Версія для друку

Секрети управління та ризик-менеджменту від американського експерта

Наприкінці березня у рамках візиту до Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара знаний у світі американський фахівець з управління ризиками доктор Марк Х. Сігел зустрівся зі студентами факультету економіки. Для дніпровських студентів він прочитав відкриту лекцію «Важливість управління, відповідності вимогам і ризик-менеджменту в міжнародній торгівлі. Управління ризиками – його значення в міжнародній торгівлі та бізнесі».

Марк Х. Сігел – доктор філософії з хімічного інжинірингу (напрям «Біохімія/екологія»), який займається консалтингом. Зараз професор Сігел – президент та генеральний директор M Siegel Associates LLC та керівник із проєктів глобальної безпеки та стійкості в рамках програми магістратури з національної безпеки в Університеті штату Сан-Дієго (SDSU). Він також є викладачем програми магістра ділового адміністрування (MBA) в Каліфорнійському державному університеті в Сан-Маркосі (CSUSM), де викладає управління, дотримання нормативних вимог та управління ризиками в галузі управління ланцюжками постачання. Нині в Україні та Молдові працює над впровадженням інтегрованих систем управління якістю, управлінням, дотриманням нормативних вимог та управлінням ризиками і як президент Американської багатонаціональної єврейської федерації підтримує зусилля щодо надання гуманітарної допомоги та нарощування потенціалу неурядових та громадських організацій у наших країнах.

Послухати досвідченого колегу у рідних стінах зібралася чимала кількість студентів-економістів ДНУ, які прагнуть підвищити свої професійні скіли з менеджменту та управління проєктами. Адже доктор Сігел має великий досвід у консалтингу та навчанні інтеграції динамічного, проактивного управління ризиками у всіх аспектах управління бізнесом для підвищення стійкості організацій та їх ланцюжків постачання. Як провідний аудитор та сертифікований тренер він працював з кількома транснаціональними компаніями, комерційними та державними структурами багатьох країнах.

У своїй лекції американський спеціаліст фахово окреслив сучасні тенденції організаційного менеджменту управління, комплаєнсу й управління ризиками. Пан Сігел, зокрема, поділився з дніпровською аудиторією методиками постійного вдосконалення структури організації та розбудови цілісної й ефективної системи управління.

Було закцентовано на тому, що належне врядування вимагає ефективного дотримання законодавства та управління ризиками – в той час як ефективне дотримання законодавства та управління ризиками вимагає хорошого управління.

Щоб управління та прийняття рішень були успішними, відповідність вимогам і управління ризиками, інформація, консультації та комунікація повинні бути двосторонньо спрямовані зі стейкхолдерами (зацікавленими сторонами), – відзначив про покращення якості управління доктор Марк Х.Сігел.

Як приклад такого вдалого співробітництва університетів із суспільством і бізнесом доктор Сігел навів досвід його рідного міста Сан-Дієго.

Сан-Дієго добре відомий тим, що під час холодної війни він був центром багатьох військово-промислових галузей. Такі компанії, як Hughes, Teledyne, General Motors, General Atomics, всі вони базувалися у нашому місті. А потім, коли холодна війна закінчилася, у цьому більше не було потреби, і всі ці гіганти просто скорочувалися. Таким чином, за ніч у нас стало 5000 безробітних інженерів. Нині Сан-Дієго знаний тим, що, насправді, є найкращою моделлю для міста, яке після того повністю перенавчило інженерів, аби розвинути у них бізнес-навички та навички підприємництва, а ще перепідготувати їх для галузі біотехнологій та ІТ. Тому зараз Сан-Дієго разом із Сан-Франциско та Бостоном вважається великим високотехнологічним центром у Сполучених Штатах. Наше місто, по суті, слугує прикладом того, як університети працюють із спільнотою в розробці таких необхідних інкубаторів. Для бізнес-навчання були створені спеціальні програми, що заохочують дослідників в університетах вигадувати практичні речі, котрі можуть бути комерціалізовані. При цьому університети отримують частину ліцензування та грошей.

Із виступу американського професора зацікавлені студенти більше дізналися й про правила успішного управління ризиками. Пан Сігел, до слова, докладно розглянув різні визначення, стандарти та джерела ризиків, проаналізував зміни поглядів на управління ризиками та їх оцінювання і надав цінні рекомендації.

Ефективне управління ризиками має важливе значення для організації, тому надважливо розуміти ризики, вміти модифікувати їх належним чином, щоби максимізувати шанси на досягнення своїх цілей, – підсумував експерт.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram