Версія для друку

„Зоря любові неодквітна”

3 квітня Дніпропетровський національний університет вшановував пам'ять свого видатного випускника, Героя України, всесвітньовідомого письменника Олеся Гончара. ДНУ і Гончар – ровесники народжені в буремному 1918 році. У наукових колах України Дніпропетровський національний університет по праву визнано провідним центром з вивчення творчості великого Майстра, осмислення його неповторного художнього світу. Перша Всесоюзна наукова конференція, учасником якої був сам Олесь Терентійович, відбулась тут ще у 1964 році, і вже більше 40 років не переривається науковий пошук, що збагачує наші знання про таїни неповторного таланту Майстра.

Урочистості в день 90-річчя Олеся Гончара розпочалися з покладання квітів до погруддя видатному письменникові, що встановлене на 2-му корпусі ДНУ. У церемонії взяли участь заступник голови облдержадміністрації Євген Бородін, заступник міського голови Дніпропетровська Ірина Зайцева, ректор ДНУ Микола Поляков, голова обласної організації Національної спілки письменників України Леся Степовичка, доцент кафедри української літератури ДНУ Віктор Корж, автор пам’ятника, народний художник України Володимир Небоженко, студенти ДНУ.

«Ім’я Олеся Гончара назавжди вписане в історію Дніпропетровського університету, - наголосив ректор ДНУ Микола Вікторович Поляков. – Саме тут письменник завершив вищу філологічну освіту, захистивши на кафедрі української літератури дипломну роботу «Новели Стефаника». Тут він писав перші повоєнні твори, що принесли авторові всесвітнє визнання і безмежну любов читачів. Словом і ділом колектив студентів і викладачів нашого класичного університету буде віддячувати славетному випускнику нашої alma mater, бо Олесь Гончар – велич і совість нашого народу».

Пізніше в головному корпусі ДНУ, в оновленій аудиторії імені академіка Олеся Гончара, пройшли наукові читання «Зоря Любові неодквітна». На факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ за участю Центру гуманітарних проблем освіти стало традицією на початку квітня до дня народження видатного письменника України ХХ століття проводити Гончарівські читання. Вітаючи присутніх зі світлою датою, декан факультету Ірина Степанівна Попова підкреслила, що аудиторія, в якій проводяться читання – єдина в Україні, що носить ім’я Академіка О.Т.Гончара. «Ми переконані в духовній єдності митця і нашого рідного навчального закладу, яка є органічною і залишається такою назавжди,» - підкреслила Ірина Степанівна.

У зверненні до учасників читань ректор університету Микола Вікторович Поляков зазначив: «Належність таланту й розуму великого майстра до аудиторій нашого університету – це не просто факт документальний, це та духовна аура, у якій ми відчуваємо свою особисту причетність до творця „Прапороносців” і „Собору”.

Насиченою переконливими свідченнями архівних документів і, водночас, теплою й проникливою була доповідь професора кафедри української літератури Нінель Іванівни Заверталюк „Зоря любові над собором художнього світу Олеся Гончара”. На знак пошани дружині Олеся Гончара – Валентині Данилівні Гончар, письменник, доцент кафедри Віктор Федорович Корж написав поезію „Золота пектораль слова”, яку представив вдячним слухачам. На завершення студентки факультету виконали улюблені „Веснянки” Майстра.

У рамках святкових заходів до ювілею письменника 17-18 квітня 2008 року в університеті буде проведено V Всеукраїнську наукову конференцію „Творчість Олеся Гончара в соціокультурному і національному параметрах”. До відзначення цієї події також приурочене друге видання (доповнене й перероблене) книжки „Сторінки історії” про долю Олеся Гончара та художньо-документальний фільм «У кожного своя доля…», створений інформаційно-аналітичним агентством ДНУ у співпраці з науковцями факультету.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram