Версія для друку

«Срібло» з Болгарії

Протягом останнього десятиліття студенти Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара впевнено стають переможцями і призерами багатьох міжнародних інтелектуальних змагань. Ось і нещодавно студенти механіко-математичного факультету Олександр Козиненко і Дмитро Кузьменко повернулися з престижної математичної олімпіади зі срібними нагородами.

Змагання 19th International Math Competition For University Students (IMC) проходили на базі Американського університету в Болгарії, у місті Благоєвград. Цього року туди з’їхалися 316 найкращих студентів-математиків 1-4 курсів із різних університетів та країн світу. Зокрема, серед учасників були представлені команди США, Росії, Бразилії, Польщі, Іспанії, Ізраїлю, Філіппін, Ірану тощо. Українська команда була сформована з переможців Всеукраїнської студентської олімпіади з математики для технічних вузів.

Своїми враженнями від участі у ході прес-конференції, що відбулась в інформаційному агентстві «Днепр Пост», поділився Олександр Козиненко – студент третього курсу механіко-математичного факультету: «Особисто для мене це перша олімпіада такого рівня. У кожному з двох турів нам пропонувалось розв’язати п’ять задач різного рівня складності, кожна з яких оцінювалась у десять балів. І хоча спочатку я відчував невелике хвилювання (все-таки вперше, і потрібно було як слід постаратися), та коли я побачив завдання, дещо заспокоївся: вони виявилися зрозумілими і не такими складними, як на перший погляд. У підсумку, за сумою балів я завоював друге місце, а відтак ще маю до чого прагнути. Загалом, з Болгарії я привіз гарні спогади. Представники інших команд були дуже привітні і я чудово здружився з ними. Окрім того, там я отримав нові знання з математичного аналізу, алгебри і теорії чисел. А отже, буду радий приїхати наступного року, щоб показати ще кращий результат!» – говорить Олександр.

А от для Дмитра Кузьменка – студента четвертого курсу – участь у цих інтелектуальних змаганнях була не першою. Торік у Благоєвграді він уже ставав володарем срібних нагород. «В цьому році на олімпіаду приїхало трохи менше учасників, ніж минулого. Але змагання вийшло цікавим, адже середній рівень студентів-математиків, на мій погляд, був навіть вищим», – зазначає Дмитро. Як досвідчений учасник міжнародних змагань, Дмитро переконаний: олімпіадний рух нині – це не тільки престиж для університету чи країни, але й – хороша можливість для кожного з учасників перевірити свої знання, а також зав’язати нові знайомства, що в подальшому мають шанс перерости у спільні наукові проекти. «Це один із способів спілкування між студентами із різних університетів світу. Демонструючи рівень своїх знань, студент-учасник підвищує ймовірність бути поміченим в майбутньому – отримати запрошення на цікаві семінари, конференції, різноманітні спільні школи. А дипломи, отримані на подібних олімпіадах, можуть допомогти вступити у деякі університети за кордоном, в Америці, – на скільки я знаю, – навіть допомагають отримати роботу», – говорить Дмитро.

Секретами ж підготовки такої плеяди переможців поділився з нами декан механіко-математичного факультету ДНУ, професор Олександр Васильович Хамініч. Він зазначив, що подібні щорічні успіхи математиків і механіків нашого університету – це закономірний результат тривалих зусиль, які докладають керівництво університету і колектив факультету, та сумлінної підготовки самих студентів. Адже будь-яка олімпіада – це результат, якому завжди передує дуже серйозна і кропітка робота.

«Селекційна робота, яку наш факультет проводить уже 10 років, дає свої плоди. Практично щороку наші підопічні виграють олімпіади і конкурси у багатьох країнах світу, – говорить Олександр Васильович. – Великий колектив механіко-математичного факультету завзято працює на те, аби і університет, і вся Україна пишалася своїми студентами. Для цього ми починаємо підготовчу роботу ще з Механіко-математичної школи та Центру довузівської підготовки студентів. Також ми тісно співпрацюємо з Ліцеєм фізико-математичного профілю і Ліцеєм інформаційних технологій. Саме в такий спосіб ми і знаходимо талановиту молодь – наших майбутніх «зірочок» – таких, як Дмитро і Олександр. Тому я закликаю всіх майбутніх абітурієнтів не боятися математики – просто вчити її і любити. А високі результати (за умови працелюбності) неодмінно прийдуть, як загалом, і в будь-якій іншій дисципліні» – наголосив Олександр Васильович.

Ми пишаємось своїми студентами і чекаємо їх з новими медалями!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram