Версія для друку

Лицарі королеви наук

Днями у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбувся Відкритий обласний математичний турнір "Еврика-2014" (молодша ліга). Вже всьоме механіко-математичний факультет ДНУ та Дніпропетровський обласний ліцей-інтернат фізико-математичного профілю запрошують позмагатися кращих юних математиків нашої області.

«Еврика» – конкурс незвичайний. Оцінювання завдань, запропонованих маленьким геніям, відбувається у формі діалогу із членами журі – викладачами, студентами та аспірантами університету. Турнір включає в себе тест з математики, математичну карусель «Логіка. Пошук. Інтуїція», оригінальні математичні конкурси «Математика та спорт», «Мовознавство та математика», практичні тури «Подорож у часі», «Вимірювання та проектування», «Ігротека» та «Менеджмент». Родзинкою конкурсу є особливе правило: для того, щоб покликати до себе члена журі після розв'язання чергової задачі, учасник має вигукнути славнозвісне архімедове «Еврика»!

Фінальному змаганню «Еврики-2014» передував очний тур, у якому взяли участь 1090 учнів з усіх районів та міст Дніпропетровської області. На головну інтелектуальну битву турніру було запрошено 109 учнів п'ятих класів, 131 учень шостих класів та 104 учні сьомих класів.

У конференц-залі 12-го корпусу ДНУ панує хвилювання: маленькі математики отримують останні настанови перед конкурсом від батьків та вчителів, із цікавістю та подивом дивляться навкруги. «Упевнений, що математика допоможе мені у житті, адже я мрію стати програмістом, – ділиться думками учень 6-Б класу дніпропетровської школи № 54 Дмитро Голуб. – Думаю, що математика потрібна кожному, хто хоче бути успішним. І буду задоволений результатом тільки, якщо отримаю призове місце!»

«Ця наука подобається мені тим, що вона пропонує певні правила для знаходження правильних відповідей, – розповіла учениця 6-А класу нікопольської СПМШ № 26 при ДНУ Марія Федотова. – Для мене турнір – це шанс випробувати свої сили, тож я очікую гарного результату», – говорить дівчина.

«Люблю розв'язувати складні приклади, – поділилася учениця 6-А класу дніпропетровської школи № 141 Анастасія Іванішина. – Сподіваюсь, що тут відкрию для себе щось нове у математиці, а ще дуже хочеться виграти».

«Я не міг пропустити такий турнір, бо математика – це захоплення усіх чоловіків у нашій сім'ї, – розказав учень 6-Б класу дніпропетровської школи № 49 Роберт Широян. – Мені здається, що того, хто знає математику, ніхто не може перемогти».

Свято королеви наук урочисто відкрили директор Центру довузівської підготовки Тетяна Василівна Балашова, директор Дніпропетровського обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю Олег Володимирович Поляков, декан механіко-математичного факультету ДНУ, професор Олександр Васильович Хамініч та заступник декана з навчальної роботи факультету фізики, електроніки та комп'ютерних систем Дмитро Миколайович Свинаренко.

«Ми щасливі бачити палаючі цікавістю очі дітей, радіємо, що є для кого проводити кожного року турнір. Друзі, – звернувся до учасників конкурсу Олександр Васильович Хамініч, – робіть відкриття, зростайте та розвивайтеся! Від того, наскільки вам буде цікаво дізнатися, що знаходиться на наступній сторінці книги, за дверима, під водою, за хмарами залежить те, якими ви станете».

«І нехай вам допоможуть знання, інтуїція та юнацький азарт», – побажав Олег Володимирович Поляков.

Сотні маленьких долоней оплесками подякували за щирі слова. Лицарі королеви наук розпочали свій шлях до перемоги.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram