Версія для друку

Навчальний семестр у Вроцлавському університеті

Вісім студенток Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара завершили навчальний семестр у Вроцлавському університеті (Польща) за програмою академічної мобільності Erasmus+.

Це Анастасія Чевюк з факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства; Катерина Чемерис з факультету прикладної математики; Анастасія Остапенко з факультету суспільних наук та міжнародних відносин; Дар’я Шишко, Каріна Сачко, Марія Чіпура та Софія Загній з біолого-екологічного факультету; Анастасія Лашко з факультету психології та спеціальної освіти.

Поїздка організована в рамках безстрокової угоди про співпрацю між ДНУ та Вроцлавським університетом, яка діє з 2007 року. Результати академічної мобільності наших студенток будуть перезараховані в ДНУ відповідно до індивідуального плану навчання кожної.

Окрім насиченої навчальної програми, усі дівчата відзначили, що академічна мобільність – це ще й чудові можливості для міжнародних знайомств, культурного обміну, а також для подорожей.

Розповідає студентка факультету психології та спеціальної освіти Анастасія Лашко:

Навчання за програмою Erasmus+ дає можливість відчути студентське життя на максимум, тут уперше за довгий час можна було навчатися очно. Конкретно на моїй спеціальності – психології – усі предмети дуже цікаві, формат незвичний для України. Такий предмет, як Selected topics of psychology, проходив у форматі воркшопу, й мені ці заняття нагадували групову психологічну терапію. Ми розповідали та ділилися своїми челенджами з іншими студентами, виконували різні практики, щоб досягти поставленої мети та ділилися враженнями від їх виконання. На інших предметах ми вивчали еволюційні особливості розвитку людської психіки, робили експерименти. Це дуже цікаво: до цього я ніколи не проводила власний психологічний експеримент. Більшість завдань виконували в групах, що дало можливість ближче познайомитися зі студентами з інших країн, дізнатися більше про їхню культуру та покращити свої навички спілкування англійською. Усі викладачі мого факультету кваліфіковані та привітні, завжди готові допомогти.

Це вже друга моя мобільність за програмою Erasmus+, тож у Вроцлав приїхала з досвідом життя в Європі та навчання в європейському університеті англійською мовою, – ділиться власною історією студентка факультету прикладної математики Катерина Чемерис. – Але, звичайно, перебування в Польщі зовсім відрізнялося від литовського, де я провела свій минулий Erasmus+. Тут цікаво і незвично було навчатися. Окрім таких еразмусівців, як ми, у Вроцлавському університеті є ще еразмус-викладачі, які також приїхали набувати досвіду і ділитися ним. Два різних предмети в мене вели два викладачі з Німеччини. Це складно, але цікаво – вчити математику англійською мовою з німецьким акцентом. Вроцлавський університет – дуже гарний, з гарними аудиторіями. Один із предметів у мене був в аудиторії з краєвидом на місто і на річку Одру. Це додавало більше радості навчанню. Але хочу попередити, що перепоною може стати пошук житла. Багато кому довго не надавали гуртожиток, тож про це варто потурбуватися заздалегідь і пошукати запасні варіанти.

Студентка факультету суспільних наук і міжнародних відносин Анастасія Остапенко впевнена, що навчання за обміном у Вроцлавському університеті – це одні з найяскравіших подій у її житті за останні роки, незважаючи на похмуру погоду у Польщі.

Я вивчаю міжнародні відносини. Однією з цікавих особливостей навчання у Вроцлаві є акцент на практичних аспектах міжнародних відносин, – відзначає Анастасія. – Курси містять велику кількість семінарів, взаємодію з викладачами та практичні завдання, що сприяють розвитку аналітичних та комунікативних навичок. Неабияке враження справляє різноманіття культур у Вроцлаві та університеті. Студенти та викладачі з різних країн сприяють атмосфері взаєморозуміння та взаємоповаги. Класною перевагою є те, що Вроцлав – центр різних транснаціональних корпорацій (ТНК), а це надало унікальні можливості для мене, як студентки, що вивчає міжнародні відносини. Наявність представництва великих компаній у місті сприяє налагодженню тісних контактів між університетом та підприємствами, що відкриває нові горизонти для студентів. Контакти між університетом та різними ТНК створюють можливості для участі у професійних лекціях та воркшопах. Взаємодія зі світовими лідерами в галузі бізнесу, технологій та інших сфер дозволяє не лише слухати професіоналів, а й вступати в активний діалог.

Студентки висловлюють вдячність усім, хто сприяв можливості навчатися в новому університеті і мешкати в іншій країні, а також за можливість подивитися на світ іншим поглядом.

Відділ по роботі з міжнародними організаціями
та іноземними партнерами


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram