Версія для друку

Конференція з питань трансатлантичної безпеки у ДНУ

У Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара на базі факультету суспільних наук і міжнародних відносин відбулася ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Трансатлантична безпека та роль України» за участю представників НАТО в Україні та відомих політичних експертів.

Зокрема, у заході взяли участь глава Представництва НАТО в Україні, директор Офісу зв’язку НАТО в Україні Олександр Вінніков, позаштатний радник Президента України, політичний експерт Олег Медвєдєв та директор компанії персонального та стратегічного консалтингу «Berta Communications», політичний експерт Тарас Березовець. Робота тривала за п’ятьма секціями: інтеграція у Трансатлантичний союз в контексті глобалізації, новітні виклики та загрози в системі міжнародних відносин, Україна-НАТО: еволюція відносин та її детермінанти, Чорноморський регіон у Північноатлантичній системі координат: статуси, проблеми та перспективи.

Відкрив зустріч ректор ДНУ Микола Поляков. Він розповів про заснування Інформаційного центру НАТО в Дніпропетровській області під головуванням завідувача кафедри міжнародних відносин ДНУ В’ячеслава Сергєєва. «На базі цього центру вже було проведено низку важливих заходів. Так, неодноразово відбувалися дебати за участю студентів із різних міст України. Доброю традицією стало й проведення відкритих лекцій фахівців з євроатлантичної тематики. Все це сприяє поінформованості широких кіл громадськості Дніпра з питань розвитку Альянсу та співробітництва НАТО-Україна. Я ж із задоволенням констатую, що подібні конференції усе більше зацікавлюють студентів. Так, сьогодні гості заходу отримують унікальну можливість поспілкуватися з фахівцями високого класу, які, думаю, знають усе, що стосується питань НАТО», – підкреслив Микола Вікторович.

Із визначною науковою подією присутніх привітав і декан факультету суспільних наук і міжнародних відносин ДНУ Олександр Токовенко. «Наш університет є класичним, знаним в Україні та за її межами. Не є секретом, що найбільше ДНУ ім. О.Гончара відомий галуззю ракетобудування. Проте останніми роками за сприяння ректора та інших представників керівництва в ДНУ став активно розвиватися напрям суспільних наук. І я вважаю, що присутність на нинішній конференції фахівців такого високого класу, безумовно, є визнанням авторитету нашого університету», – сказав Олександр Сергійович.

Світлана Ротаєнко, керівник проектів Центру інформації та документації НАТО в Україні, за сприяння якого відбувся захід, розповіла про діяльність своєї організації. «Ми існуємо для того, щоб інформувати всіх, хто цікавиться питаннями Трансатлантичного альянсу. Робимо це шляхом організації конференцій, дебатів, зустрічей. Щорічно влаштовуємо поїздки до штаб-квартири НАТО. В них можуть взяти участь студенти, які небайдужі до конкурсів, що проводить організація».

Про ключові напрямки роботи НАТО та співпраці Альянсу з нашою країною розповідав відвідувачам конференції і Олександр Вінніков. Він запросив студентів до діалогу, і вони виявили неабияке бажання поспілкуватися з фахівцем. Студентів найбільше цікавило, які фактори сприяють вступу України до НАТО. Загалом, голові представництва організації в Україні було задано стільки питань, що сумнівів не виникало: студенти цікавляться темою конференції і хочуть бути впевнені в тому, що наша країна матиме гідне місце на політичній мапі світу.

А от Тарас Березовець, книгу «Гібридні війни» якого було обіцяно в якості подарунка авторам найкращих доповідей, розповів про ставлення українців до Альянсу. «2014 рік став переламним у ставленні українців до НАТО. Розуміння цієї організації як агресивної відходить у минуле. НАТО не тільки захищає, а й займається політичними і науковими проблемами. Військові питання – менша частина діяльності організації», – зазначив він. Також експерт дав слухачам особливу пораду. «Ви маєте робити свої особисті висновки – це те, чим займаються спеціалісти НАТО. Важливо аналізувати інформацію для того, щоб вміти передбачати. А передбачення – це те, що сьогодні коштує мільярди».

Також у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара за участі представників Альянсу відбувся круглий стіл на тему «Співпраця міжнародних та регіональних організацій в питаннях безпеки в Дніпропетровській області: проблеми та перспективи». Крім того, делегація Парламентської Асамблеї НАТО у складі віце-президента ПА, співголови міжпарламентської ради Україна-НАТО Свекре Мірлі та членів різних комітетів ПА зустрілася зі студентами та викладачами кафедри міжнародних відносин ДНУ.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
Тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram