Версія для друку

Університет і книга – поняття нерозривні

У Палаці студентів відбулася презентація ювілейних видань до 95-річчя Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

Автори, упорядники та герої урочисто презентували сім ювілейних видань: «Золоті кадри Alma mater», «Усна історія ДНУ», «Спортивна слава ДНУ», «Науково-технічні розробки ДНУ ім. О.Гончара», «Від перших споруд до сучасного університетського містечка», «Динамічне проектування ракет» та каталог «Старожитності доби пізнього середньовіччя містечка Самарь та Богородицької фортеці. Випуск 2».

«До 95-річчя нашої Alma mater проведена значна організаторська та науково-пошукова робота з підготовки й видання нових праць, у яких вагомо представлене минуле і сьогодення університету, – зазначив ректор ДНУ Микола Поляков. – Заснований в буремному 1918-му, університет з самого початку зарекомендував себе як авторитетний осередок вищої класичної освіти, навколо якого фокусувалося багатогранне інтелектуальне життя Придніпров’я. Саме тут тисячі молодих людей отримали унікальну можливість зануритись у безмежний світ знань, відчути справжній дух новаторства, вільнодумства, долучитися до кращих надбань вітчизняної й світової духовності та культури. Саме тут працювали видатні учені та педагоги, творці всесвітньо визнаних наукових шкіл, імена яких золотими літерами вписані в історію університету. Нарешті, саме нашому університету пощастило стати не просто класичним, а ще й ракето-космічним, єдиним такого роду в Україні й одним з небагатьох у світі.

Все це, звісно, ми повинні пам’ятати, дбаючи про сьогоднішній і завтрашній день Alma mater, примножуючи її славні традиції і яскраві здобутки. На це й націлена нова серія книг, що вийшли до 95-ліття університету. І ключове, найвагоміше місце в них відведено людям, тим, на чиїх плечах, образно кажучи, тримається вся потужна університетська споруда. Саме ці люди, об’єднані й поріднені спільною університетською долею – наш безцінний золотий скарб», – наголосив Микола Вікторович.

Нариси про життєвий і професійний шлях плеяди заслужених професорів, викладачів, наукових співробітників та працівників ДНУ, імена яких стали гордістю його новітньої історії, вміщено в книзі «Золоті кадри Alma mater». «Авторський колектив видання з великою відповідальністю, щирістю та повагою оповідає про своїх університетських колег, життєвий і професійний шлях яких є прикладом, гідним подиву, найвищої похвали й наслідування, – зазначила автор-упорядник видання, декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Ірина Попова. – У 1998 році була започаткована традиція присвоювати високе й почесне звання «заслужений» професорам, викладачам, науковим співробітникам і працівникам ДНУ. До книги вміщено 123 нариси про найкращих працівників ДНУ, удостоєних цього звання. На жаль, 20 нарисів – про тих, хто вже покинув цей світ, але пам'ять про них буде збережена. Плекаємо надію, що життя цих непересічних особистостей неодмінно надихне молодь на нові звершення, зв’язуючи різні покоління викладачів і студентів університету нерозривними узами наснаги, щоденного стремління до знань і відкриттів».

Унікальне видання «Усна історія ДНУ» - підсумок майже дворічної роботи, представив декан історичного факультету Сергій Світленко. Цінність цього об’ємного збірника обсягом 652 сторінки, яким, до речі, започатковується нова серія джерел з історії університету, полягає у тім, що вміщені в ньому 25 інтерв’ю з нашими ветеранами розкривають не тільки віхи їх особистої життєвої й творчої біографії, а й віддзеркалюють основні етапи становлення та поступу університету з середини ХХ ст. й до сьогодення. Всього було опитано 50 співробітників, кожен з яких відповів на 75 запитань. До опрацювання усних свідчень активно залучилися 80 студентів історичного факультету. Можна без перебільшення стверджувати, що ця праця стане важливим першоджерелом, яким буде користуватись не одне покоління істориків, вивчаючи минуле ДНУ.

Цікаву книгу бібліографічного характеру про життя та діяльність кількох поколінь майстрів спорту - співробітників і студентів ДНУ – підготував авторський колектив кафедри фізвиховання та спорту на чолі з завідувачем Володимиром Саричевим. До видання увійшли близько сотні нарисів про відомих наших спортсменів – переможців і призерів Олімпійських ігор, чемпіонатів світу, Європи, СРСР, України, людей, чиї імена назавжди вписані золотими літерами в історичний літопис рідної Alma mater.

Історія університету в камені, склі й бетоні добре простежується в оригінальній монографії В.С. Савчука і В.С. Старостіна «Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара: від перших споруд до сучасного університетського містечка». Це монографія про втілення в життя різноманітних проектів, історію окремих його навчально-наукових споруд, частина з яких має значну історичну та архітектурну цінність. Авторами віднайдені проекти університетського містечка різних часів від 1915 року. У дослідженні визначені та описані етапи розбудови, здійснено періодизацію формування комплексу університетських споруд. Читачам запропонований і багатий ілюстративний матеріал, що дає уяву про зміну архітектурних стилів і будівничої практики.

Видання «Науково-технічні розробки Дніпропетровського національного університету», презентоване проректором з наукової роботи Володимиром Карплюком, містить результати завершених науково-дослідних робіт та анотації інноваційних проектів для їх комерціалізації. Збірник, в першу чергу, орієнтований на потенційних бізнес-партнерів ДНУ, які хочуть інвестувати кошти у впровадження на своїх виробництвах останніх наукових розробок.

На окрему увагу заслуговує видання англійською мовою «Динамічне проектування ракет. (Задачі динаміки ракет та їх космічних ступенів)». У ньому на основі досвіду, накопиченого протягом спільної роботи ДКБ «Південне» та ДНУ, викладаються методи і засоби розв’язання задач динаміки міжконтинентальних балістичних ракет і ракет-носіїв космічних апаратів, а також їх космічних ступенів.

До ювілею побачив світ і другий випуск каталогу старожитностей, складеного за підсумками археологічних досліджень університетських істориків козацького містечка Самарь та Богородицької фортеці XVI – XVIII ст., який представила незмінний керівник цих експедицій, професор ДНУ Ірина Ковальова.

Не зважаючи на те, що ХХІ століття пропонує нам нові носії інформації, відчуття доторку до книги, причетності до історичного поступу не замінить жодна з сьогоднішніх технологій. І на цьому наголошували як автори видань, так і їх герої. Адже книги –це код пам’яті суспільства, а поняття «університет» і «книга» у нашій свідомості неподільні. Тож попереду нові видання, нові теми та ідеї. Адже університет продовжує динамічний і впевнений поступ до свого 100-ліття, щоденно підтверджуючи свій високий статус і достойне місце в загальнонаціональному й міжнародному освітньому просторі.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram