Версія для друку

Японський журавель в українському небі

Нещодавно студенти Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара стали одночасно свідками двох незвичайних подій: майстер-класу з орігамі наймолодшого в Україні викладача Дениса Гаркуші та зйомок фільму «Чому там японець?», заради яких знімальна група столичного японського телеканалу ТВ-Токіо відвідала університет.


«Нас зацікавило, яким чином японська культура розвивається в Україні, - розповів режисер фільму Кузуукі Ямашита. - Із матеріалів, розміщених в Інтернеті, ми дізналися про Дениса. Зараз навіть в японських школах дітей не навчають мистецтву орігамі, тому нас здивував хлопчик, який у 8 років розробляє нові ідеї, нові фігури».


«Японська культура не чужа студентам нашого університету, в якому успішно викладається японська мова. З 1997 року в ДНУ готують фахівців з цієї популярної серед молоді спеціальності. Ми здійснюємо активний обмін в галузі освіти, науки і культури з Японією», - відзначила декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, професор Ірина Степанівна Попова. Майбутні дизайнери та художники з кафедри образотворчого мистецтва та дизайну факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства залюбки складали разом з маленьким викладачем паперове серце та японського журавля. От тільки так швидко, як в нього, виходило далеко не у всіх. «Я можу скласти фігуру за три хвилини», - посміхається Денис, допомагаючи студентам впоратися із паперовим журавлем. Треба добре попрацювати, щоб він ожив, і студентам це вдається. За декілька хвилин дизайнери й художники дружно здіймають над головами маленьких паперових пташок, показуючи їх Денису. З нагоди Дня Святого Валентина хлопчик продемонстрував, як можна швидко зробити з яскравого паперу незвичайну валентинку.


«Отримані навички будуть для нас дуже корисними, - поділилася враженнями студентка факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Лоліта Бондар, - в основі предмету «формотворення», який ми зараз вивчаємо, ті ж принципи, що і в основі орігамі. Я дивлюсь на Дениса і мені не віриться, що можна так добре володіти технікою цього мистецтва у вісім років».


«Орігамі я можу використати як дизайнер, створюючи плакат, упаковку, листівки. - Розповіла студентка того ж факультету Катерина Холявко. - Сьогоднішній майстер-клас, який було знято для японського телебачення, справив на мене велике враження».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram