Версія для друку

Високе визнання європейських колег

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара посів третє місце серед ВНЗ України за кількістю і якістю проектів Темпус, виконаних у співдружності з університетами Європи.

У Києві відбулася Міжнародна конференція «Темпус-Україна @20», присвячена святкуванню 20-річчя в Україні Програми Темпус – програми співпраці України та Європейського Союзу у сфері вищої освіти.

Протягом заходу близько 200 представників вищих навчальних закладів України та ЄС, європейських агенцій обговорювали здобутки і труднощі втілення проектів програми Темпус в Україні протягом 20 років і визначали шляхи подальшого впровадження і використання результатів програми за напрямами: модернізація навчальних програм, університетське врядування, вища освіта і суспільство.

Відкриваючи конференцію, Міністр освіти і науки України Дмитро Табачник зазначив, що в рамках програми Темпус Міністерство завжди підтримує вищі навчальні заклади, і вже 20 років виступає бенефіціаром та партнером в 72 проектах програми Темпус з поміж більше 200 проектів, що втілювалися за участі українських університетів. Міністр зауважив на результати втілення програми Темпус в Україні, серед яких зміцнення якості вищої освіти, надання можливостей для створення партнерств вищих навчальних закладів України з університетами ЄС. «...Ми вважаємо, що програма Темпус повинна стати одним із пріоритетів державної політики у сфері вищої освіти», - зазначив Дмитро Табачник.

В свою чергу Голова Представництва ЄС в Україні, посол Ян Томбінські підкреслив важливість обміну досвідом між європейськими та українськими університетами та ефективний внесок програми Темпус в розбудову вищої освіти в Україні. Посол наголосив, що Україна зможе скористатися навіть ширшими можливостями після підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Нацональний Темпус-офіс в Україні представив висновки короткого огляду програми Темпус з 1993 по 2013 рік. За їх результатами були відзначені українські та європейські ВНЗ, що продемонстрували актуальні, важливі та стійкі результати у втіленні проектів програми, за активність та волю до перемоги, ефективність в управлінні великим партнерством, в координації проектів, за внесок в розвиток євроінтеграції, за внесок в інтеграцію освіти і науки. Серед лауреатів Церемонії нагородження - Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, Таврійський національний університет ім. В.І.Вернадського, Королівський технологічний інститут (Royal Institute of Technology), Стокгольм, Швеція, Національний університет «Києво-Могилянська академія» та інші.

Як зазначив ректор ДНУ ім. О.Гончара Микола Поляков, наш університет був одним з перших українських ВНЗ, що взяв участь у програмі Темпус, і він дотепер є безумовним регіональним лідером за кількістю проектів як виконаних, так і таких, що виконуються зараз. На сьогоднішній день їх виграно 16. «У 2012 ДНУ закінчилася робота з виконання ТЕМПУС-проектів: «Реформування освітніх програм у сфері космічних технологій у республіках Казахстан, Росія, Україна» та «Мережева взаємодія університетів-партнерів в реалізації багаторівневої системи підготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів у галузі освітнього менеджменту». У результаті виконання першого з них ДНУ отримав обладнання для лабораторії космічного зв’язку, яка дозволить встановити зв’язок з німецьким студентським супутником. Метою другого проекту було створення міжнародної мережі університетів-партнерів для інтеграції університетських автономних систем підготовки та підвищення кваліфікації фахівців у галузі освітнього менеджменту. Нині у ДНУ виконуються два ТЕМПУС-проекти: «Розробка та впровадження багатомовних програм педагогічної освіти в університетах Грузії та України» та «Крос-медіа та якісна журналістика». Такі високі показники обумовлені якісним виконанням програмних завдань нашим колективом і, відповідно, заслуженим визнанням у європейських колег», - зазначив Микола Вікторович.

Від імені колективу ДНУ ректор отримав високу відзнаку діяльності науковців і педагогів університету – кришталеву зірку Темпус «За активність і волю до перемоги». За ініціативність, творчий пошук, сприяння міжнародній співпраці дипломи менеджерів проекту Темпус отримали декан фізико-технічного факультету професор Олександр Петренко, декан факультету прикладної математики професор Олена Кісельова, директор центру післядипломної освіти професор Володимир Клюєв і доцент Ольга Притоманова.

Інформаційно-аналітичне агентство ДНУ ім. О. Гончара
за матеріалами Національного Темпус-офісу в Україні


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram