Версія для друку

В ботсаду ДНУ розквітла сакура

У ботанічному саду Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара розквітли екзотичні рослини.

«Наша сакура – це так звана димчаста слива або димчаста вишня, батьківщиною якої є Японія. Деякі науковці вважають, що це гібрид кількох місцевих видів – японської вишні та вишні Максимовича. Раніше цей вид відносили до роду мікровишні, тепер, за новою систематикою, його називають сливою. Хоча фактично це дерево відноситься до секції справжніх вишень. Цвітіння такої сакури зазвичай продовжується протягом двох тижнів», – пояснює доцент кафедри фізіології та інтродукції рослин, кандидат біологічних наук Анатолій Кабар. – Якщо хтось захоче вирощувати таку красу на своєму подвір’ї, то необхідно враховувати певні вимоги до догляду за цією сакурою, пов’язані з спеціальним лужним удобренням ґрунту, захистом від вітру та наявністю щепленнь».

Також у ботанічному саду Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара зараз квітнуть червоноплодна вишня (вітчизняний замінник японської сакури), магнолія зворотньояйцевидна, рододендрони (зокрема рання форма гібридного рододендрона, а також сицилійський та даурський рододендрони), хеномелеси японський та каліфорнійський, мигдаль степовий тощо».

Як повідомив директор ботанічного саду Дніпропетровського національного університету Володимир Федорович Опанасенко, наш ботсад входить до складу міжнародних рад ВСО в Кью Гарден, Великобитанія (Ради ботанічних садів по охороні рослин) та ІАВС (Міжнародна асоціація ботанічних садів). Це означає, що співробітники ботанічного саду ДНУ мають доступ до делектусів цих організацій (каталогів насіння для безкоштовного наукового обміну), можуть замовляти за ними необхідні види та публікувати свої переліки. Так, у якості обміну в ботанічний сад ДНУ імені Олеся Гончара вже прибуло насіння рослин з США, Норвегії, Данії, Нідерландів, Німеччини, Угорщини тощо. В свою чергу, дніпропетровці до ботанічних установ Бельгії, Франції, Італії, Польщі та інших країн передали зразки дубів (австрійського, крупнопильникового, крупнотичинкового), мигдалю низького (власне український вид) та інші. Комерційне використання матеріалів, отриманих за обміном, заборонено.

Ботанічний сад Дніпропетровського національного університету також активно співпрацює з українськими ботанічними установами. «Зокрема, з Київського ботанічного саду до нас привезені магнолії Ватсона, японська магнолія Кобус, а також магнолії Суланжа і Лабнера. З Національного ботанічного саду імені Гришка ми отримали трапецієвидну магнолію, є кілька сортів магнолій із біосфердного заповідника Асканія-Нова. Крім того, з приватних садів України до колекційного фонду дніпропетровського ботанічного саду залучено лілієцвітні магнолії, магнолії сортів Сюзан та Бранжетта, – розповідає Анатолій Кабар. – Деякі з цих рослин вже радують нас своїм цвітінням».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram