Версія для друку

Французькі та український університети покращують зовнішню мобільність студентів

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідала французька делегація з Університету Париж-13 і Університету м. Мен.

Представники делегації, а саме декан факультету науки та технології Університету міста Мен Бернард Кастанед та професор цього університету Мішель Пізеріль, професор Університету Париж-13 Філіп Олів’є під час зустрічі з ректором ДНУ Миколою Поляковим і деканами факультетів обговорювали можливість розширення переліку спеціальностей для академічного обміну студентами. Адже ДНУ співпрацює з Університетом м. Мен з 2008 року, у рамках двосторонньої угоди між українським і французьким ВНЗ було узгоджено навчальні плани - і студенти факультетів міжнародної економіки та прикладної математики ДНУ отримали можливість навчатися у бакалавраті і магістратурі та захищати дипломні роботи у Франції. Так, починаючи з 2010 року, після навчання у цьому університеті одержали дипломи магістрів Університету Мен три студенти факультету міжнародної економіки ДНУ. А минулого року магістрами французького університету були п‘ятеро студентів факультету прикладної математики ДНУ, навчання яких фінансувалося стипендіями держбюджетної програми України.

Ректор ДНУ Микола Поляков під час зустрічі з французькими гостями відзначив, що в університету є гарні приклади співпраці з вищими навчальними закладами та науковими установами Франції. «Так, минулі роки у ДНУ були укладені договори про освітянську та наукову співпрацю з Університетом Париж-8, університетом Екс Марсель, Університетом Жан Мулен Ліон 3, Вищою комерційною школою Марселю. Нині наш університет реалізує три угоди з ВНЗ та науково-дослідними інститутами Франції: Інститутом новітніх технологій в механіці м. Клермон-Ферран, Університетом Мен, Вищою політехнічною школою Парижу. У нас працює 17 викладачів французької мови, які викладають французьку мову понад 800 студентам. Всього за період з 2002 р. по 2013 р. до Франції були відрядженні 35 студентів та 52 співробітника ДНУ на навчання, стажування та виконання спільних наукових робіт у різних навчальних та науково-дослідницьких закладах Франції. Мені приємно, що студенти факультету прикладної математики ДНУ, які зараз навчаються в університеті м. Мен, у рейтингу магістрів займають друге, третє та восьме місця серед інших студентів», - наголосив Микола Вікторович. М. Поляков передав до Університету м. Мен пропозиції ДНУ щодо узгодження змісту курсів і модулів для реалізації програм студентської мобільності за напрямом «французька мова та література».

Декан факультету науки та технології Університету міста Мен Бернард Кастанед зауважив: «У нас мало українських партнерів, тому ми вирішили приїхати до Дніпропетровська, і маємо за честь співпрацювати з вашим університетом. Нещодавно у нашому університеті відкрився новий інститут «Ризики і страхування», який поєднує прикладну математику і міжнародне право. Такий диплом є одним з найважливіших у Франції. Вважаю цей напрям також гарною можливістю для співпраці між нашими університетами».

Професор Філіп Олів’є з Університету Париж-13 окреслив п’ять перспективних напрямків співпраці з університетами Дніпропетровська - це філологія, політологія, право, комунікації, медицина та економіка й управління. «Ми ці перспективні напрямки з задоволенням приймаємо і, у свою чергу, передаємо свої пропозиції Університету Париж-13», - відзначив ректор ДНУ.

На пропозицію Миколи Полякова запросити французьких студентів навчатися в ДНУ, Бернард Кастанед зауважив, що зовнішня мобільність у Франції є слабким пунктом вищої освіти. І сьогодні прикладаються зусилля в усіх університетах Франції, щоб ситуація змінилася на краще: найближчі 13-18 місяців планується збільшувати кількість студентів, які навчатимуться за кордоном. Так, 15% наших студентів – це іноземці, а французьких студентів, які беруть участь у зовнішній мобільності, тобто навчаються за кордоном, лише 3%. Ми плануємо ввести для французьких студентів обов’язковий семестр зовнішньої мобільності».

Обидві сторони висловили сподівання, що співпраця між ДНУ та французькими університетами дозволить робити нові вагомі наукові дослідження та підвищить академічну мобільність студентів.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram