Версія для друку

Про шахову культуру ДНУ ім. О.Гончара

У лютому 1975 року за ініціативи та за підтримки ректора Дніпропетровського держуніверситету, академіка В.І. Моссаковського при кафедрі фізвиховання був відкритий шаховий клуб. Його почесним головою став одноголосно обраний шахістами Володимир Іванович Моссаковський, а директором - викладач кафедри фізвиховання, майстер спорту міжнародного класу з шахів Володимир Ілліч Охотник. У відкритті клубу активну участь взяли шахісти Володимир Охотник, Георгій Кучерський, Олександр Новопашин, лександр Хмельников, Надія Парамонова, Олена Єлина, Георгій Ровенський, Євген Бабанков, Володимир Роговський, Євген Коган. А в цей час у міжнародних шахових турнірах грали Володимир Боровиков, Євген Ткачук, Олександр Мороз, Леонід Фоменко, Олександр Ромашко.

У 1979 році наше місто з офіціальним візитом відвідав екс-чемпіон світу з шахів Михайло Ботвинник, який виступив з циклом лекцій в ДДУ.

Пік активності у роботі клубу прийшовся на той період, коли у 1987 році його директором став Олександр Стефанович Мороз. Вихованець Дніпропетровських шахів, він був унікальним явищем у шаховому світі. В історії шахів не лише Дніпропетровщини, але й України, важко знайти подібного діяча, який би одночасно був дуже сильним діючим шахістом (міжнародний гросмейстер з 2002 року), понад 20 років – Головою Дніпропетровської обласної шахової федерації, віце-президентом федерації шахів України, де очолював один з головних напрямків її діяльності – юнацьку і студентську комісію; успішним тренером, провідним шаховим арбітром, удостоєним звання «міжнародного арбітра»; протягом багатьох років головою найбільших шахових закладів Дніпропетровська – шахового клубу ДНУ, обласного шахового клубу і в останні роки життя - ДЮСШ №9.

15 жовтня в 1998 року у міській газеті «Днепр вечерний» була опублікована стаття на той момент молодого майстра спорту О. Мороза «Бути чи не бути гросмейстером на Дніпропетровщині?». Питання, які в ній піднімалися, актуальні і нині, особливо для виживання шахів у ВНЗ.

Поступово змінюються покоління, а шаховий клуб продовжує діяльність на новому рівні. Сьогодні університет є одним із колективів міста, де розвитку шахів завжди приділяється велика увага.

У червні 2008 року, за влучним висловом спортсменів-шахістів, клуб отримав «друге дихання» у зв’язку з 90-річчям ДНУ ім. О. Гончара. За ініціативи ректора, академіка АН ВШ України, професора Миколи Вікторовича Полякова і за підтримки директора Палацу студентів Вадима Вікторовича Стукала, клубу шахів надана у Палаці студентів аудиторія №16. З цього моменту шаховий клуб носить ім’я його засновника академіка В.І. Моссаковського. Тут почали працювати викладач-інструктор ДЮСШ №9 Йосип Леонідович Мнушкін і старший лаборант кафедри фізвиховання і спорту Георгій Нестерович Крисанов. За столиками в кімнаті можна читати спеціальну літературу з шахів, розв’язувати задачі і етюди, грати товариські зустрічі і партії, отримати детальну консультацію у методиста-інструктора.

Клуб відкритий для студентів і співробітників ДНУ та їхніх дітей, починаючи зі шкільного віку. Навчання безкоштовне. Клуб можна відвідувати щоденно з 15:00 до 20:00, а під час вихідних - з 10:00 до 13:00.

У 2008 році збірній – першій нашій команді у складі к.м.с. Олега Коваленка, м.с. Сергія Войнова, м.с. Дарини Орлянської і м.с. Яніни Петренко - вдалося повернути першість області з шахів. Переможці отримали кубок за перше місце в Чемпіонаті ВНЗ області I-IV рівня акредитації. Протягом кількох років до 2012 року збірна з шахів знову очолює підсумкову таблицю. У Чемпіонаті вишів міста та області у 2009 році команда шахістів-співробітників ДНУ ім. О. Гончара, а саме м.с. Тетяна Шевченко, м.с. Олександр Шукуров і Георгій Крисанов, посіла перше місце і отримала грамоту від Дніпропетровського обласного управління з фізичного виховання та спорту.

Шаховий клуб національного університету постійно поповнюється новими даруваннями розрядного класу за рахунок випускників шахової ДЮСШ №9 олімпійського резерву. У «Гетьманській» залі Палацу студентів проходять міжвузівські та міжфакультетські змагання, а також турніри серед студентських гуртожитків, сеанси одночасної гри на 10 дошках.

Майстри спорту студентки Дарина Орлянська і Маріца Цирюльник брали участь у Чемпіонаті України і посіли провідні місця. З 3 по 5 грудня відбулися обласні міжвузівські змагання з шахів. О.М. Палієнко, як голова Спортклубу ДНУ, обрав три команди шахістів, у складі яких були майстри спорту, кандидати в майстри спорту I і II розрядів.

У рамках фестивалю «Студентська республіка» 22-24 червня 2012 року був проведений шаховий турнір серед вищих навчальних закладів міста та області. Наші студенти Дарина Ісенова та Клим Ліхітінов посіли почесні місця.

Надовго залишиться також у пам’яті студентів та співробітників товариська шахова зустріч між ректором ДНУ, професором Миколою Вікторовичем Поляковим та студентом Костянтином Тимощенко (ФПМ), проведена в «Гетьманській» залі Палацу студентів під час міжфакультетських змагань цього року.

У роботі клубу активну допомогу надають завідувач кафедри фізичного виховання та спорту, доцент Володимир Іванович Саричев, голова Спортклубу Олександр Маркович Палієнко, співробітник НДЛ міцності Олександр Хайдарович Шукуров, рада студентів та фізорги факультетів.

Президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов залишив автограф з побажаннями успіхів у розвитку шахової культури.

Ст. лаборант
кафедри фізичного виховання та спорту ДНУ ім. О. Гончара
Г. Н. Крисанов


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram