Версія для друку

Гармонія звуків

Перлина Дніпропетровського національного університету народна хорова капела викладачів та співробітників ДНУ "Просвіта" відзначила свій сорокарічний ювілей. Урочистий святковий концерт, який подарували виконавці своїм шанувальникам, відбувся у Малій залі Палацу студентів ДНУ. Виступи колективу з успіхом проходили у Києві і Львові, Волгограді і Казані, в Кишиневі і Тбілісі... За сорок років капела здобула справжнє народне визнання і любов слухачів.

До свого сорокаріччя колектив отримав особливий подарунок – рішенням Вченої ради ДНУ «Просвіті» було присвоєно ім'я засновника колективу, талановитого диригента, заслуженого діяча культури України Анатолія Кулагіна, який був керівником капели протягом 25-ти років. Святковий концерт розпочався із привітання директора Палацу студентів ДНУ ім. Олеся Гончара Вадима Вікторовича Стукала. Він нагородив виконавців капели почесними грамотами, урочисто оголосив про присвоєння колективу імені його засновника. «Це для нас найкращий подарунок», – радісно подякували учасники колективу.

«Хорова капела професорсько-викладацького складу «Просвіта» – це, на мою думку, унікальне явище, – відзначив Вадим Вікторович, – з багатьох хорових капел, які створювалися у нашій області 20, 30, 40 років тому у вищих навчальних закладах, збереглася тільки одна – в нашому університеті. Так сталося завдяки ентузіазму учасників колективу, професійності Анатолія Миколайовича Кулагіна, ставленню керівництва університету до збереження таких перлин, як капела «Просвіта». В нашому університеті склалася гарна традиція: кожне урочисте засідання Вченої ради ми відкриваємо гімном студентів «Гаудеамус», який для нас виконує хорова капела».

Слухачі дякували «Просвіті» за кожну пісню бурхливими оплесками. Не один раз лунало із залу щире «Браво». Чисті, натхненні голоси, музика, яка сягає найвищих вершин духовності, не залишили байдужими нікого. Під керівництвом Владислава та Ольги Сербіних капела виконувала духовні та народні, класичні пісні: «Молитву за Україну», «Щедрик», «Хвалите имя Господа», «Ночевала тучка золотая на груди утеса-великана», «Реве та стогне Дніпр широкий». Привітати капелу у святковий вечір прийшли її друзі: вокальний ансамбль «Орфей» Будинку камерної та органної музики, народний ансамбль «Журавка». Із захопленням зустріли слухачі виконання пісень «Вдоль по улице метелица метет», «Суліко».

Із щирою любов'ю привітав колектив колишній керівник Сергій Володимирович Губа. «Я вдячний Богу за те, що п’ять років був причетний до творчого життя цього колективу, – сказав він, – це дуже цікаві люди, надзвичайно багаті духовно. Ми всі чуємо, як прекрасно звучать голоси хору, можна сказати, що він знаходиться на новому витку своєї творчості. Думаю, що жоден колектив області не може похвалитися таким творчим довголіттям, як «Просвіта». Кожну репетицію Анатолій Миколайович Кулагін розпочинав із молитви перед невеликою іконою Божої Матері, тому сьогодні я із радістю дарую вам ікону Богородиці».

«Кожного разу, коли співаємо, ми відчуваємо священний трепет від гармонії звуків», – лунали в залі слова виконавців «Просвіти». Світла музика очищувала душі слухачів, окриляла їх, робила добрішими. Хористи капели із щастям в очах промовили до залу: «Ми завжди дивимося назад із вдячністю, вперед – із надією, вгору – із вірою, навкруги – з любов'ю».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram