Версія для друку

Юридичні клініки – генератори правничих акцій в університетах

У Дніпропетровському національному університеті ім. О. Гончара відбулася III Всеукраїнська науково-практична конференція «Правоосвітницька діяльність юридичних клінік на базі вищих навчальних закладів».

Сьогодні в Україні діє близько 50 юридичних клінік при вищих навчальних закладах України. Їхня діяльність цілком виправдовує себе, оскільки за безоплатною правовою допомогою сюди звертається значна кількість малозабезпечених осіб, а випускники юридичних клінік, закінчивши навчання у вищому навчальному закладі, набувають суттєвого досвіду професійної практичної діяльності, що дозволяє їм бути конкурентоспроможними на ринку праці. Деякі клініки займаються також і законотворчою діяльністю - вони входять до робочих груп при обговоренні законопроектів.

До Дніпропетровська з’їхалися близько 100 вчених, аспірантів та студентів з юридичних факультетів провідних навчальних закладів України, зокрема, Київського університету права НАН України, Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», Національної академії внутрішніх справ (Київ), Національного університету державної податкової служби України (Київ), Національного університету «Одеська юридична академія», Національної академії внутрішніх справ, Сумського національного університету, Запорізького національного університету, Львівського державного університету внутрішніх справ, Національного університету кораблебудування ім. адмірала Макарова (Миколаїв), Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова, Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара, Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

Організатори заходу - юридична клініка Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, Головне управління юстиції у Дніпропетровській області, Асоціація правників України, Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ. Різноманітні питання й проблеми правової системи обговорювалися під час роботи п’яти секцій, а саме «Теоретичні та історичні питання правової реальності та державного буття», «Модернізація та реформування галузей українського права», «Розвиток матеріального та процесуального права в Україні», «Проблеми міжнародного та європейського права», «Розвиток юридичного клінічного руху».

Гостей заходу привітали головний спеціаліст відділу правової роботи і правової освіти та кодифікації Головного управління юстиції Дніпропетровська Антоніна Кисіль та декан юридичного факультету ДНУ, кандидат історичних наук, професор Сергій Поляков.

«Конференція «Правоосвітницька діяльність юридичних клінік на базі вищих навчальних закладів» започаткована у 2009 році. Ідея проведення подібного заходу потрапила у сприятливе середовище - і сьогодні приємно бачити фахівців з усіх регіонів України, які опікуються цікавим феноменом правничої освіти і науки, - відзначив проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ Валентин Васильович Іваненко. - Для формування правових основ громадянського суспільства у нашій країні надзвичайно важливими є питання, які на таких форумах обговорюють фахівці-правники. Адже ідея побудови правової демократичної держави для України надзвичайно актуальна. Особливу місію мають відігравати у цій справі вищі навчальні заклади, оскільки саме тут формується майбутня правнича еліта. Створення юридичних клінік на базі вищих навчальних закладів - це практичний крок на шляху реформування нашої правової системи. Зокрема, юридична клініка в ДНУ сьогодні є генератором правничих акцій в університеті, організатором системної роботи з правоосвітницької діяльності, ініціатором інших заходів, таких як дні правничих знань. А конференція «Правоосвітницька діяльність юридичних клінік на базі вищих навчальних закладів» є тим майданчиком, де можна обмінятися досвідом, який є в інших ВНЗ, щоб ці напрацювання поступово ставали загальним надбанням».

Ольга Леонідівна Соколенко, директор юридичної клініки ДНУ та завідувач кафедри адміністративного і кримінального права Дніпропетровського національного університету розповіла, що резолюції конференцій використовуються як джерело інформації у законотворчій діяльності у Верховній Раді України, Міністерстві охорони здоров’я й інших міністерствах та окреслила діяльність юридичної клініки ДНУ. «Клінічний рух постійно розвивається. Із самого початку, тобто з 2004 року, викладачі нашої юридичної клініки, однієї з перших в Україні, працювали на громадських засадах, - продовжила Ольга Леонідівна. - Сьогодні це вже структурний підрозділ, який має свій штат – директора, методистів, практикуючих юристів. Громадяни активно до нас звертаються з різноманітними питаннями, наприклад, такими, що стосуються трудових відносин, проходження пенсійної реформи в Україні, набуття права власності, отримання пільг і спадку. Звертаються до нас і студенти з питаннями про другу вищу освіту, стажування за кордоном. Студенти-консультанти юридичних клінік університетів України можуть також представляти інтереси громадян в суді, але в ДНУ ще така практика не запроваджена. Окрім консультування ми ще надаємо таку послугу як складання правових документів – заяв, скарг, позивних заяв.

Сьогодні під час конференції фахівці з усієї України обговорюють різноманітні гострі правові проблеми, зокрема, проходження пенсійної та медичної реформ в Україні. Для нас особливо важливим є питання медичної реформи, тому що Дніпропетровськ є пілотним регіоном у проекті реформування системи охорони здоров’я. Ми як працівники юридичної клініки проводимо роз’яснювальну правоосвітницьку діяльність і з цього питання, розповідаємо громадянам, що відбувається у правовому полі країни загалом та як до нього пристосуватися. Нам відомо, що населення ще мало обізнане з питань реформування медичної системи. Хотілося б нагадати, що на сьогодні, згідно із законодавством, пацієнт має право обирати лікаря на власний розсуд, а також медичний заклад другого і третього рівня незалежно від місця проживання та самостійно визначати, чи потрібно дотримуватися конкретного лікарського припису. До речі, зараз створюється реєстр клінік, які будуть безкоштовно надавати юридичну допомогу ВІЛ-інфікованим. Наша юридична клініка ДНУ надала інформаційне повідомлення про готовність допомагати таким хворим».

III Всеукраїнська науково-практична конференція «Правоосвітницька діяльність юридичних клінік на базі вищих навчальних закладів» відзначила актуальність обраної проблематики, зумовленої необхідністю практичної фахової підготовки студентів вищих юридичних навчальних закладів, у вирішенні якої важлива роль відводиться юридичним клінікам на базі вищих навчальних закладів.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram