Версія для друку

Дніпровський осередок НТШ відзначив 210-річницю з дня народження Тараса Шевченка

За останні березневі тижні відбулися дві важливі події за участі Дніпровського осередку НТШ, членами якого є більшість викладачів історичного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

13 березня на базі Дніпровського осередку Наукового товариства імені Шевченка та Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбулася ХХХV сесія Наукового товариства імені Шевченка у Дніпрі, присвячена 210-річчю з дня народження Тараса Шевченка. Березнева сесія проводилася за умов воєнного стану дистанційно, але викликала інтерес у науково-педагогічних, наукових, освітніх працівників, музейників, краєзнавців, а також аспірантів та студентів. До програми сесії було включено 69 заявок від учасників, які представляли Дніпро, Кам’янське, Кривий Ріг, Кропивницький, Павлоград,

До учасників наукового зібрання з вітальним словом звернувся ректор ДНУ доктор хімічних наук, професор Сергій Оковитий, зі вступними словами – голова Дніпровського осередку НТШ, дійсний член НТШ, доктор історичного наук, професор Сергій Світленко та доктор історичних наук, в.о. декана історичного факультету, професор кафедри всесвітньої історії Дмитро Архірейський.

На пленарному засіданні заслухали три доповіді, з якими виступили голова Дніпровського осередку НТШ, професор Сергій Світленко, кандидат історичних наук доцент кафедри східноєвропейської історії Віктор Воронов та доктор історичних наук професор кафедри філософії та українознавства Українського державного університету науки і технологій Микола Слободянюк. Усі доповіді стосувалися постаті Тараса Шевченка та шевченкознавства.

Робота сесії організовувалася у п’яти секціях. Так, у процесі розгляду заявленої проблематики магістральними в роботі секції «Історія України» були малодосліджені сюжети з інтелектуальної, культурної, етнонаціональної, соціальної, суспільно-політичної історії, соціально-економічної України ХVІІІ – початку ХХІ ст., тобто нового та новітнього часу. Помітне місце посіли недостатньо вивчені аспекти шевченкознавчої проблематики, регіональної історії та історії національно-визвольних змагань. У секції «Всесвітня історія» розглянуті доповіді з малодосліджених сюжетів з історії Європи та Латинської Америки. Низка доповідей була на перетині вітчизняної та зарубіжної історії. У секції «Історія науки, техніки та освіти», актуалізовано недостатньо вивчені сюжети з історії історичної, юридичної, філологічної наук, фізики, економіки та менеджменту, туризму, а також історії техніки та освіти. Помітне місце в доповідях відводилося творчим особистостям, які працювали в різноманітних напрямах науки, техніки та освіти. В секції «Музейна справа, музейництво та літературознавства» актуалізувалися питання сучасних технологій і практик у царині музейної справи та музейництва, порушено низку питань сучасного літературознавства. У секції «Географічні студії» актуалізовано сюжети краєзнавчого туризму, природної та культурної спадщини Дніпропетровщини в умовах російської військової агресії.

Усього у п’яти секціях заслухано 61 доповідь, з якими виступили, зокрема, 9 докторів наук, професорів, 35 кандидатів наук, доцентів. У сесії взяли участь 10 аспірантів та молодих учених, 10 студентів історичного факультету, 9 краєзнавців.

Перебіг Березневої сесії НТШ у Дніпрі засвідчив, що українська наука продемонструвала творчий потенціал, незважаючи на труднощі воєнного часу і продовжує відігравати науково-дослідну, навчальну, пізнавально-виховну, інформаційно-комунікативну, інтегративну та консолідуючу роль, сприяє відродженню і збереженню історичної пам’яті, популяризації національних і духовно-культурних традицій, зміцненню морально-психологічної єдності нашого суспільства. Все це є дуже важливим в обстановці продовження повномасштабної й варварської агресії російської федерації проти України, сприяє інтелектуальними засобами зміцненню обороноздатності країни.

Своєрідним продовженням наукової сесії стала зустріч на історичному факультеті ДНУ, де підбивалися підсумки попереднього ювілейного року НТШ, якому виповнилося 150 років від дня заснування. Здобутки Дніпровського осередку були узагальнені його багаторічним головою, деканом історичного факультету (2002-2022) С. Світленком у збірнику «150 років на службі української науки та культури. Гуманітарні науки» (Львів, 2023. 1016 с.), присвяченому ювілею. Це та інші ювілейні видання були передані до наукової бібліотеки ДНУ.

Активна участь членів Дніпровського осередку в діяльності Наукового товариства імені Шевченка, ящока сприяє подальшому поступу наукових досліджень, підвищенню рівня української національної свідомості в нашому суспільстві, особливо серед молоді, була високо оцінена керівництвом НТШ і колегами з інших осередків в Україні. Визнанням внеску наших колег стало нагородження першого голови Дніпровського осередку НТШ (1997-2006) професора, дійсного члена НТШ Варфоломія Савчука та чинного голови Осередку, професора, дійсного члена НТШ Сергія Світленка пам’ятними медалями до 150-річчя Наукового товариства імені Шевченка.

На аверсі відзнаки композиція портрета молодого Тараса Шевченка з написом: «“Тарас Шевченко. 1814-1861” як символ національної ідентичності, волелюбності й нескореності української нації, боротьби багатьох поколінь українців за свободу та незалежність».

За вагомий особистий внесок у розвиток товариства, з нагоди його150-річчя Подяки НТШ отримали члени Осередку кандидатка історичних наук Наталія Буланова, доцентка Ольга Дяченко, доцентка Ольга Каковкіна, професорка Надія Кушлакова, кандидатка історичних наук Людмила Лучка, доцент Олександр Чепурко. Професійний шлях усіх цих працівників пов’язаний із Дніпровським національним університетом імені Олеся Гончара.

Чудовим доповненням до цієї частини стало вручення посвідчень НТШ його новим членам, до кола яких увійшли: завідувач кафедри географії, кандидат педагогічних наук, доцент Віталій Безуглий; кандидат географічних наук, доцент Віктор Грушка; кандидатка педагогічних наук, доцентка Галина Лисичарова; кандидатка географічних наук, доцентка Ірина Суматохіна; старший викладач, завідувач навчальною лабораторією Олег Сизенко; кандидат фізико-математичних наук, доцент Сергій Лягушин; аспірантка кафедри всесвітньої історії Юлія Пісчанська, а також вчені з інших науково-освітніх та культурних установ Дніпра й інших міст області: кандидатка педагогічних наук, доцентка Ольга Горіна (Дніпро); кандидатка історичних наук Катерина Грищенко (Дніпро); кандидатка історичних наук Тетяна Кудрицька (Дніпро), кандидатка історичних наук Ольга Ісаєва (Павлоград); кандидатка історичних наук Валентина Марченко (Дніпро); кандидатка історичних наук, доцентка Надія Товстоляк (Кривий Ріг), доцентка Юлія Ченцова (Павлоград).


Доцентка кафедри
східноєвропейської історії ДНУ,
наукова секретарка Дніпровського осередку НТШ
Ольга Дяченко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram