Версія для друку

Хімія поза школою: метилоранж власними руками!

Хімічний факультет Дніпровського національного університету та кафедра фізичної, органічної та неорганічної хімії активно співпрацює зі школярами під час весняних канікул.

Зацікавленим учням старших класів продемонстрували різні сторони хімічної науки під час офлайн та онлайн зустрічей.

В межах реалізації договору про співробітництво між ДНУ та Дніпровським ліцеєм №42 27.03.2024 учні ліцею разом із вчителем, випускником хімічного факультету, Цибою Артемом Андрійовичем, відвідали хімічний факультет ДНУ.

В.о. декана Світлана Коптєва познайомила учнів з правилами безпечної роботи в хімічній лабораторії, розповіла про тонкощі синтезу азобарвиників та їх застосування. А також познайомила зі спеціальностями та освітніми програмами за якими здійснює підготовку хімічний факультет.

В хімічній лабораторії факультету учні власними руками синтезували метиловий оранжевий, який отримали у подарунок, та зможуть використовувати як індикатор у шкільних дослідах.

Також школярі відвідали науково дослідні лабораторії де познайомились із сучасним обладнанням та послухали захоплюючу розповідь доктора фармацевтичних наук, професора, Сергія Коваленка, про цікавинки медичної хімії та сучасні підходи до створення лікарських речовин, перспективи розвитку синтетичної органічної хімії, дизайну лікарських речовин та можливості працевлаштування випускників, які навчаються ОП «Хімія лікарських речовин»

Гарант освітньої програми «Хімія лікарських речовин» доктор хімічних наук, професор, Віталій Пальчиков розповів про наукові перспективи, що відкриваються перед студентами та аспірантами , які працюють в царині синтезу лікарських речовин, поділився враженнями про своє стажування у Японії та розповів про перспективний напрямок наукових досліджень - фотохімічні реакції, продемонструвавши їх в умовах реальної лабораторії

Особливу зацікавленість викликала і розповідь Віталія Пальчикова про можливості хроматомасс-спектрометрії у сучасних наукових дослідженнях та сучасні хімічні бази даних.

Ще однією родзинкою стало неформальне спілкування з викладачами за філіжанкою чаю, у невимушеній атмосфері учні ділилися враженнями та отримували відповіді на свої запитання. Кожен знайшов свою цікавинку, наприклад Сашка дуже зацікавив хроматомасс-спектрометр та його практичне застосування, а дівчаткам сподобалось працювати руками в хімічній лабораторії

Учні 10 класу цікаво та весело провели день весняних канікул, поринули у захоплюючий світ медичної та синтетичної органічної хімії, занурились у теплу та дружню атмосферу, відчувши себе студентами хімічного факультету!

Цікаво та пізнавально

Онлайн-екскурсія для учнів 9-х класів Дніпровського ліцею №28 відбулась 28 березня, доцент кафедри Катерина Плясовська провела короткий огляд лабораторій кафедри та продемонструвала цікаві та ефектні досліди, які не тільки ілюструють шкільний курс хімії, але й можуть бути відтворені в домашніх умовах.

А у вівторок, 26.03, відбулась весняна сесія Обласного еколого-натуралістичного центра дітей та учнівської молоді (https://www.dneprunnat.dp.ua/ru/ ), в межах якої доц. Плясовська К.А. спілкувалась з учасниками гуртка «Юний хімік».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram