Версія для друку

Українські та польські археологи відкриють таємниці дніпропетровських фортець

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулось урочисте відкриття наукової українсько-польської археологічної експедиції.

Учасників цієї безпрецедентної події в історії українсько-польської наукової співпраці урочисто привітали Генеральний консул Республіки Польща у Харкові пан Ян Едвард Гранат, голова Дніпропетровської обласної ради Євген Григорович Удод та ректор ДНУ ім. Олеся Гончара Микола Вікторович Поляков. За словами Миколи Вікторовича, нинішня міжнародна студентська археологічна експедиція – це унікальна подія, на яку довгий час чекали в університеті. Адже студенти Дніпропетровського національного університету вперше зустрінуться зі студентами Вроцлавського університету. Зокрема, учасниками експедиції під науковим керівництвом професора історичного факультету ДНУ Ірини Федорівни Ковальової стануть вісім польських та десять українських студентів. Усі вони протягом двох тижнів братимуть участь у розкопках Старокодацької та Новобогородицької фортець.

Як відзначає голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, запланована експедиція – це тільки перший етап реалізації спільної з польськими колегами роботи. «Україну з Польщею об’єднують багато спільних моментів – спільний кордон, історія, економічні та культурні напрямки співпраці. Ми розуміємо, що Кодацька фортеця у Дніпропетровську має важливе історичне значення, тож зробимо все можливе, щоб вона була максимально збережена і відновлена», – запевняє Євген Григорович.

Організатори проекту щиро сподіваються, що знайдені археологічні артефакти та подальша реставрація фортеці допоможе зробити її одним із провідних туристичних місць Дніпропетровщини. «На даний час у нас дуже мало інформації про Кодацьку фортецю. Тож, я переконаний, що цей проект примножить знання зі спільної українсько-польської історії та посприяє розвитку історичного туризму в Дніпропетровському регіоні, – говорить пан Гранат. – І сьогоднішня наша зустріч – це лише маленька частина великого шляху з розвитку наукового співробітництва та зміцнення дружніх стосунків між сусідніми народами».

«Ми маємо давні традиції співпраці з польськими колегами в царині історії, джерелознавства й археології. Вони закладалися фундатором українознавства в нашому університеті – Дмитром Івановичем Яворницьким, який не тільки вивчав варшавські архіви, але й працював у Польщі. І сьогодні ми продовжуємо ці славні традиції», – наголосив декан історичного факультету ДНУ Сергій Іванович Світленко.

Актуальність археологічних досліджень українських фортець відзначають і польські науковці. Так, керівник вроцлавської делегації доктор історичних наук, професор Павел Кончевський підкреслює, що для поляків експедиція є цікавою, насамперед, у двох площинах. «По-перше, для нас це – чудова можливість попрацювати разом з українськими студентами та спеціалістами. А по-друге, це змога професійно дослідити Старокодацьку фортецю, яка, як відомо, була східною межею Речі Посполитої та своєрідним місцем перетину цивілізаційних впливів української і польської культур. Тож нам було би цікаво там попрацювати, і можливо, віднайти цінні для нашої історії матеріали – артефакти повсякденного життя давніх мешканців форпосту».

У тому, що спільні пошукові роботи будуть надзвичайно пізнавальними, не сумнівається і студент І курсу Дніпропетровського національного університету Микола Буланий. Хлопець говорить: «Теорію археології ми вже вивчили, тепер настав час для практики. Особисто я вважаю, що ця експедиція буде цікавою не лише з точки зору віднайдених культурних пам'яток, але й набуття цінного досвіду. Адже під час роботи з польськими спеціалістами ми зможемо обмінятися новими методами археологічних досліджень».

Зазначимо, що для польських колег, окрім археологічних розкопок у передмісті та залишках форпостного валу фортець, співробітники Дніпропетровського національного університету підготували насичену культурну програму. Зокрема, гості зможуть переглянути експозицію етнографічного музею ДНУ та виставку польської літератури в Українсько-польському науково-культурному центрі університету, познайомитися з фондами археологічного музею та камеральної археологічної лабораторії історичного факультету ДНУ, відвідати Палац студентів ДНУ (Потьомкінський палац) тощо.

Після закінчення експедиції планується підсумкова прес-конференція, на якій українські та польські науковці обговорять результати своєї роботи та плани на подальшу співпрацю. І можливо, Вроцлавський університет у відповідь організує подібний проект і для дніпропетровських студентів.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram