки Європейського Союзу», «Система управління якістю в державному управлінні як шлях до підвищення конкурентоспроможності держави», «Публічна дипломатія як елемент сучасної політичної війни (на прикладі Росії)», «Навчання іноземних студентів в Україні як фактор інтернаціоналізації вищої освіти», «Зарубіжні онлайн курси як елемент підвищення якості вищої освіти», «Управління безпекою в туризмі: оцінка загрози зростання тіньового сектору міжнародного туризму в умовах поширення військових конфліктів», «Розвиток туризму в умовах глобалізації терористичних загроз» тощо.

Прозвучали на форумі й наукові розвідки молодого покоління спеціалістів. Увесь другий день конференції був відведений для роботи молодіжних секцій. У них студенти-економісти з 13 міст України представили на розсуд знаних колег власні дослідження з питань української євроінтеграції.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram