Версія для друку

Ректор Сергій Оковитий в ефірі 11 каналу: про важливе в часи війни

Черговий випуск авторської телепрограми головного редактора інформаційного мовлення 11 каналу Бориса Васильєва був присвячений сьогоденню вітчизняної вищої школи. Гостем у «ВАСИЛЬЄВ. ГОСТРО» став ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, голова Ради ректорів ЗВО Дніпропетровської області професор Сергій Оковитий.

У студії телеканалу змістовно обговорили сучасні тенденції на ринку освітніх послуг України та загальні перспективи української вищої школи. Розмірковували, про систему грантів, анонсовану Міністерством освіти і науки України, та інші системні зміни.

Щодо пропонованої системи грантів Сергій Оковитий відзначив наступне:

Хочу зазначити, що поки ці зміни до Закону прийняті лише в першому читанні. Тому вони вступлять в дію тільки після остаточного прийняття Закону в цілому й підписання його Президентом. Основна ідея цього підходу – залишити бюджетні місця в традиційному розумінні на тих спеціальностях, які держава наразі визначає як необхідні. Проте цей перелік досі невизначений, тож Міністерство освіти і науки та Кабінет Міністрів ще над ним працюватимуть. Тобто держава планує фінансувати навчання студентів за двома формами – і традиційні бюджетні місця, і гранти. Що чітко залишиться – це конкурентність між студентами: у кого вищі бали, той або отримає бюджетне місце, або отримає більшу суму гранту від держави. Таким чином, якщо наразі система була бінарною, де студент або повністю був на бюджетному місці, або повністю сплачував за своє навчання, то тепер державою підтримуватиметься більша кількість наших вступників.

Торкнулися й теми об’єднання ЗВО:

- що думають про це ректори вишів;

- як вплине об’єднання ЗВО на студентів та номенклатуру спеціальностей.

Також спільно проаналізували сучасні можливості для абітурієнтів та студентів:

- кількість бюджетних місць та найпопулярніші спеціальності;

- скільки здобувачів вищої освіти ДНУ отримують стипендію;

- чи реально отримувати підвищену академічну стипендію, а то й стипендію Президента України;

- спільні проєкти університету із закордонними інституціями тощо.

Із початку повномасштабного вторгнення ми активно співпрацюємо із закордонними інституціями. Наприклад, Німецька служба академічних обмінів (DAAD) у 2022 році надала велику кількість річних стипендій саме для підтримки наших студентів – внутрішньо переміщених осіб, що знаходяться в важких матеріальних умовах. Також А в 2023 році Фонд Simons Foundation зі Сполучених Штатів Америки виділив стипендійні гранти для аспірантів ДНУ, що мають вагомі наукові здобутки. Традиційно шестеро кращих студентів-фізтехівців отримують стипендії від Президенського фонду Леоніда Кучми «Україна». Наразі четверо наших здобувачів вищої освіти отримують іменні стипендії Верховної Ради України й стипендії Президента України. Маємо заохочувальні програми і в самому університеті. Так, студенти технічних напрямів працюють над власними стартапами в Інжиніринговій школі Noosphere, що вже багато років діє на базі ДНУ. Реалізуючи свої інноваційні ідеї, там вони можуть отримати додаткову фінансову підтримку, монетизуючи ці проєкти. Тому для студентів, які гарно навчаються, в Дніпровському національному університеті є, дійсно, широкі можливості для отримання додаткового фінансування, крім звичайних академічних стипендій, які вони теж заслуговують, – розповів ректор.

Не оминули й теми воєнних реалій життя ДНУ: про внутрішньо переміщених студентів, обладнання сховищ та укриттів, перспективи очного навчання та відстрочку від мобілізації для студентів та аспірантів.

Запрошуємо до перегляду.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram