Версія для друку

Європейські цінності та стандарти починаються з кожного з нас

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулася лекція депутата Верховної Ради Петра Порошенка на тему: «Євроінтеграція України: ризики, можливості, виклики».

Послухати доповідь відомого державного діяча та підприємця на підтримку Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі України з Європейським Союзом прийшла численна група студентів та аспірантів факультетів міжнародної економіки, суспільних наук і міжнародних відносин, економічного, історичного, систем і засобів масової комунікації та інших. «Мені було надзвичайно приємно отримати запрошення поспілкуватися зі студентами Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара – цього найбільшого в регіоні та відкритого до спілкування навчального закладу. Це дуже демократично, по-українськи і по-європейськи», – зізнався на початку зустрічі Петро Олексійович.

Під час виступу пан Порошенко детально окреслив соціально-економічну ситуацію в державі напередодні підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС під час Вільнюського саміту «Східного партнерства» 28-29 листопада цього року. Зокрема, з огляду на найостанніші дані рейтингового міжнародного агентства, він ґрунтовно проаналізував ризики та загрози поточного стану економіки України і її перспективи в євроінтеграційному контексті. Крім того, Петро Порошенко докладно розповів присутнім про основні складові зазначеної Угоди, а також про численні зміни, що чекають на Україну у разі її укладання. За його словами, цілеспрямоване втілення ідей цієї Угоди автоматично забезпечить перехід України на нові європейські стандарти, що стане запорукою проведення ефективних, комплексних перетворень у сфері великого та середнього бізнесу, промисловості, екологічного сектору, освіти, медицини, судової системи країни тощо.

«Проте підписання Угоди про асоціацію – це лише початок роботи. Це подібно тому, ніби ви вступили до вищого навчального закладу, і тепер у вас з'явилися нові завдання, – пояснює ситуацію зрозумілою студентству мовою П.Порошенко. – Це важче, ніж в школі? Напевно. Але для вас відкриваються широкі можливості – і ви продовжуєте вчитися… От і Україна сьогодні здає такий іспит».

На думку політика, ухвалення такої масштабної Угоди про політичну, соціальну й економічну асоціацію України з Європейським Союзом є суверенним правом українців самостійно визначати долю своєї держави і яскраво свідчить про їхнє єдине прагнення до цивілізованого розвитку.

Це відзначають і продемонстровані Петром Олексійовичем результати соціологічних досліджень народного волевиявлення, згідно з якими, молоді люди віком від 18 до 30 років в межах усієї країни однозначно висловлюються за підписання Угоди про асоціацію України з ЄС та подальшу її інтеграцію. «З приємністю відзначу, що абсолютна більшість молодого населення Дніпропетровщини розділяє цю ж думку, – наголошує Петро Олексійович. – Сьогодні наша молодь дуже чітко демонструє свій європейський вибір, аргументуючи це, зокрема, і новими освітніми можливостями. Адже своє майбутнє вона бачить у співпраці з найкращими європейськими університетами – у подвійних дипломах та спільних магістерських й кандидатських роботах, що мають двох наукових керівників, можливостях проходження практики, використання новітніх інтерактивних технологій з доступом до кращих викладачів світу – тобто всьому, що сприяє найкращій реалізації її потенціалу»,– підкреслив пан Порошенко.

На його глибоке переконання, право вибору сьогодні, дійсно, належить молодим людям, адже саме їм доведеться жити у новітній Україні – частині Європейського Союзу, примножувати її потенціал та тримати відповідальність. «Тож я волів би подякувати молоді й привітати її з цим свідомим, доленосним вибором, і нагадати слова свого вчителя Геннадія Йосиповича Удовенка, який говорив, що український дипломат, науковець чи громадянин повинен володіти принципом «Трьох "П"»: патріотизм, професіоналізм, порядність. Але до цього я хотів би додати іще один принцип, який має бути притаманний сьогоднішній молоді – це принцип «Трьох "Н"». А саме: «Немає нічого неможливого!», – сказав на завершення Петро Олексійович.

Також у ході спілкування політик радо відповів на численні запитання студентів щодо нинішнього стану українсько-російських відносин, взаємовигідної співпраці з Російською Федерацією в майбутньому, альтернативних варіантів стратегічного розвитку України, її перспектив в енергетичній галузі тощо.

Загалом лекція гостя викликала значний інтерес серед студентства ДНУ. Виходячи з цього, між П.Порошенком та ректором університету М.Поляковим було домовлено про ймовірне продовження співпраці в майбутньому.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram