Версія для друку

Студентський спорт – на висоті!

У Клубі Кабінету Міністрів України відбулася урочиста зустріч Віце-прем'єр-міністра України Костянтина Грищенка та Міністра освіти і науки Дмитра Табачника з чемпіонами та призерами ХХVII Всесвітньої літньої Універсіади 2013 року, яка відбулася у м. Казань (Республіка Татарстан, Російська Федерація).

Під час зустрічі Міністр освіти і науки Дмитро Табачник зачитав Указ Президента України Віктора Януковича від 25 липня 2013 року № 392/2013, відповідно до якого, за досягнення високих спортивних результатів на ХХVІІ Всесвітній літній Універсіаді в Казані, виявлені самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України чемпіони та призери Універсіади та їхні тренери отримали державні нагороди.

Зокрема, орденом «За заслуги» ІІІ ступеня був відзначений плавець Андрій Говоров – студент ІІ курсу факультету суспільних наук і міжнародних відносин Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, який виборов для України золоту медаль, перемігши на дистанції 50 метрів батерфляєм. У 2009 році він закінчив Дніпропетровське вище училище фізичної культури, де отримав повну загальну середню освіту, а нині успішно поєднує навчання з активними заняттями спортом. Так, Андрій є одним із наймолодших плавців в Асоціації спортивних команд. Майстер спорту міжнародного класу (спеціалізація — батерфляй і кроль). Багаторазовий переможець чемпіонатів та Кубків України, рекордсмен країни. Дворазовий чемпіон Перших юнацьких Олімпійських ігор у Сінгапурі 2010 року, призер Чемпіонатів Європи та світу серед юніорів 2010 року, чемпіон Європи 2011 року, призер Чемпіонатів Європи 2012 року, чемпіон Всесвітньої Універсіади з плавання на 50 метрів батерфляєм, бронзовий призер з плавання на 50 метрів вільним стилем, рекордсмен Європи серед юніорів. У складі дорослої збірної команди України брав участь у фінальних змаганнях Олімпійських ігор у Лондоні. За успішну спортивну діяльність був нагороджений почесною грамотою Кабінету Міністрів України. Зараз Андрій Говоров перебуває у Барселоні, де відстоює честь України на XV Чемпіонаті світу з плавання.

Зазначимо, що Універсіада в Казані цьогоріч мала не лише рекордну кількість учасників, а й видів спорту, представлених на змаганнях. Уперше у змаганнях такого роду взяли участь понад 13000 студентів-спортсменів з майже 2800 вищих навчальних закладів усього світу, які представляли понад 160 країн. Серед українських учасників –370 студентів з 90 вищих навчальних закладів, які змагалися за нагороди у 23 видах спорту. З медалями повернулися студенти 42-х вітчизняних університетів.

В урочистій церемонії нагородження взяли участь президент Спортивної студентської спілки України, президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремень; Перший заступник Міністра освіти і науки Євген Суліма; заступник Міністра фінансів України, президент Федерації академічного веслування Сергій Рибак; Голова Комітету з фізичного виховання та спорту МОН Євген Баженков та ректори вищих навчальних закладів України.

Віце-прем'єр-міністр Костянтин Грищенко від імені Президента України Віктора Януковича та Уряду щиро привітав усіх тих, хто зробив вагомий внесок у високе загальнокомандне місце збірної України. «Дякую вам за те, що, навчаючись у вищих навчальних закладах, ви зуміли блискуче поєднати навчання з напруженими тренуваннями та представили нашу державу на найвищому рівні. Я, як і мільйони наших співвітчизників спостерігав і вболівав за вашою наполегливою боротьбою, і кожна здобута вами медаль переповнювала відчуттям гордості за український студентський спорт! Ми пишаємося вами!», – наголосив Костянтин Грищенко. Окремі слова подяки були висловлені й ректорам та керівникам спортивних кафедр вищих навчальних закладів, спортивним товариствам, національним федераціям з видів спорту і Спортивній студентській спілці України на Універсіаді в Казані.

У свою чергу, президент Спортивної студентської спілки України, президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремень наголосив на тому, що запорукою успішного виступу нашої команди стали самовіддана праця та талант спортсменів, які під керівництвом своїх тренерів змогли завоювати медалі. Крім того, серед причин такого успіху є високий рівень спортивної та фізкультурної роботи у низці університетів, які співпрацюють з національними спортивними федераціями, і безумовно, постійна увага Міністерства освіти і науки України та Комітету з фізичного виховання та спорту до підготовки нашої команди. «Успішний виступ студентів є прикладом для багатьох юнаків і дівчат як будувати своє життя та діяльність. Глибоко переконаний, що тільки утвердивши основні цінності – здоров’я, здоровий спосіб життя – Україна зможе бути потужною сучасною державою», – підкреслив він.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram