Версія для друку

Переможці з “історичного Олімпу”

Протягом трьох днів на базі Дніпропетровського національного університету проходила Всеукраїнська студентська олімпіада з історії, в якій взяли участь майже 70 учасників з національних і державних університетів усіх регіонів України. Слід зазначити, що на базі ДНУ олімпіада з історії проводилася вже третій рік поспіль.

“Наш університет, як базовий вищий навчальний заклад для проведення олімпіади з історії, було обрано не випадково, - підкреслює голова оргкомітету олімпіади, проректор ДНУ з наукової роботи, проф. Микола Михайлович Дронь. - Це є наслідком того, що з 1918 року, коли було створено університет, з’явилась і розвивається наукова школа з історії. Тому багато істориків України пов’язали свою наукову діяльність з нашим університетом. Сьогодні Міністерство освіти і науки України приділяє значну увагу проведенню олімпіад серед студентів. Це дозволяє переможцям показати себе в конкурентній боротьбі. І, як правило, участь в олімпіадах є поштовхом для подальшої наукової роботи студентів. Ми дуже задоволені, коли наші студенти перемагають. Минулого року 14 студентів ДНУ стало переможцями Всеукраїнської олімпіади, сьогодні їх 9, але олімпіади ще продовжуються. Ці студенти, як правило, потім поступають до аспірантури, мають наукові публікації, і це майбутні вчені”.

Олімпіада передбачала проведення двох турів, під час яких учасники відповідали на питання з історії України, всесвітньої історії, історіографії, джерелознавства, археографії та методики викладання історії.

“Сьогоднішня олімпіада - важливий засіб інтенсифікації контактів представників різних наукових шкіл регіонів України. Це дуже важливо на сучасному етапі розвитку українського суспільства, - відзначив декан історичного факультету ДНУ, професор Сергій Іванович Світленко. - Мета олімпіади полягає в тому, щоб в чесному змаганні виявити найсильніших студентів, які активно поєднують навчальний процес з поглибленим вивченням різних важливих складових історії України і всесвітньої історії. Це важливо для того, щоб кожний ВНЗ сформував надійний резерв студентів, які би пішли в магістратуру на 5 курсі, а після її завершення та вдалих іспитів вступили до аспірантури. Ми розглядаємо проведення таких олімпіад, по-перше, з точки зору підготовки кадрового потенціалу наших вузів, а по-друге, - для розвитку суто людських контактів представників заходу і сходу, півночі і півдня України. Такі контакти сприятимуть зміцненню нашої держави”.

На питання, яке значення має для них ця олімпіада, радо відповіли й учасники.

Іван Семеніст, студент Київського національного університету ім. Тараса Шевченка: “Для мене це вже третє студентське випробування, адже до цього були ще й шкільні олімпіади. Хотілося б зазначити, що для учасника олімпіади головне не тільки змагання, а перш за все можливість познайомитися й отримати ті контакти, які б стали основою довгострокового співробітництва вже в майбутньому, оскільки, як правило, учасниками таких олімпіад є студенти, що прагнуть продовжити свою наукову роботу після закінчення вузу”.

Вікторія Кощенко, студентка Полтавського державного педагогічного університету: “Очікую від олімпіади спілкування з новими людьми, нових знайомств. Також мені дуже цікаво подивитися, які саме будуть питання, адже, якщо я чогось не знаю, я бажаю удосконалювати свої знання”.

Валерія Лавренко, студентка Дніпропетровського національного університету: “В олімпіаді я беру участь вперше. Те, що я представляю ДНУ, який приймає олімпіаду, покладає на мене додаткову відповідальність. Дуже хвилююся. Я вважаю, що олімпіада - дуже позитивний захід, який дозволяє студентам спілкуватися на науковому рівні. Наприклад, вчора я познайомилася зі студентами з Черкас і за один день дізналася так багато важливого для моєї наукової діяльності, що не змогла б знайти, прочитавши декілька книжок”.

Визначало переможців авторитетне журі у складі представників Прикарпатського національного університету, Херсонського державного університету, Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету, Тернопільського національного педагогічного університету. Очолював журі перший проректор ДНУ проф. Олександр Олексійович Кочубей.

В цьому році перше місце залишилося недосяжним для всіх учасників олімпіади, але друге отримали аж чотири студенти: Єгор Врадій (Дніпропетровський національний університет), Олена Бабакова (Київський національний університет ім. Т.Г.Шевченка), Богдан Кудренко (Ніжинський державний педуніверситет ім. М.В.Гоголя), Василь Денисюк (Волинський державний університет ім. Лесі Українки).

Серед команд перше місце у Всеукраїнській студентській олімпіаді з історії вибороли студенти історичного факультету Дніпропетровського національного університету Є.Врадій, А.Середін, В.Лавренко; друге - студенти історичного факультету Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка О.Бабакова, І.Семеніст; третє командне - студенти історико-юридичного факультету Ніжинського державного педуніверситету ім. М.В.Гоголя В.Євтушенко, Б.Кудренко.

Переможці й призери були нагороджені дипломами і цінними подарунками, серед яких монографії, науково-популярні праці, цікаві історико-краєзнавчі нариси з історії Дніпропетровської області.

Для учасників олімпіади також була передбачена велика культурна програма, вони побачили фінал фестивалю „Студентська весна” у Палаці студентів ДНУ ім. Ю. Гагаріна, відвідали Історичний музей ім. Д.І. Яворницького, Петриківку і Богородицьку фортецю.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram